Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 126. týždeň vojny (8. 7. – 14. 7. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 126. týždeň vojny (8. 7. – 14. 7. 2024) SITA/Ukrainian State Emergency Service via AP Kyjev, 8. 7. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 7. 2024:

20:40 Rusi tento týždeň zaútočili na Ukrajinu takmer 80 raketami a viac ako 700 riadenými leteckými bombami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu po návrate zo samitu NATO oznámil, že jeho krajina plánuje nové dohody s Českou republikou, Slovinskom a Írskom. Taktiež uviedol, že ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu je na ceste. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Zelenskyj na sieti X spomenul, že Ukrajina má tri nové bezpečnostné dohody, a to s Poľskom, Luxemburskom a Rumunskom. Ukrajina dovedna uzavrela už 23 bezpečnostných dohôd so svojimi partnermi vrátane Británie, Nemecka, Francúzska a Spojených štátov. Agentúra Reuters informuje, že tieto dohody majú podobné rámce, ale navzájom sa líšia. 

Podľa Zelenského boli uzavreté konkrétne dohody zamerané na posilnenie obranných kapacít Ukrajiny vrátane zbraní pre vojakov a podpory zbrojárskeho priemyslu krajiny. Spomenul systém Patriot a ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ale neposkytol žiadne podrobnosti, píše DPA.

Uviedol aj, že Rusko v priebehu tohto týždňa zaútočilo na Ukrajinu 700 navádzanými leteckými bombami a takmer 80 raketami. 

„Len od začiatku tohto týždňa Rusko použilo proti Ukrajine viac ako 700 riadených leteckých bômb, viac ako 170 útočných bezpilotných lietadiel rôznych typov a takmer 80 rakiet. Rozsahu tohto zla musí zodpovedať rozsah riešení na ochranu životov. Každý spojenec môže ovplyvniť situáciu a posilniť obranu pred terorom,“ vyhlásil ukrajinský líder.

18:05 Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Urožajne v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Dedina Urožajne, ktorá mala pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu približne 1000 obyvateľov, je jednou z mála obcí, ktoré Ukrajina získala späť počas svojej ofenzívy v roku 2023.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, keďže kyjevské jednotky zápasia s nedostatkom munície a vojakov, konštatuje AFP. 

16:00 Rusko údajne začalo zhadzovať na Ukrajinu trojtonové letecké bomby

Rusko údajne začalo používať lietadlá Su-34 na odpaľovanie leteckých kĺzavých bômb s hmotnosťou tri tony. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Spomenutý rezort zverejnil zábery, ktoré údajne ukazujú leteckú bombu, známu ako FAB-3000, pripojenú k stíhačke Su-34 a zhodenú na cieľ na ukrajinskom území. FAB-3000 má bojovú silu, ktorú „nemožno ignorovať“, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Kyiv Independent nemohol tieto tvrdenia v čase zverejnenia overiť.

10:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 300 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 559 090 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 1 320 vojakov, sedem tankov, 32 bojových obrnených vozidiel, 46 delostreleckých systémov a 77 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 206 tankov, 15 811 bojových obrnených vozidiel, 20 538 vozidiel a autocisterien, 15 262 delostreleckých systémov, 1 119 odpaľovacích raketových systémov, 890 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 361 lietadiel, 12 108 dronov, 2 397 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 566 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 7. 2024:

19:40 V Charkovskej a Chersonskej oblasti hlásia päť obetí ruských útokov

Päť civilistov zahynulo v sobotu pri ruskom ostreľovaní Charkovskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že v dedine Budy v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny zasiahla strela miesto, na ktoré dorazili záchranné zložky po predošlom raketovom útoku. O život pri druhom údere prišli policajt a záchranár.

„Nie je to po prvý raz, čo Rusko zaútočilo na pohotovostné služby, keď zachraňovali civilistov,“ uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. „Za každý takýto zločin bude vyvodená zodpovednosť – na súdoch a na bojisku,“ napísal na sociálnych sieťach.

18:40 Ukrajinská armáda: Do vzdušného priestoru Bieloruska vstúpil ruský dron

Ruský bojový dron vletel počas útoku na Ukrajinu do bieloruského vzdušného priestoru, vyhlásila v sobotu ukrajinská armáda. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Štyri ruské drony Šáhid iránskej výroby boli v noci na sobotu zostrelené nad Charkovskou a Doneckou oblasťou, vyhlásil Kyjev. „Piaty opustil vzdušný priestor Ukrajiny smerom na Homelskú oblasť v Bielorusku,“ uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v sieti Telegram. 

18:00 Šéf rozviedky očakáva, že Rusi opäť zaútočia na Ukrajinu zo severu

Šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov očakáva, že Rusko sa v najbližších mesiacoch pokúsi zaútočiť na územie Ukrajiny zo severu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Budanov to uviedol v rozhovore pre ukrajinský spravodajský magazín NV.

„Viete, táto situácia mi príde trošku vtipná. Dva roky, keď všetci kričali, že príde útok zo severu, sme trvali na tom, že sa to nestane. A nič sa nestalo. V momente, keď sme povedali, že príde útok zo severu, všetci sa začali hovoriť, že 'možno sa tak napokon nestane'. To bude! Už sa to deje,“ vyhlásil Budanov.

Šéf ukrajinskej rozviedky bližšie nešpecifikoval, či má na mysli front v okolí mesta Sumy alebo pri Černihive. „Ak začnem odpovedať na túto otázku, vyvoláme paniku. Povedzme, že existujú problémy a majú tendenciu sa zhoršovať. Neexistuje žiadna katastrofa, ale nie je možné nevidieť problémy. Niekomu zo západnej tlače som už povedal, že 'tento rok, žiaľ, nebudem mať veľa dobrých správ',“ zakončil Budanov.

10:40 Po útoku ukrajinského dronu v Rostovskej oblasti horel ropný sklad

Po útoku ukrajinského bezpilotného lietadla v ruskej Rostovskej oblasti v sobotu horel ropný sklad, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. 

„Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam. Požiaru bol pridelený 3. stupeň,“ napísal Golubev na sieti Telegram a dodal, že požiar vypukol približne o 4.00 h miestneho času a zachvátil plochu približne 200 metrov štvorcových. Po takmer šiestich hodinách sa požiar podarilo uhasiť.  

Ruské ministerstvo obrany medzitým oznámilo, že jeho sily zostrelili štyri ukrajinské drony - dva v Rostove, jeden v Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou a ďalší v Kursku, píše AFP. 

9:00 Ukrajinská armáda sa podľa ISW pustila do protiofenzívy, zatiaľ iba v niektorých častiach frontovej línie

Ukrajinskí vojaci sa snažia prebrať taktickú iniciatívu vedením obmedzených protiútokov v určitých oblastiach frontu a v závislosti od príchodu západnej pomoci by mohli byť postupne schopní uskutočniť početnejšie protiútoky. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Západní a americkí predstavitelia predpovedajú, že ukrajinské sily budú počas nasledujúcich šiestich mesiacov hlavne v defenzíve, pričom rozsiahla protiofenzíva sa očakáva až v roku 2025. Napriek tomu sa ukrajinské jednotky aktívne zapájajú do obmedzených protiútokov v konkrétnych frontových oblastiach. Rozsah a načasovanie ich protiofenzívnych operácií bude výrazne závisieť od príchodu západnej podpory.

ISW ďalej hodnotí, že ruské sily pravdepodobne nedosiahnu na Ukrajine zmysluplný operačný pokrok. Zdá sa, že stratégia ruského vodcu Vladimira Putina sa zameriava skôr na pomalé, stabilné územné zisky než na rýchle, významné manévre.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 7. 2024:

19:30 Šesť civilistov zranila ruská mína počas evakuácie v Charkovskej oblasti

Šesť ukrajinských civilistov v piatok utrpelo zranenia, keď narazili na výbušné zariadenie počas evakuácie v okrese Čuhujiv v Charkovskej oblasti. Troch ľudí zranil výbuch a ďalší traja utrpeli akútnu stresovú reakciu. Ako uviedol web Ukrajinská pravda, informovala o tom na komunikačnej platforme vojenská administratíva oblasti.

Prokuratúra Charkovskej oblasti neskôr uviedla, že výbuch nastal ráno, keď civilisti, ktorí sa evakuovali lesnou cestou, narazili na mínu, ktorú tam zanechali ruské okupačné sily.

16:00 Dánska premiérka: Použitie stíhačiek F-16 Ukrajinou na údery na ruské územie bude závisieť od okolností 

Povolenie pre Ukrajinu zasiahnuť ruské územie stíhačkami F-16, ktoré jej dodáva Dánsko, bude „závisieť od okolností“. Uviedla to v piatok dánska premiérka Mette Frederiksenová pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Kodaň už skôr konštatovala, že stíhačky F-16, ktoré dodá, by Kyjev mohol použiť na ciele v Rusku „v rámci pravidiel vojny“. Na otázku reportéra Slobodnej Európy vo Washingtone Frederiksenová odpovedala, že „nemôžete položiť túto otázku a očakávať jednoduché odpovede, pretože všetko závisí od okolností.“ 

sita/Alessandro della Valle/Keystone via AP

Dodala, že to „musí byť v súlade s medzinárodným právom.“ „Ale, áno, je možné zasahovať aj ciele mimo Ukrajiny," povedala dánska premiérka. 

14:00 Kostin chce, aby ICC vyšetroval útok na detskú nemocnicu v Kyjeve 

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin vyzval Medzinárodný trestný súd (ICC) na vyšetrovanie Ruska v súvislosti s raketovým útokom na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

„V záujme medzinárodnej spravodlivosti stoja prípady ako úmyselný útok na najväčšiu detskú nemocnicu v Kyjeve za to, aby boli postúpené ICC,“ uviedol Kostin vo štvrtok večer pre Reuters vo rozhovore v Haagu, kde tento medzinárodný súd sídli.

Ak by sa ICC chopilo vyšetrovania útoku na nemocnicu, mohlo by to pomôcť identifikovať model útokov, ktorý ukazuje, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti, uviedol Kostin. 

Zároveň poukázal na to, že ukrajinské úrady, ktoré pondelkové útoky vyšetrujú, môžu vzniesť len obvinenia z vojnových zločinov a nie aj vážnejšie obvinenia zo zločinov proti ľudskosti, lebo tie nie sú v ukrajinskom trestnom zákone. „Je dôležité ukázať, že samotné Rusko je v súčasnosti zločinecký štát,“ povedal Kostin.

Kyjev bol v pondelok vystavený jednému z najrozsiahlejších vzdušných útokov od začiatku vojny. Pondelkové ruské raketové útoky si po celej Ukrajine vyžiadali vyše 40 obetí na životoch.

Monitorovacia misia OSN uviedla, že nemocnicu v Kyjeve v pondelok pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa. Kremeľ to však poprel a uviedol, že na nemocnicu dopadla zablúdená raketa ukrajinskej obrany. Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že má dôkaz o zásahu ruskou raketou CH-101.

Kancelária prokuratúry ICC v utorok uviedla, že jeden z jej tímov miesto útoku na nemocnicu v Kyjeve navštívil. ICC pritom verejne nekomentuje, aké incidenty vyšetruje, no varoval, že ktokoľvek zodpovedný za útoky na civilné objekty môže byť stíhaný.

ICC vydal v súvislosti s údajnými zločinmi Ruska na Ukrajine už šesť zatykačov, jeden z nich na ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva opakovane popiera, že by páchala na Ukrajine vojnové zločiny.

11:00 Rusko stratilo ďalších 1 030 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjeva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 030. Od začiatku vojny tak Rusko prišlo o 556 650 ľudí. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj o deväť tankov, 23 obrnených bojových vozidiel pechoty, 48 delostreleckých systémov, dva systémy protivzdušnej obrany, 26 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, päť striel s plochou dráhou letu, 84 vozidiel a cisterien a osem kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 8 191 tankov, 15 755 obrnených bojových vozidiel pechoty, 15 158 delostreleckých systémov, 888 systémov protivzdušnej obrany, 12 035 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, 2 397 striel s plochou dráhou letu, 20 409 vozidiel a cisterien a 2 543 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

9:30 Ukrajinská armáda hlási zneškodnenie piatich ruských rakiet a 11 dronov 

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na piatok zostrelili päť riadených striel s plochou dráhou letu Ch-101 a 11 z 19 dronov, ktorými útočilo Rusko. Informuje o tom TASR na základe správu agentúry Reuters.

Hlavným cieľom ruského útoku bolo mesto Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti, v ktorom sa nachádza dôležitá letecká základňa, uviedli ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ide o častý terč ruských útokov.

Ukrajinská armáda zostrelila 11 bezpilotných lietadiel nad šiestimi ukrajinskými regiónmi. Informácie o ďalších ôsmich vypustených dronoch nemala k dispozícii.

„Je pravdepodobné, že nepriateľ používa napodobeniny útočných dronov na preťaženie protivzdušnej obrany. Neboli k dispozícii žiadne informácie o obetiach alebo škodách,“ informovali ukrajinské vzdušné sily.

Predstavitelia Sumskej, Kyjevskej, Chmeľnyckej a Mykolajivskej oblasti v piatok ráno nehlásili škody ani zranenia.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 7. 2024

20:30 USA oznámili ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 225 miliónov dolárov

Spojené štáty vo štvrtok oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu za približne 225 miliónov dolárov (zhruba 206,6 milióna eur). TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Tento balík avizoval americký prezident Joe Biden pred bilaterálnym stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským na okraj summitu NATO vo Washingtone. "Zostaneme pri vás, bodka," uistil Biden Zelenského.

Nový balík obsahuje ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, protilietadlové rakety Stinger a muníciu pre raketový systém HIMARS, ako aj mínometné systémy a tiež celý rad delostreleckých granátov. Celý balík bude pochádzať z exitujúcich zásob americkej armády, vďaka čomu ho bude možné rýchlo dostať na Ukrajinu.

Zelenskyj taktiež podľa svojich slov očakáva, že sa nová protivzdušná obrana dostane na Ukrajinu čo najskôr, aby sa mohla brániť proti ruským úderom.

O ďalšie systémy Patriot žiadal ešte koncom júna, pričom tvrdil, že pomôžu ukrajinským obranným silám v boji proti takmer 3000 bombám, ktoré podľa neho Rusko každý mesiac vypustí na územie Ukrajiny.

Biden v utorok ohlásil aj novú dohodu, na základe ktorej pošlú USA a ďalšie krajiny Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch desiatky systémov protivzdušnej obrany vrátane najmenej štyroch Patriotov.

Nemecko a Rumunsko Kyjevu podľa dohody pošlú batérie systémov Patriot, zatiaľ čo Holandsko a ďalšie krajiny poskytnú komponenty na vytvorenie jednej ďalšej batérie Patriotu.

Taliansko poskytne systém protivzdušnej obrany SAMP-T a iné krajiny vrátane Kanady, Nórska, Španielska či Spojeného kráľovstva dodajú Ukrajine niekoľko ďalších obranných systémov, ako NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS či Gepard. Ďalšie štáty NATO zase súhlasili s dodaním munície pre tieto systémy.

12:20 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili najmenej päť civilistov

Najmenej päť ukrajinských civilistov prišlo o život a ďalších 14 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje štvrtkové správy regionálnych úradov.

V Dnipropetrovskej oblasti pri útokoch ruského delostrelectva a dronov na okres Nikopoľ zahynul jeden civilista a ďalších päť ľudí, vrátane 13-ročného chlapca, utrpelo zranenia, uviedol gubernátor oblasti Serhij Lysak.

V Doneckej oblasti ruské útoky pripravili o život dvoch civilistov, a to v obci Novoekonomične a v meste Toreck, informoval šéf oblasti Vadym Filaškin. Jedného civilistu ruské útoky zabili v Charkovskej a jedného v Chersonskej oblasti.

8:00 Ruské sily zaznamenali v Charkovskej oblasti počas dvojmesačnej ofenzívy viac ako 90-percentné straty

Ruské sily nasadili do ofenzívy v pohraničných oblastiach Charkovskej oblasti, ktorá sa začala pred dvoma mesiacmi, dovedna 10 350 vojakov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na portál Army Inform.

Viktor Solimčuk, zástupca veliteľa Charkovskej operačnej taktickej skupiny, oznámil, že začiatkom júla ruské straty zahŕňali 2 939 zabitých vojakov a 6 509 zranených v akcii. Ukrajinské sily navyše zajali 45 ruských vojakov. „Preto odhadované straty nepriateľa na našom fronte sú približne 91 %,“ povedal Solimčuk.

Rusi prišli o väčšinu svojej 138. motostreleckej brigády vo vojnou zničenom meste Vovčansk, pričom ich 83. a 157. tankový pluk utrpeli značné straty. Ruská 83. letecká útočná brigáda tiež neustále trpí stratami, niekedy aj niekoľko desiatok ľudí denne, čo potvrdzujú vojnoví zajatci aj rádiové odposluchy, uviedla ukrajinská armáda.

Ukrajinské obranné sily zároveň zdôraznili, že ruské jednotky majú stále dosť vážny útočný potenciál. Preskupujú sa, obnovujú svoje sily a logistiku a trénujú útočné skupiny v tyle.

„Uznávame silu ruských okupačných síl a chápeme ich zámery. Naši vojaci, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá robia významné a hmatateľné zásahy v nepriateľských plánoch. Všetky ich pokusy zintenzívniť svoje aktivity a rozšíriť ich kontrolné zóny zlyhávajú. Budeme pokračovať v drvení okupantov pozdĺž celej štátnej hranice a vojnovej zóny, narúšajúc ich agresívne plány,“ skonštatoval Solimčuk.

7:30 Ruskí okupanti opäť popravujú zajatých ukrajinských vojakov

Generálna prokuratúra Ukrajiny bude vyšetrovať ďalší vojnový zločin Rusov, konkrétne zastrelenie dvoch ukrajinských vojakov na fronte pri meste Zaporižžia. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho prokurátora Andrija Kostina na platforme X, zločin bol spáchaný v júni pri dedine Robotyne v Zaporižžskej oblasti. Video bolo zverejnené na sociálnych sieťach v stredu 10. júla.

„Teroristický štát Rusko neustále preukazuje absolútnu ignoranciu zákona a základných ľudských mravov. Ďalším dôkazom toho je video vraždy dvoch zajatých ukrajinských vojakov ruskými jednotkami. Na videu je jasne vidieť, že obrancovia Ukrajiny zložili zbrane a nijako nekládli odpor. Okupanti cynicky strieľali do odzbrojených ľudí,“ vyhlásil Kostin.

Podľa generálneho prokurátora to nie je náhoda. „Toto je zámerná politika zločineckého režimu Kremľa zničiť všetko ukrajinské. Nájdeme a potrestáme všetkých zainteresovaných - tých, ktorí dali tento príkaz, aj priamych vykonávateľov tohto brutálneho zločinu.“ Od konca novembra minulého roka ukrajinskí prokurátori zaznamenali zvýšený počet popráv ukrajinských vojnových zajatcov ruskými silami.

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 7. 2024:

18:45 Na obnovu detskej nemocnice v Kyjeve poslala Litva milión eur

Na obnovu detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve, ktorú zasiahla raketa počas pondelkového rozsiahleho ruského útoku, aj na obnovu ďalších poškodených ukrajinských nemocníc, Litva poslala milión eur. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, oznámila to litovská premiérka Ingrida Šimonytėová.

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

„Vláda práve vyčlenila jeden milión eur na podporu obnovy detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve a ďalších zdravotníckych zariadení, ktoré Rusko úmyselne a barbarsky napadlo,“ uviedla Šimonytėová. „Jediný spôsob, ako zastaviť teroristický štát, je zvýšiť podporu pre víťazstvo Ukrajiny," dodala premiérka Litvy.

17:00 Scholz prisľúbil Ukrajine ďalšie systémy protivzdušnej obrany

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz označil doterajšiu podporu Ukrajiny systémami protivzdušnej obrany za veľký krok. Takisto tejto krajine prisľúbil ďalšie takéto systémy, informuje TASR podľa agentúr DPA a Reuters.

„Z môjho pohľadu tento proces nie je uzavretý,“ povedal Scholz pred stretnutím s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Washingtone.

15:20 Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhačiek F-16; dodávky by mali začať tento rok

Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhacích lietadiel F-16. Prvé stroje by mali doraziť ešte v tomto roku, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe, ktorý sa zúčastňuje na samite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Okrem Nórska Ukrajine prisľúbili ďalších 70 stíhačiek F-16 Holandsko, Dánsko a Belgicko. Prvé dánske lietadlá by mali doraziť už počas tohto leta.

Očakáva sa, že lídri na samite odhalia novú pomoc pre Ukrajinu, aby sa mohla ďalej brániť proti vyše dva roky trvajúcej ruskej agresii.

10:40 Zelenskyj prisľúbil obnovenie detskej nemocnice v Kyjeve zničenej pri útoku, počet obetí útokov na Ukrajine vzrástol na 43

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil znovuvybudovať detskú nemocnicu v Kyjeve, ktorá bola vážne poškodená pri pondelkovom raketovom útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry DPA.

Na obnovu nemocnice už vyčlenili 100 miliónov hrivien (2,27 milióna eur) a investujú do nej ešte ďalších 300 miliónov hrivien (6,8 milióna eur), uviedol Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v utorok večer na sociálnych sieťach.

Ukrajinský prezident zároveň prisľúbil pomoc rodinám ľudí, ktorí utrpeli zranenia alebo zomreli pri pondelkovom ruskom raketovom útoku.

K poškodeniu detskej nemocnice v Kyjeve prišlo v pondelok v rámci rozsiahlej vlny raketových útokov na rôzne ukrajinské mestá. Zelenskyj oznámil, že počet obetí týchto útokov vzrástol na 43. Podľa agentúry DPA pri útoku tiež utrpelo zranenia vyše 100 ľudí.

10:30 Ruský útok na Odeskú oblasť zabil dvoch ľudí a poškodil aj civilnú loď

Ruský raketový útok na Odeskú oblasť v noci z utorka na stredu zabil dvoch zamestnancov prístavu, zranil jedného námorníka a poškodil civilnú loď. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa odeskej vojenskej administratívy Oleha Kipera.

„Nepriateľ zaútočil na Odeskú oblasť raketami v noci. Agresor sa zameral na prístavnú infraštruktúru Odeskej oblasti. Žiaľ, zahynuli dvaja ľudia, ochrankár a vodič nákladného auta,“ napísal Kiper na platforme Telegram. Zraneného námorníka hospitalizovali.

Padajúce časti rakiet poškodili aj sklady, nákladné autá a civilnú loď. Škody na lodi viedli k úniku tekutiny.

Informácie z predchádzajúceho dňa 9. 7. 2024:

20:30 Ruský raketový útok na Kyjev si vyžiadal už najmenej 33 mŕtvych a 120 zranených 

Počet obetí pondelkového ruského raketového útoku na Kyjev sa zvýšil na 33 mŕtvych a 120 zranených. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie vojenskej administratívy Kyjeva v sociálnych médiách.

Jedno z miest, ktoré Rusi v pondelok v Kyjeve zasiahli, bola detská nemocnica Ochmatdyt. Tam o život prišli dvaja ľudia, vrátane jedného lekára, a 32 utrpelo zranenia. Pátracie a záchranné operácie sa v zariadení už skončili.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že 94 pacientov z detskej nemocnice previezli do iných zariadení. Osem z týchto detí je zranených.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) útok na detskú nemocnicu v Kyjeve označila za vojnový zločin a v tejto súvislosti už začala aj príslušné konanie. Prvotné správy jej vyšetrovateľov naznačujú, že Rusi na nemocnicu zaútočili strelou s plochou dráhou letu Ch-101 vystrelenou zo vzduchu.

Masívny ruský útok si v pondelok vyžiadal obete na životoch napríklad aj v Dnipropetrovskej oblasti.

17:30 Ukrajinská vláda vyčlenila financie na renováciu Ruskom zničenej detskej kliniky 

V areáli detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve, ktorá bola v pondelok terčom raketového útoku, sa v utorok skončila pátracia a záchranná operácia. Ukrajinská vláda medzičasom vyčlenila financie na rekonštrukciu a prestavbu tohto nemocničného areálu. Prostredníctvom statusu na sieti Telegram to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý dodal, že bezprostredne po tragédii dostali ministerstvá zdravotníctva, hospodárstva a financií pokyn pracovať na vyčlenení finančných prostriedkov na rekonštrukciu a pomoc obetiam, informuje TASR. Vláda v utorok vyčlenila prvých 100 miliónov hrivien z rezervného fondu štátneho rozpočtu na prioritné rekonštrukčné práce v Ochmatdyte. Finančné prostriedky bude navyšovať podľa toho, ako sa bude pripravovať projekt rekonštrukcie. 

Pri zásahu nemocnice raketou prišli o život dve osoby a ďalších 32 ich bolo zranených, informoval v utorok kyjevský primátor Vitalij Kličko, ktorý doplnil, že celkovo si pondelkové útoky v Kyjeve vyžiadali 32 obetí na životoch. Ako uviedla britská stanica BBC, medzi nimi sú najmenej štyri deti. Ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine masívny raketový útok, pričom jedna z rakiet zasiahla najväčšiu detskú nemocnicu v krajine - Ochmatdyt, ako aj súkromnú kliniku Adonis a viaceré bytové domy. V Ochmatdyte zahynula mladá lekárka a príbuzný jedného z pacientov. Z kliniky Adonis v inej časti Kyjeva hlásili piatich mŕtvych zdravotníkov a dvoch pacientov. Na klinike Isis v tej istej budove boli rozbité okná, ale nedošlo k žiadnym obetiam, napísala podľa BBC ukrajinská tlač. 

sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruská armáda hneď v pondelok popoludní bez akýchkoľvek dôkazov tvrdila, že civilné ciele v Kyjeve mohli byť zasiahnuté raketami ukrajinskej protivzdušnej obrany. V utorok toto tvrdenie zopakoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý novinárov nabádal riadiť sa vyhlásením ruského ministerstva obrany - tento rezort absolútne vylúčil, že by na Ukrajine došlo alebo dochádzalo k útokom na civilné ciele. Aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tvrdí, že ruskí vojaci „uskutočnili skupinový útok s ďalekonosnými presnými zbraňami na vojenské ciele na Ukrajine“. Detskú nemocnicu v Kyjeve podľa hovorkyne údajne zasiahla „jedna z rakiet zo západného systému protivzdušnej obrany NASAMS“.

Web BBC Verify analyzoval dve videá, ktoré zachytávajú, ako raketa zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve v pondelok, a každé geograficky lokalizovala, aby potvrdila miesto dopadu. Piati experti na muníciu, ktorí videli zábery, sa jednomyseľne zhodli, že daná raketa nebola raketou protivzdušnej obrany. Odborníci dodali, že nevedia presne určiť typ použitej rakety, ale zhodli sa, že s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o ruskú raketu zo vzduchu - traja z piatich pripustili ako možnú ruskú raketu Ch-101, o ktorej už v súvislosti s útokom v Kyjeve hovorila Ukrajina.

Útok na nemocničné zariadenia v Kyjeve vyvolal odsúdenie a protesty medzinárodného spoločenstva. Na utorok bolo zvolané mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Joyce Msuyaová na ňom upozornila, že úmyselné útoky na nemocnice sú vojnovým zločinom a páchatelia za ne musia niesť zodpovednosť. "Tieto incidenty sú súčasťou hlboko znepokojujúceho vzorca systémových útokov poškodzujúcich zdravotnú starostlivosť a inú civilnú infraštruktúru na celej Ukrajine," uviedla Msuyaová podľa agentúry AFP.

14:00 OSN: Detskú nemocnicu v Kyjeve zasiahla zrejme ruská raketa, Moskva viní Ukrajinu

Detskú nemocnicu v Kyjeve pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa, uviedla v utorok vedúca monitorovacej misie OSN Danielle Bellová. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí však tvrdí, že išlo o ukrajinský systém protivzdušnej obrany NASAMS, ktorý poškodil budovu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

11:00 Ruský raketový útok v Kyjeve si vyžiadal už najmenej 27 mŕtvych a 117 zranených 

Počet obetí pondelkového ruského raketového útoku na Kyjev sa zvýšil na 27 mŕtvych a 117 zranených. Ako uviedli úrady, medzi mŕtvymi sú aj štyri deti. Záchranná služba spresnila, že v noci pri odstraňovaní trosiek v Ševčenkivskom rajóne našli telo chlapca. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Jedno z miest, ktoré Rusi v pondelok v Kyjeve zasiahli, bola detská nemocnica Ochmatdyt. Ministerstvo vnútra uviedlo, že záchranári odstránili trosky, aby sa dostali do pivnice zničenej budovy a našťastie tam nikoho nenašli. Rezort objasnil, že zostáva odstrániť asi päť alebo šesť ton stavebného materiálu.

SITA/Ukrainian State Emergency Service via AP

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) útok na detskú nemocnicu v Kyjeve označila za vojnový zločin a v tejto súvislosti už začala aj príslušné konanie. Prvotné správy jej vyšetrovateľov naznačujú, že Rusi na nemocnicu zaútočili strelou s plochou dráhou letu Ch-101 vystrelenou zo vzduchu.

Masívny ruský útok si v pondelok vyžiadal obete na životoch napríklad aj v Dnipropetrovskej oblasti.

9:00 Letiská v ruskom Astrachane a Volgograde po útokoch dronov obmedzili prevádzku

Letiská v ruských mestách Astrachan a Volgograd v utorok obmedzili prevádzku v reakcii na ukrajinské útoky dronmi. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok vo viacerých regiónoch krajiny zneškodnili 38 dronov vypustených Ukrajinou.

Gubernátor Astrachánskej oblasti Igor Babuškin v aplikácii Telegram oznámil, že Ukrajinci sa v noci na utorok pokúsili bezpilotnými lietadlami zaútočiť na objekty v severnej časti tohto regiónu. „Útok bol úspešne odrazený a zranených niet,“ dodal Babuškin.

Gubernátor Volgogradskej oblasti Andrej Bočarov na Telegrame uviedol, že trosky zneškodnených dronov spôsobili požiar elektrickej stanice a nádrží s palivom.

8:00 Rusko: Pri dronových útokoch na Belgorodskú oblasť údajne zahynuli štyria ľudia 

V dôsledku ukrajinských dronových útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť prišli za uplynulých 24 hodín o život najmenej štyria ľudia, uviedol v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

„Bolo to veľmi ťažkých 24 hodín pre Belgorodskú oblasť. Štyria ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia, z toho 17 zostáva hospitalizovaných v zdravotníckych zaradeniach, dvaja sú vo vážnom stave,“ spresnil Gladkov v príspevku na platforme Telegram.

Požiar vypukol v noci na utorok pri elektrickej rozvodni v aj Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila „desiatky“ dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev.

Dronový úrok spôsobil požiar aj na elektrickej rozvodni a v sklade ropy vo Volgogradskej oblasti.

„Masívny“ ukrajinský dronový útok bol odrazený tiež v juhoruskej Astrachanskej oblasti, ktorý si však podľa miestnych predstaviteľov nevyžiadal žiadne zranenia.

Viacero Ukrajinou vypustených dronov bolo zničených aj nad Voronežskou oblasťou niekoľko stoviek kilometrov smerom na juh od Moskvy, ako aj nad Kurskou oblasťou na juhozápade Ruska, ktorá hraničí s Ukrajinou. Informácie o možných škodách alebo zraneniach neboli bezprostredne známe.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení v utorok ráno uviedlo, že v noci na utorok zostrelilo nad územím krajiny dovedna 38 ukrajinských dronov, píše AFP.

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie. 

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 7. 2024:

15:45 Podľa Ukrajiny Rusko zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve riadenou strelou

Ukrajina tvrdí, že ruská armáda zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve strategickou riadenou strelou s plochou dráhou letu Ch-101. Celkovo si intenzívne útoky, ktoré ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine, vyžiadali dve desiatky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na prvotné hodnotenie ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a jej prvé zistenia o zásahu kyjevskej detskej nemocnice Ochmatdyt. 

Zasiahnutá detská nemocnica Ochmatdyt v Kyjeve, 8. 7. 2024 SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA Zasiahnutá detská nemocnica Ochmatdyt v Kyjeve, 8. 7. 2024

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

AFP citovala aj vyjadrenie šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka, podľa ktorého projektil tejto rakety „obsahuje desiatky mikroelektronických komponentov vyrobených v krajinách aliancie NATO“.

Raketový útok na ukrajinskú metropolu medzičasom v pondelok podľa TASR odsúdili mnohé štáty a politici sveta. Medzi nimi bol najnovšie aj taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, ktorý zdôraznil, že ide o vojnové zločiny, aké musí svet odsúdiť. Opäť ubezpečil, že talianska vláda bude pokračovať v obrane suverenity Ukrajiny a jej ľudu.

Pondelňajšiu vlnu ruských útokov po celej Ukrajine vrátane Kyjeva ostro odsúdil aj humanitárny koordinátor OSN pre Ukrajinu.

Britská stanica BBC informovala, že počet ľudí, ktorí prišli o život pri útoku na Kyjev, stúpol podľa generálnej prokuratúry na 15. Nateraz evidujú 37 zranených. Priamo v detskej nemocnici Ochmatdyt utrpelo zranenia 16 ľudí, uviedol kyjevský primátor Vitalij Kličko. Sedem z nich sú deti, dodala BBC.

Ďalšie obete na životoch, najmenej desať, hlásia z mesta Kryvyj Rih.

15:00 Rusko tvrdí, že na Ukrajine útočilo na vojenskú infraštruktúru

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne. Ukrajinské úrady a predstavitelia predtým informovali o rozsiahlom ruskom raketovom útoku na viaceré mestá vrátane Kyjeva, ktorý si vyžiadal po celej krajine najmenej 29 obetí. TASR o tom informuje podľa správ tlačovej agentúry Reuters.

"Ciele útoku boli splnené. Boli zasiahnuté stanovené ciele," uviedol ruský rezort obrany s tým, že išlo o reakciu na ukrajinské útoky na Rusko. Z ruskej Belgorodskej oblasti v pondelok ráno hlásili po ukrajinskom ostreľovaní jedného mŕtveho a troch zranených.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. 

14:10 Svet by nemal mlčať o ruských útokoch, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vraví, že „svet by nemal mlčať“ po ruských útokoch na Ukrajine, ktoré zabili najmenej 20 ľudí a okrem iného zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve.

Zelenskyj povedal, že nemocnica Ochmatdyt je „jedna z najdôležitejších“ na Ukrajine a v celej Európe. „Rusko nemôže nevedieť, kam smerujú jeho rakety, a musí niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje zločiny: voči ľuďom, voči deťom a voči ľudstvu ako celku,“ uviedol ukrajinský prezident v príspevku na komunikačnej platforme Telegram.

„Je veľmi dôležité, aby svet o tom teraz nemlčal a aby každý videl, aké je Rusko a čo robí,“ dodal Zelenskyj. 

12:00 Ruské sily podnikli raketový útok na rôzne mestá, hlásia obete

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 20 obetí na životoch, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters.

Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. „Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy,“ uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu. 

Najmenej desať mŕtvych a 31 zranených evidujú aj meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil tamojší starosta Oleksandr Vilkul.

Ďalšie tri obete hlásili z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. „V Pokrovsku zomreli traja ľudia,“ hlásil tamojší gubernátor Vadym Filaškin.         

Zelenskyj v aplikácii Telegram napísal, že ruské sily pri útokoch použili najmenej 40 rakiet. Zaútočili aj na mestá Dnipro, Sloviansk a Kramatorsk. 

10:00 Ruské straty na Ukrajine presiahli 552-tisíc vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjeva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 200. Ruské straty na personále od začiatku vojny sa tak dostali na úroveň 552 190. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj o 16 tankov, 40 obrnených bojových vozidiel pechoty, 29 delostreleckých systémov, jeden systém protivzdušnej obrany, jedno lietadlo, 31 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, jednu strelu s plochou dráhou letu, 47 vozidiel a cisterien a osem kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 8 171 tankov, 15 685 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 966 delostreleckých systémov, 880 systémov protivzdušnej obrany, 361 lietadiel, 11 893 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, 2 353 striel s plochou dráhou letu, 20 150 vozidiel a cisterien a 2 503 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite