Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO: Začína sa samit vo Washingtone, Biden na ňom chce ukázať pripravenosť na post prezidenta USA

.tasr .svet

Biden snaží zachrániť svoju kampaň za znovuzvolenie, ktorá „dostala na frak“ po katastrofálnom vystúpení v diskusii proti Trumpovi.

NATO: Začína sa samit vo Washingtone, Biden na ňom chce ukázať pripravenosť na post prezidenta USA sita/AP Photo/Susan Walsh

v americkom Washingtone sa v utorok začína samit Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), na ktorom majú lídri členských krajín posilniť transatlantickú podporu pre Ukrajinu v jej boji proti Rusku. Pre hostiteľského prezidenta Joea Bidena samit predstavuje príležitosť dokázať, že je schopný plniť náročné požiadavky na šéfa Bieleho domu aj v ďalšom funkčnom období.

„Naši spojenci hľadajú vedenie USA,“ povedal Biden v pondelok v rozhovore pre MSNBC. „Kto iný tu podľa vás môže vstúpiť a urobiť to? Rozšíril som NATO. Upevnil som NATO. Uistil som sa, že sme v pozícii, v ktorej máme koalíciu národov po celom svete, aby sme sa vysporiadali s Čínou, s Ruskom, so všetkým, čo sa deje vo svete. A robíme skutočný pokrok,“ dodal Biden, ktorý sa zaslúžil o rozšírenie NATO, keďže Fínsko aj Švédsko sa pridali k aliancii po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Hlavy štátov z Európy a Severnej Ameriky čelia vyhliadke na návrat skeptika Donalda Trumpa do prezidentského úradu. Biden snaží zachrániť svoju kampaň za znovuzvolenie, ktorá „dostala na frak“ po katastrofálnom vystúpení v diskusii proti Trumpovi z 27. júna.

Biely dom dúfa, že Biden počas niekoľkých očakávaných rušných dní formálnych samitových stretnutí, vedľajších rozhovorov s lídrami, dlhých diplomatických večerí či recepcií ukáže „rozkolísaným“ demokratom, že má stále to, čo potrebuje.

Samit dá Bidenovi prvú šancu stretnúť sa tvárou v tvár s novým britským premiérom Keirom Starmerom. Biden zavolal Starmerovi minulý týždeň, aby mu zablahoželal k víťazstvu, a plánuje ho v stredu privítať na rokovaniach v Bielom dome.

Očakáva sa, že stretnutie lídrov z 32 krajín NATO, plus tichomorských partnerov Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey, ako aj Ukrajiny, bude jedným z posledných Bidenových vystúpení na medzinárodnom fóre pred dňom konania volieb a pred budúcotýždňovým národným zjazdom Republikánov v Milwaukee. Biden sa snažil poukázať na svoj záväzok voči aliancii a zároveň voličom tvrdil, že Trump by sa otočil chrbtom k NATO, ak by sa mal vrátiť do Bieleho domu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite