Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzske voľby z pohľadu Slováka s francúzskym občianstvom

.martin Miko .svet

Nedávne francúzske voľby odhalili hlboké trhliny vo francúzskej spoločnosti. Rozpadla sa politicky na mnohofarebnú ľavicu, pridusený a otrasený stred a krajnú pravicu. Vzostup Národného zhromaždenia a ľavicovej aliancie Nový ľudový front tak prevrátil tradičný zaužívaný politický poriadok dvoch silných tradičných strán.

Francúzske voľby z pohľadu Slováka s francúzskym občianstvom sita/Mohammed Badra, Pool via AP

vzostup Národného zhromaždenia a ľavicovej aliancie Nový ľudový front tak prevrátil tradičný zaužívaný politický poriadok dvoch silných tradičných strán.

Centristická strana  Macrona, ktorá kedysi víťazne vykradla už dávnejšie vyprázdnených socialistov a republikánov má dnes problém s dychom. Vlastne medicínsky povedané, potrebuje lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dôvody? Na prvú vidím toto: elitárstvo prezidenta Macrona, ktoré, ako také, francúzska spoločnosť  historicky neznáša. Dnes som videl lokálneho politika nastupovať do malého Peugeotu. 

Myslím, s masívnym bavorákom by ho veľa ľudí nezvolilo… Macron je trochu nadutý bohatý bankár, ktorému už ľudia neveria, že chce nejako zastúpiť ich záujmy. Vo vládnutí súčasného prezidenta je nepopierateľne prítomná strata kontaktu s realitou bežného francúzskeho občana. Macron je na jednej strane síce vzdelaný a zorientovaný realista, ale podľa mňa  hľadí na veci skôr z európskej perspektívy, než z tej francúzskej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite