Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko: Maďarské predsedníctvo v Rade EÚ už stihlo napáchať značné škody – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

Dôvodom sú najmä nedávne Orbánove zahraničné cesty do Ruska a Číny.

Nemecko: Maďarské predsedníctvo v Rade EÚ už stihlo napáchať značné škody – čo to znamená podľa Martina Mojžiša sita/AP Photo/Mark Schiefelbein

maďarský premiér Viktor Orbán stihol už za prvých 12 dní rotujúceho predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ napáchať značné škody. Uviedlo to v piatok nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

„Uvidíme, ako bude pokračovať maďarské predsedníctvo... Máme za sebou ešte len 12 dní a už spôsobilo veľa škôd,“ povedal hovorca nemeckej diplomacie. Narážal tak na nedávne Orbánove zahraničné cesty do Ruska a Číny.

Maďarsko 1. júla prevzalo rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, ktoré potrvá do konca roka. Orbán od začiatku mesiaca stihol navštíviť okrem Moskvy a Pekingu aj Kyjev, pričom tieto cesty sám označil za „mierové misie“.

Orbánova cesta do Ruska vyvolala ostrú kritiku Európskej únie. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell už minulý piatok vyhlásil, že návšteva Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér na ňu nedostal žiadny mandát Európskej únie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na Orbánovu návštevu v Kremli uviedla, že ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. 

vysvetlenie Martina Mojžiša

Viktor Orbán hrá veľmi jednoduchú, až primitívnu hru. Chová sa ako piata kolóna Ruska a Číny v EÚ a v NATO. Počíta s tým, že veľké zoskupenia demokratických štátov sa nedokážu rýchlo rozhodovať a pružne reagovať, takže mu všelijaké zahraničnopolitické drzosti pokojne prejdú.

Nemci mu teraz dali pomerne jasne najavo, že sa mýli. Treba v tom však pokračovať, a to ešte oveľa intenzívnejšie. Maďarsko (a po ňom – ak sa včas nespamätajú – aj Slovensko a Turecko) by malo byť vystavené bezprecedentnému diplomatickému tlaku, a to až na hranici zjavnej a zjavne ponižujúcej diplomatickej ignorácie. Ak chce byť Maďarko spojencom Ruska a Číny, nech ním je. A nech je to všetkým úplne jasné.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite