Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať so Si Ťin-pchingom

.tasr .svet

Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie, pretože Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ. V Kyjeve bol Orbán v utorok.

Orbán pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať so Si Ťin-pchingom SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v pondelok na vopred neohlásenú návštevu Číny. Peking navštívil po tom, ako minulý týždeň prekvapivo zavítal do Kyjeva a Moskvy. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

„Mierová misia 3.0,“ napísal Orbán na sociálnej sieti po prílete. Zverejnil aj fotografiu zachytávajúcu, ako ho na letisku víta námestníčka ministra zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Podľa čínskych štátnych médií sa Orbán stretne na rozhovoroch s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý navštívil Maďarsko v máji.

Orbán cestoval minulý piatok na kontroverznú návštevu Moskvy, kde ho prijal ruský prezident Vladimir Putin. Maďarský líder stretnutie so šéfom Kremľa, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine, označil za „mierovú misiu“.

Maďarsko sa za vlády Orbána stalo dôležitým obchodným a investičným partnerom pre Čínu – na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré sa snažia znížiť závislosť od tejto druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, vyplýva z fotografií na Szijjártóovej stránke na Facebooku.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí koncom minulého týždňa zrušilo stretnutie Szijjártóa so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, plánované na pondelok v Budapešti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite