Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

.tasr .svet

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery prijalo toto rozhodnutie na štvrtkovom zasadnutí svojich členov.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho SITA/AP Photo/Andrew Medichini

vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, píše TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Taliansky arcibiskup je „vinný z vyhradeného deliktu schizmy“, uviedlo dikastérium. Citovalo pritom Viganove „verejné vyhlásenia, ktorými prejavil odmietnutie uznať a podriadiť sa pápežovi“.

Ultrakonzervatívny Vigano (83) pôsobil v rokoch 2011 až 2016 ako pápežský vyslanec v USA. Pápeža v roku 2018 obvinil z toho, že roky vedel o prehreškoch amerického kardinála Theodora McCarricka, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania tínedžera, a nijak nezasiahol. Františka vyzval na abdikáciu a označil ho za „falošného proroka“ a „služobníka satana“, pripomína agentúra Reuters. Vatikán tieto obvinenia poprel.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite