Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový britský premiér Starmer uistil Zelenského o pretrvávajúcej podpore Londýna

.tasr .svet

Zelenskyj so Starmerom spoločne „koordinovali svoje pozície“ pred budúcotýždňovým summitom NATO vo Washingtone.

Nový britský premiér Starmer uistil Zelenského o pretrvávajúcej podpore Londýna SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

londýn bude aj naďalej podporovať Kyjev pri jeho obrane voči ruskej agresii. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to v piatkovom telefonáte prisľúbil nový britský premiér Keir Starmer, pričom Zeleneskyj mu za takéto zachovanie britského postoja poďakoval, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters citujúcej z vyjadrení oboch strán. 

„(Britský) premiér na úvod rozhovoru uviedol, že je pre neho dôležité, aby v prvý deň svojho pôsobenia vo funkcii zopakoval neochvejný záväzok Spojeného kráľovstva voči Ukrajine,“ informoval hovorca kancelárie britského premiéra. Starmer podľa jeho slov zdôraznil, že zmenou vlády v Británii sa nič nemení na jej podpore Ukrajiny, ktorá bude aj naďalej pokračovať. 

Zelenskyj zase v príspevku na platforme Telegram uviedol, že novému britskému premiérovi zaželal, aby sa mu podarilo naplniť očakávania Britov. „Som vďačný Keirovi Starmerovi za jeho ubezpečenie, že britská podpora voči Ukrajine sa v zásade nemení,“ napísal ukrajinsky prezident. 

Uviedol tiež, že so Starmerom si spoločne „koordinovali svoje pozície“ pred budúcotýždňovým summitom NATO vo Washingtone. Kyjev dúfa, že sa na summite dozvie o ďalších krokoch, ktoré ho priblížia k členstvu v Aliancii. 

Starmer a Zelenskyj diskutovali podľa hovorcu Downing Street okrem summitu NATO aj o zasadnutí Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktoré sa má konať v júli v Británii.

Zelenskyj na sociálnej sieti X okrem tohto uviedol, že sa teší na spoluprácu s Britániou v otázkach bezpečnosti. Zároveň sa poďakoval aj Starmerovmu predchodcovi v úrade, konzervatívnemu expremiérovi Rishimu Sunakovi, za jeho intenzívnu podporu Ukrajiny. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite