Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predčasné voľby vo Francúzsku prekvapujúco vyhrala ľavica (aktualizované) – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.tasr .tomáš Zálešák .svet

Samotný ľavicový blok je názorovo rozdelený a zaujíma veľmi odlišné postoje k mnohým zásadným politickým otázkam.

Predčasné voľby vo Francúzsku prekvapujúco vyhrala ľavica (aktualizované) – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

ľavicový Národný ľudový front (NFP) nečakane zvíťazil v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu. Vyplýva to z tzv. exit pollov štyroch popredných prieskumných agentúr zverejnených bezprostredne po skončení nedeľňajšieho druhého kola. TASR o tom informuje na základe správ svetových agentúr.

NFP by podľa týchto zdrojov mala mať v dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 172 – 215 poslancov, Macronova aliancia Spolu (ENS) 150 – 180 poslancov a Národné združenie Marine Le Penovej 115 – 155 poslancov.

Tieto výsledky sú veľkým prekvapením, keďže po prvom kole spred týždňa sa počítalo s tým, že hoci RN nezíska absolútnu väčšinu, bude zrejme v pozícii zostaviť ďalšiu vládu.

oficiálne výsledky hovoria o víťazstve ľavicovej aliancie

Ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov druhého kola hlasovania, informuje TASR na základe agentúry AP a denníka Le Monde.

Nový ľudový front podľa týchto výsledkov obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 182 kresiel. Macronova koalícia Spolu (ENS) bude mať 168 kresiel a Národné združenie, ktoré po prvom kole viedlo, 143 mandátov.

Takéto rozloženie síl podľa agentúry AFP znamená pre Francúzsko obdobie novej politickej neistoty. Na absolútnu väčšinu je potrebných 289 kresiel a cesta k nej je tri týždne pred olympiádou v Paríži nejasná.

Pre RN sú výsledky sklamaním po tom, ako pred týždňom v prvom kole volieb skončilo s výrazným náskokom na prvom mieste. Na druhej strane bude mať táto strana v parlamente svoje dosiaľ najväčšie zastúpenie.

Macronovi centristi prišli o desiatky poslancov, viedli si však lepšie, než sa očakávalo. Samotný prezident, ktorý vyhlásil predčasné voľby po neúspechu ENS s eurovoľbách, sa k výsledkom zatiaľ verejne nevyjadril. Jeho kancelária však odkázala, že prezident pred akýmkoľvek ďalším rozhodnutím počká na definitívne zloženie Národného zhromaždenia. To prvýkrát zasadne 18. júla.

Premiér Gabriel Attal už oznámil, že v pondelok ponúkne hlave štátu rezignáciu. Dodal však, že ak ju prezident odmietne, je pripravený zostať vo funkcii, pokiaľ to bude potrebné, najmä s odkazom na blížiace sa olympijské hry.

Predstavitelia Nového ľudového frontu v nedeľu po zverejnení prognóz žiadali možnosť zostaviť novú vládu. Zatiaľ sa však nedohodli, koho by chceli za jej predsedu, priblížila AP. Široká aliancia NFP vznikla len minulý mesiac po vypísaní predčasných volieb a spája názorovo rozdelených socialistov, zelených, komunistov či krajne ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (LFI).

Podľa jedného zo scenárov by sa ľavica mohla pokúsiť získať podporu centristických síl – buď by vznikla menšinová vláda, alebo  veľká koalícia. V takomto prípade by bol Macron zrejme nútený vymenovať premiéra z radov ľavice, napísala agentúra DPA.

Ak sa ani jednému táboru nepodarí zostaviť vládu, súčasný kabinet by mohol zostať dočasne vo funkcii alebo by Macron mohol vymenovať úradnícku vládu. 

vysvetlenie Tomáša Zálešáka

Poľský premiér Donald Tusk výsledok privítal a nazval ho „sklamaním pre Moskvu“. Sú tu však naďalej znepokojivé „ale“. Výsledok pôsobí viac ako odsunutie problému než jeho riešenie. Je to vlastne klbko kvasiacich problémov, ktoré Le Penovej krajná pravica nesľubuje rozpliesť, ale rozťať na spôsob gordického uzlu. Aké sú skutočné politické alternatívy voči krajne pravicovému populizmu? Kto je alebo bude skutočným protihráčom Le Penovej? Tesne víťazné nedávno zlepené ľavicové zoskupenie „Národný ľudový front“ (už ten názov je na nerozoznanie od početných ďalších „národných“ a „ľudových“ frontov) je v skutočnosti zberný kôš pre najrôznejšie frakcie nespokojencov so zdedeným systémom. Le Penovej Národné združenie síce nevyhralo, je to však prehra príliš tesná na to, aby skoncovala s jeho perspektívami. Macron a jeho koaliční centristi sa tak ocitajú v nezávideniahodnej situácii medzi dvoma (alebo viacerými?) mlynskými kameňmi. V tejto chvíli mám skôr obavy o to, akú odpoveď prinesie nasledujúci vývoj, a tá sa vzhľadom na medzinárodný význam Francúzska nebude týkať exkluzívne len francúzskych občanov.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite