Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Patrioti pre Európu získali dosť členov na to, aby sa stali frakciou v EP – čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .svet

Strany zlúčené v Patriotoch pre Európu spája podľa vyjadrenia Babiša snaha brániť národnú suverenitu, bojovať proti nelegálnej migrácii a zmeniť Európsku zelenú dohodu.

Patrioti pre Európu získali dosť členov na to, aby sa stali frakciou v EP – čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

nová aliancia krajne pravicových strán v Európskom parlamente (EP) nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP, informuje TASR podľa agentúr AFP a DPA.

Prvými členmi aliancie Patrioti pre Európu bola Orbánova strana Fidesz, Babišovo hnutie ANO a Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Svoj vstup do tejto skupiny nedávno ohlásila aj španielska krajne pravicová strana Vox a portugalská Chega. 

V piatok oznámila pripojenie aj Holandská krajne pravicová Strana slobody (PVV). V sobotu sa k aliancii pridružila Dánska ľudová strana (DF) a po nej najnovšie tiež flámska ultrapravicová strana Vlaams Belang (Flámsky záujem). 

Na vznik frakcie v EP je potrebných zisk minimálne 23 poslancov, ktorí boli zvolení aspoň v siedmich členských krajinách únie. Patrioti pre Európu tak už túto podmienku splnili. 

Orbán v sobotu oznámil, že členovia tejto aliancie sa v pondelok stretnú v Bruseli. V tom čase by už mal vedieť, či sa k tejto skupine pridá aj francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN). Líderka RN Marine Le Penová totiž avizovala, že sa k tejto otázke vyjadrí až po nedeľnom druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. Ak by sa tak stalo, RN by bolo so svojimi 30 europoslancami v tejto skupine najpočetnejším subjektom.

Ako v nedeľu analyzuje agentúra DPA, pripojením RN by sa zároveň Patrioti pre Európu stali treťou najsilnejšou frakciou v EP, a to za stredopravicovou Európskou ľudovou stranou (EPP) a stretoľavicovými Socialistami a demokratmi (S&D), pričom by predbehli aj ďalšiu veľkú pravicovú frakciu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

O vstup do Orbánovej a Babišovej aliancie prejavila záujem aj talianska strana Liga vedená Matteom Salvinim, svoje pridruženie však dosiaľ oficiálne neohlásila. 

Strany zlúčené v Patriotoch pre Európu spája podľa vyjadrenia Babiša snaha brániť národnú suverenitu, bojovať proti nelegálnej migrácii a zmeniť Európsku zelenú dohodu (takzvaný Green Deal). AFP pridáva, že skupina sa v EP plánuje zasadzovať napríklad aj proti podpore Ukrajiny brániacej sa voči ruskej agresii. 

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

vysvetlenie Juraja Petroviča

Nová frakcia Patrioti pre Európu by sa po správnosti mala volať Putinovi nohsledi pre Rusko. A je vcelku jedno, či do frakcie vstúpi aj Marine Le Pen, ktorej stranu Putin dokázateľne financoval. Pre nás ostatných je vlastne dobre, že budeme mať strany, ktoré pod pláštikom vlastenectva šíria nenávisť k inakosti a defetizmus voči Rusku, v jednej frakcii. Vyjadrenie o odpore k pomoci Ukrajine hovorí jasnou rečou. Strany tejto frakcie si prajú víťazstvo Ruska nad Ukrajinou a tým aj koniec tej Európskej únie, ktorej členmi sú štáty, v ktorých kandidovali. Vzhľadom na agresívnu politiku Ruska, snažiaceho sa obnoviť svoju koloniálnu ríšu z čias Sovietskeho zväzu, prajú si strany, združené vo frakcii Patrioti za Európu, aj koniec mieru, ktorý aj vďaka Európskej únii už takmer osemdesiat rokov v Európe panuje.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite