Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Republikáni schválili Trumpa za svojho prezidentského kandidáta – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.tasr .tomáš Zálešák .svet

Trump tiež oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových voľbách si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea.

Republikáni schválili Trumpa za svojho prezidentského kandidáta – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka SITA/AP Photo/Evan Vucci Prezidentský kandidát Trump so senátorom Vanceom, 15. 7. 2024

americký exprezident Donald Trump prišiel v pondelok na zjazd Republikánskej strany v Milwaukee v štáte Wisconsin s obviazaným uchom. Bolo to jeho prvé verejné vystúpenie od sobotňajšieho neúspešného atentátu, kde strelné poranenie ucha utrpel. 

Delegáti na zjazde Trumpa privítali s nadšením, píše AP.  Trump na zjazde získal dostatočnú podporu delegátov, aby sa stal oficiálnym kandidátom republikánov v novembrových prezidentských voľbách. 

„Po dlhom zvažovaní a premýšľaní a po zvážení obrovských talentov mnohých ďalších som sa rozhodol, že najvhodnejšou osobou na post viceprezidenta Spojených štátov je senátor J. D. Vance,“ napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

James David Vance (39) je senátorom za štát Ohio od januára 2023. V minulosti patril medzi kritikov Trumpa – verejne ho označil za „idiota“ a „amerického Hitlera“, pripomína agentúra Reuters. Neskôr sa však stal jedným z jeho najväčších obhajcov. Samotný Biden v pondelok Vancea označil za klon bývalého prezidenta Trumpa, píše agentúra AFP.

vysvetlenie Tomáša Zálešáka

To, že Donald Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral svojho niekdajšieho ostrého kritika, by mohlo signalizovať zomkýnanie radov Republikánskej strany. Čo je však nesporné, je prehlbujúce sa rozdelenie Americkej spoločnosti. Prezidentské voľby bývajú v Americkej demokracii vždy momentom, keď sa systém stáva do istej miery rozkolísaným a prechodne zraniteľnejším. Nadchádzajúce prezidentské voľby však môžu byť pre ústavný systém USA zaťažkávacou skúškou, aká tu nebola po desaťročia.Tú môže Americká demokracia ešte vydržať. 

Čo je však znepokojivejšie, je skutočnosť, že nech už voľby vyhrá ktokoľvek, dnešný polarizujúci konflikt, ku ktorému sa Americká spoločnosť v priebehu dlhšieho, zložitého vývoja dopracovala, nimi neskončí. Na jeho prekonanie bude potrebná štátnická osobnosť ťažkej váhy, akú v USA, bohužiaľ, v tejto chvíli nie je vidieť; aspoň nie u zvoliteľných prezidentských kandidátov.

Zostáva snáď ešte dúfať v odolnosť systému bŕzd a protiváh – aplikovaného (hoci nie výlučne) aj na pomery vo vnútri (možno) nanovo zomknutej Republikánskej strany a prípadného vládneho kabinetu. A ak aj toto znamená chcieť príliš, potom nielenže bude menej bezpečná demokracia v Amerike, ale aj svet menej bezpečný pre demokraciu. (Malá poznámka: k tomuto svetu patríme aj my.)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite