Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 127. týždeň vojny (15. 7. – 21. 7. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 127. týždeň vojny (15. 7. – 21. 7. 2024) SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein Samit NATO, 11. 7. 2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 21. 7. 2024:

19:20 Rusmi okupované mesto Doneck zostalo bez dodávok vody 

Rusmi okupované ukrajinské mesto Doneck zostalo bez dodávok vody, keďže pre nedostatok elektriny v Rusku sa zastavili čerpacie stanice na kanáli Don-Donbas. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ukrajinské Centrum národného odporu.

„Pre nedostatok elektrickej v Rusku sa pokazili čerpacie stanice na novovybudovanom kanáli Don - Donbas a dodávky vody sa úplne zastavili. Opravy potrvajú mesiace," uviedlo ukrajinské Centrum národného odporu.

15:00 Ruské útoky zranili najmenej päť civilistov

Najmenej päť ukrajinských civilistov utrpelo v nedeľu zranenia pri ruských útokoch. Traja ľudia boli zranení pri náletoch ruských dronov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, informovali v nedeľu ráno miestni predstavitelia. V Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny podľa miestnych predstaviteľov dvoch civilistov zranilo ruské bombardovanie.

Predstavitelia Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v nedeľu uviedli, že Rusko podniklo raketový útok na „zariadenia kritickej infraštruktúry“ v meste Šostka. Starosta mesta Mykola Noha spresnil, že zničené boli „dve teplárenské zariadenia“.

8:25 Protivzdušná obrana zneškodnila ruské drony smerujúce na Kyjev 

Rusko v noci na nedeľu uskutočnilo piaty útok dronmi na Kyjev za posledné dva týždne. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany však zničili všetky tieto zbrane ešte predtým, ako sa k ukrajinskému hlavnému mestu dostali, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

„Tieto systematické útoky...dronmi opäť potvrdzujú, že útočník aktívne vyhľadáva príležitosť udrieť na Kyjev,“ uviedol v aplikácii Telegram šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko. Obete a ani škody podľa jeho slov neboli bezprostredne hlásené.

Rozsah útoku nebol bezprostredne známy a Rusko sa k nemu bezprostredne nevyjadrilo.

Popko dodal, že Rusko skúša nové postupy, hľadá nové prístupové cesty do ukrajinského hlavného mesta a usiluje sa odhaliť pozície ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. 

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 7. 2024:

17:00 Neznámy páchateľ vo Ľvove zastrelil bývalú nacionalistickú poslankyňu 

Bývalá poslankyňa ukrajinského parlamentu Iryna Farionová zomrela po tom, ako v piatok vo Ľvove na západe Ukrajiny utrpela vážne strelné poranenia pri útoku neznámeho páchateľa. Šesťdesiatročná Farionová zomrela na následky zranení v nemocnici. Známa bola tým, že presadzovala, aby ukrajinskí predstavitelia nepoužívali ruštinu.

Polícia pátra po útočníkovi, ktorý z miesta činu ušiel. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že útok vyšetrujú ako objednanú vraždu. „Všetky stopy sa vyšetrujú, vrátane tej, ktorá vedie do Ruska,“ uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom oficiálnom telegramovom kanáli. 

SITA/MYKOLA TIS

Farionová bola členkou ukrajinského parlamentu v rokoch 2012 až 2014. Kontroverzne kritizovala aj po rusky hovoriacich členov ukrajinského pluku Azov, ktorí bránili prístavné mesto Mariupoľ v prvých dňoch ruskej invázie.

13:00 Ruské raketové a dronové útoky pripravili o život dvoch civilistov

Pri ruských raketových a dronových útokoch zahynuli v noci na sobotu na Ukrajine dvaja civilisti. Po celej krajine boli tiež zasiahnuté zariadenia energetickej i železničnej infraštruktúry, uviedli v sobotu miestni predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že Rusko raketami typu Iskander zasiahlo zariadenie infraštruktúry v menšom meste Barvinkove na severovýchode Ukrajiny. Pri tomto útoku zahynuli dvaja ľudia a ďalší traja utrpeli zranenia. Synehubov na platforme Telegram dodal, že pri útoku zostalo poškodených viac než 50 obytných domov i administratívnych či komerčných budov.

Ukrajinské letectvo spresnilo, že ruské jednotky odpálili pri nočnom útoku dovedna štyri balistické strely typu Iskander a ukrajinskej protivzdušnej obrane sa nepodarilo ich zostreliť.

Zostrelila však 13 z dovedna 17 dronov vypustených Ruskom nad oblasťami na východe, severe a v strednej časti Ukrajiny, dodalo letectvo.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že terčom útokov týchto dronov sa stali zariadenia na distribúciu elektriny v Poltavskej oblasti v strednej časti krajiny, Sumskej oblasti na severozápade a Černihivskej oblasti na severe krajiny.

Núdzové prerušenie dodávok elektriny spoločnosť zaviedla pre spotrebiteľov v Poltavskej i Černihivskej oblasti.

Ukrajinské železnice informovali, že útoky v noci na sobotu poškodili železničnú infraštruktúru v  niektorých častiach Charkovskej oblasti a spôsobili meškania niektorých vlakových spojov, dodáva Reuters.

Ruské jednotky vystupňovali svoje raketové i dronové útoky na energetickú infraštruktútu Ukrajiny od marca tohto roka, čo viedlo k výpadkom elektriny pre milióny tamojších obyvateľov.

10:00 Moskva stratila ďalších takmer tisíc vojakov 

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 990 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 565 610 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o sedem tankov, 15 obrnených bojových vozidiel pechoty, 22 delostreleckých systémov, jeden raketomet a jedno lietadlo.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 257 tankov, 15 917 obrnených bojových vozidiel pechoty, 15 542 delostreleckých systémov, 1 121 raketometov a 362 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.7. 2024:

19:00 Ruský raketový útok v Mykolajive zabil troch ľudí vrátane jedného dieťaťa

Ruská raketa zasiahla obytnú oblasť v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Pri útoku zomrelo jedno dieťa a dvaja dospelí. Viacero ľudí sa aj zranilo. V piatok to uviedol starosta mesta Olexandr Sienkevyč. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

„Už teraz vieme, že zomreli traja ľudia vrátane jedného dieťaťa“, napísal Sienkevyč na sociálnej sieti Telegram.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalyj Kim uviedol, že ďalšia strela zasiahla inú oblasť v regióne. Na sociálnej sieti vyzdvihol pomoc, ktorú prítomní obyvatelia zraneným poskytli ešte pred príchodom záchranných zložiek.

Prístavné mesto Mykolajiv je častým terčom ruských útokov. Moskva odmieta tvrdenia, že útočí na civilistov a civilnú infraštruktúru na Ukrajine, napriek tomu, že tisíce ľudí zomreli v dôsledku ruských útokov, pripomína Reuters.

16:30 Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok F-16 na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok stíhačiek F-16 na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že vo štvrtok sa počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Spojenom kráľovstve stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom, s ktorým prediskutovali posilnenie obranných spôsobilostí Ukrajiny.

„Dnes (piatok) máme pozitívne rozhodnutie od poľskej vlády na špecifickú záležitosť, ktorá Ukrajine umožní dostať stíhačky F-16 skôr,“ napísal.

Zároveň sa Tuskovi poďakoval za účinnosť v nadväznosti na predchádzajúce dohody. „Som vďačný Poľsku za jeho silnú podporu Ukrajiny,“ dodal. 

WIKIPEDIA

15:50 Rusko v Doneckej oblasti prišlo o ďalšie lietadlo Su-25

Rusko stratilo ďalšie bojové lietadlo Su-25. Ukrajinskí vojaci ho v piatok zostrelili pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe krajiny, keď sa pokúšalo zaútočiť na pozície ukrajinských obranných síl. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedla to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská operačná strategická skupina Chortycia.

„Protilietadloví strelci zo 110. samostatnej mechanizovanej brigády Marka Bezručka zničili ďalšie útočné lietadlo Su-25, ktoré už horí v stepiach ukrajinského Donbasu," napísala na Telegrame skupina Chortycia.

10:00 Rusko prišlo o ďalších takmer tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 564 620 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 980 vojakov, päť tankov, 19 bojových obrnených vozidiel, 55 delostreleckých systémov a až 76 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 250 tankov, 15 902 bojových obrnených vozidiel, 20 909 vozidiel a autocisterien, 15 520 delostreleckých systémov, 1 120 odpaľovacích raketových systémov, 894 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 361 lietadiel, 12 316 dronov, 2 401 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 593 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 7. 2024: 

19:10 Ukrajina stále bojuje na východnom brehu rieky Dneper

Pozície ukrajinskej armády v okolí obce Krynky na východnom brehu rieky Dneper síce boli zničené, no ukrajinská armáda tam naďalej vykonáva bojové akcie, uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Dmytro Lychovij. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obec Krynky, ktorá mala v minulosti približne 1000 obyvateľov, sa nachádza v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

„Ukrajinské sily naďalej pokračujú v bojových akciách na východnom brehu rieky Dneper vrátane oblasti okolo obce Krynky. Je však pravdou, že väčšina hlavných pozícií ukrajinských jednotiek v tejto obci bola úplne zničená intenzívnou, kombinovanou a dlhodobou nepriateľskou paľbou,“ vyhlásil Lychovij v reakcii na informácie zverejnené ukrajinskými štátnymi médiami, podľa ktorých ukrajinská armáda ukončila misiu na tamojšom predmostí.

Lychovij ďalej uviedol, že ruské útoky obec úplne zničili a premenili na kopu trosiek. „Už to viac nie je sídlo, na tom mieste je už viac-menej nemožné udržať obranu. Máme však aj iné predmostia ako Krynky a bojové operácie na východnom brehu Dnepra pokračujú,“ dodal.

Rusko obsadenie ukrajinskej obce ohlásilo už vo februári, oznámil ho aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ruské jednotky obsadili rozsiahle oblasti Chersonskej oblasti po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ukrajinská armáda však v novembri toho istého roku opäť dobyla hlavné mesto oblasti Cherson.

10:40 Letecká bomba v Charkovskej oblasti zasiahla domy, zabila civilistku a ďalších zranila

Jedna ukrajinská civilistka zomrela a ďalší dvaja utrpeli zranenia v dôsledku ruského útoku, ktorý v noci na štvrtok podnikli proti okresu Kupiansk v Charkovskej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Ukrajinská pravda.

Rusi riadenou leteckú bombu zasiahli dedinu Hluškivka. Úder podľa Synjehubova spôsobil požiar domu, pri ktorom zomrela 60-ročná žena a zranenia utrpeli dvaja muži vo veku 69 a 80 rokov. Útok poškodil najmenej štyri domy.

9:30 Zostrelili 16 dronov a dve strely vypustené Ruskom

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na štvrtok zostrelila všetkých 16 iránskych dronov typu Šáhid a dve z troch riadených striel, ktoré v noci na územie Ukrajiny vypustilo Rusko. Uvádza sa to v rannom vyhlásení ukrajinských vzdušných síl zverejnenom v aplikácii Telegram, na ktorú sa odvoláva stanica BBC.

Bezpilotné lietadlá a rakety, vypálené z ruského juhu a Kurskej oblasti, boli podľa ukrajinskej armády zostrelené nad piatimi rôznymi oblasťami Ukrajiny.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak hovoril o zničení dvoch ruských rakiet a piatich samovražedných dronov. V dôsledku útoku sa v meste Nikopol podľa neho utrpeli zranenia dvaja ľudia vo veku 51 a 60 rokov.

Úrady v Záporožskej oblasti zase hlásili tri obete ruských útokov vrátane dvoch detí. V Charkovskej oblasti podľa tamojšieho gubernátora Oleha Synehubova zahynula 60-ročná žena a dvaja muži vo veku 69 a 80 rokov utrpeli zranenia. Dodal, že pri ruskom útoku boli poškodené najmenej štyri domy. BBC píše, že útoky dronmi hlásili aj z Kyjevskej a Poltavskej oblasti. Nikto sa tam nezranil.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že nad anektovaným Krymským polostrovom v noci na štvrtok zostrelilo 33 ukrajinských bezpilotných lietadiel a pri jeho pobreží zase desať námorných dronov.

8:00 V Kyjeve v noci na štvrtok vyhlasovali poplach; obrana mesta zneškodnila dron

V ukrajinskej metropole Kyjev bol v stredu neskoro večer vyhlásený letecký poplach a z jednej zo štvrtí bolo počuť aj mohutné explózie. Kyjevský primátor Vitalij Kličko neskôr informoval, že bola aktivovaná protilietadlová obrana mesta, ktorá zneškodnila útočný dron.

Ako uviedla agentúra AFP, podľa Klička na mieste dopadu trosiek zostreleného dronu zasahujú hasiči a záchranári. Informácie o prípadných zranených alebo materiálnych škodách nateraz nie sú k dispozícii. 

Kličko vo svojom statuse v aplikácii Telegram apeloval na obyvateľov Kyjeva, aby neignorovali vyhlásenia poplachu a šli sa skryť do krytov alebo na iné bezpečné miesta. Uviedol, že v stredu večer "zatiaľ" odzneli sirény "už trikrát". Pripomenul, že "nepriateľ je zákerný a cynický".

Aj minulý týždeň Kyjevom otriasla raketová paľba, ktorá zdevastovala renomovanú detskú nemocnicu Ochmatdyt a vyvolala vlnu odsúdenia zo strany medzinárodného spoločenstva. Kremeľ v reakcii na to uviedol, že škody na tomto zdravotníckom zariadení v centre hlavného mesta spôsobili ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

V tejto situácii predstavitelia ukrajinského vedenia apelujú na západných spojencov, aby Ukrajine poskytli viac systémov protivzdušnej obrany, ktoré by zmarili záplavu útokov ruských dronov a rakiet. 

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 7. 2024:

20:20 Ruský útok na mesto Pokrovsk zranil najmenej päť civilistov 

Najmenej päť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia pri stredajšom ruskom útoku na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry Doneckej oblasti na Facebooku.

Podľa prokuratúry ruská armáda zaútočila zhruba o 15:00 popoludní a s najväčšou pravdepodobnosťou použila kĺzavé bomby. Zranení boli ľudia vo veku 41 až 73 rokov. Obete utrpeli pomliaždeniny a rany spôsobené črepinami. Škody vznikli aj na bytových domoch v meste.

16:45 Ombudsman žiada Červený kríž o pomoc pri vrátení tiel popravených tínedžerov 

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec požiadal Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) o pomoc pri repatriácii tiel tínedžerov z okupovaného ukrajinského mesta Berďansk, ktorých mučili a zabili Rusi. Lubinec to uviedol na komunikačnej platforme Telegram, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

V máji minulého roka ruský vyšetrovací výbor obvinil 16-ročného Tihrana Ohannisiana a rovnako starého Mykytu Chanhanova z údajnej prípravy sabotáže na železnici. 

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Tihrana päť dní vypočúvali a kruto ho mučili. „Hneď ako som túto informáciu dostal, okamžite som kontaktoval ruskú stranu, aby mi poskytla všetky informácie o tínedžeroch a vrátila ich domov. Európsky parlament prijal rezolúciu týkajúcu sa Tihrana Ohannisiana a Mykytu Chanhanova, v ktorej požiadal, aby ich okupanti prepustili zo zajatia. Napriek tomu 24. júna 2023 ruskí okupanti v Berďansku ukrajinských tínedžerov zabili! Boli popravení bez súdu!,“ konštatoval Lubinec. Dodal, že Rusi stále odmietajú vrátiť telá chlapcov ich rodičom. Preto podľa svojich slov apeloval na MVČK, aby pomohol rodinám chlapcov pochovať svoje deti.

13:00 Rusi pomocou dronov podľa ukrajinských farmárov zámerne podpaľujú úrodu 

Farmári na juhu Ukrajiny v dôsledku podpaľačských útokov ruskej armády prichádzajú o desiatky hektárov úrody. Ako informuje web Ukrajinská pravda, povedal to na brífingu podpredseda Celoukrajinskej agrárnej rady Denys Marčuk. Na začiatku žatvy začala ruská armáda podľa jeho slov zámerne zasahovať ukrajinské polia dronmi, aby spálila úrodu. Takýchto prípadov je podľa Marčuka veľa na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti.

Od začiatku ruskej invázie vznikli na ukrajinskej poľnohospodárskej infraštruktúre škody za viac ako 50 miliárd dolárov, dodal Denys Marčuk.

12:15 Saľdo: Ukrajinský útok v Chersonskej oblasti si vyžiadal jednu obeť na živote 

Jedna osoba zahynula a osem ich utrpelo zranenia pri ukrajinskom útoku v časti Chersonskej oblasti, ktorú ovládajú ruské sily. Oznámil to v stredu Ruskom dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saľdo, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Saľdo na sociálnej sieti Telegram napísal, že ukrajinské sily ostreľovali uplynulý deň a noc ľavobrežnú časť Chersonskej oblasti a pokračovali aj v dronových útokoch. Dodal, že v dôsledku delostreleckého ostreľovania zomrela v obci Kochany žena. Ďalších osem ľudí utrpelo zranenia pri útokoch v iných obciach.

Reuters však upozorňuje, že tieto tvrdenia nedokázal nezávisle overiť, pričom Ukrajina ich bezprostredne nekomentovala.

11:30 Ukrajinské ministerstvo vnútra eviduje 42.000 nezvestných osôb 

Na Ukrajine je momentálne nezvestných približne 42.000 tamojších občanov, a to vrátane civilistov aj vojakov. Povedal to v stredu Dmytro Bohaťuk, ktorý má v rámci ukrajinského ministerstva vnútra na starosti oddelenie zaoberajúce sa nezvestnými osobami, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Podľa Bohaťuka evidovali ešte pred časom až 51.000 nezvestných. Toto číslo sa však znížilo po tom, ako sa odrátali tisícky vojnových zajatcov, ktorých pobyt je známy. Bohaťuk vzhľadom na stále vysoký počet nezvestných upozornil na problematickú identifikáciu obetí a padlých nájdených priamo na bojisku. V tejto súvislosti povedal, že ministerstvo obrany neodoberá genetické vzorky vojakom, ktorých posiela do boja.

Rusko v súčasnosti okupuje približne pätinu územia Ukrajiny, ktorú napadlo vo februári 2022. Odvtedy pri ruských útokoch a bojoch zahynulo mnoho Ukrajincov, iní boli vysídlení či násilne presunutí na územie Ruska, pripomína DPA.

10:30 Ukrajinskí vojaci sa stiahli z dediny Krynky v Chersonskej oblasti 

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z dediny Krynky, ktorá leží na juhu krajiny v Chersonskej oblasti na východnom brehu rieky Dneper. Uviedol to web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na svoje zdroje v námornej pechote krajiny. Správu o stiahnutí sa z obce Krynky priniesla aj ukrajinská verejnoprávna televízia, ktorá citovala zdroje z armády. Podľa ukrajinskej armády sa jej príslušníci z dediny stiahli pred niekoľkými týždňami.

Ukrajinskí vojaci obec Krynky obsadili v októbri 2023. Odvtedy proti ním sa ruské sily podnikali útoky takmer každý deň. 

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 6. 2024:

17:30 Šmyhaľ: Munícia z českej iniciatívy sa už používa na fronte

Časť z prvej dodávky munície, ktorú Česko v rámci muničnej iniciatívy v júni doručilo Ukrajine, sa podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa už používa na bojisku. Zároveň oznámil, že na Ukrajine vznikne nový závod na výrobu munície v spolupráci s českou firmou Sellier & Bellot, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. 

„Prvých 50 000 kusov munície je už na Ukrajine a časť tejto munície sa práve teraz používa na bojisku a likviduje ruských okupantov. Dúfame tiež v spoločné projekty na výrobu munície v Česku a na bezpečných miestach na Ukrajine,“ povedal Šmyhaľ. Ďalším z plánovaných projektov je podľa neho spoločná oprava vrtuľníkov na území ČR.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

14:00 V troskách obytného domu v Myrnohrade našli po ruskom útoku ďalšie telá

Ukrajinskí záchranári v utorok ráno objavili telá dvoch ľudí v troskách obytného domu v meste Myrnohrad v Doneckej oblasti, ktorý v nedeľu zasiahol ruský útok. Podľa pôvodných správ pri útoku zomrel jeden človek. Nájdením ďalších tiel tak počet obetí na životoch stúpol na tri. Informovala o tom na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská štátna záchranná služba, píše portál Ukrajinská pravda.

„Dnes ráno záchranári vyslobodili ďalšie dve telá. Pátracia a záchranná akcia trvala jeden a pol dňa a záchranári rozobrali 130 ton stavebných štruktúr," uviedla záchranná služba.

13:55 Ruské útoky počas uplynulého dňa zranili najmenej 16 civilistov

Najmenej 16 ukrajinských civilistov utrpelo zranenie počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje utorkovú správy regionálnych úradov.

V Charkovskej oblasti utrpeli zranenie 51-ročná žena a 52-ročný muž, keď Rusi zasiahli dedinu Kindrašivka v okrese Kupiansk, uviedol gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Ruské útoky proti Doneckej oblasti podľa jej gubernátora Vadyma Filaškina zranili osem civilistov. Šesť ľudí utrpelo zranenia v dôsledku útokov na Chersonskú oblasť, povedal tamojší gubernátor Oleksandr Prokudin. Ruské útoky poškodili materskú školu, administratívnu budovu, výškovú budovu, domy a ďalší majetok.

10:10 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 100 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 561 400 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 110 vojakov, 13 tankov, 36 bojových obrnených vozidiel, 44 delostreleckých systémov a 57 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 227 tankov, 15 862 bojových obrnených vozidiel, 20 680 vozidiel a autocisterien, 15 368 delostreleckých systémov, 1 119 odpaľovacích raketových systémov, 892 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 361 lietadiel, 12 191 dronov, 2 398 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 577 kusov špeciálnej techniky.

9:00 Rusi zhodili na mesto Lyman dve 250-kilogramové bomby

Najmenej päť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia v meste Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, na ktoré ruská armáda zhodila dve 250-kilogramové riadené letecké bomby. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedol to šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin.

Ruské bomby poškodili obytnú budovu, firmu a tri predajne. Filaškin konštatoval, že ruskí vojaci útočia na civilistov úmyselne a vyzval obyvateľov mesta Lyman, aby sa evakuovali.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 7. 2024:

20:00 Z okupovaného Krymu odišla posledná ruská hliadková loď, ukrajinské námorníctvo to označilo za pamätný deň 

Z okupovaného ukrajinského polostrova Krym v pondelok odplávala posledná hliadková loď ruskej Čiernomorskej flotily. Ako referuje Kyiv Independent, povedal to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. „Posledná hliadková loď ruskej Čiernomorskej flotily práve opúšťa náš Krym. Pamätajte na tento deň,“ napísal Pletenčuk na Facebooku.

Podľa Pletenčuka hliadkové plavidlo Projekt 1135 nebolo nosičom riadených striel, ktoré Rusko používa na útoky na Ukrajinu, ale je vybavené inými zbraňami. „To naznačuje, že Rusi chápu, že musia opustiť Krym. Minimálne ich lode,“ povedal Pletenčuk.

Ukrajina od začiatku rozsiahlej invázie opakovane útočí na ruské plavidlá. Podľa ukrajinskej armády je zničených alebo poškodených približne 30 % ruskej Čiernomorskej flotily. Úspešné ukrajinské útoky na okupovaný Krym prinútili Moskvu stiahnuť veľkú časť svojich námorných síl z polostrova do ruského prístavného mesta Novorossijsk, ktoré sa stalo kľúčovým prístavom pre ruskú Čiernomorskú flotilu. „Sféra vplyvu ruského námorníctva v Čiernom mori sa výrazne znížila a celý svet to dnes vidí,“ povedal hovorca ukrajinskej rozviedky Andrij Jusov.

17:00 Zelenskyj: Ukrajina potrebuje 25 systémov protivzdušnej obrany Patriot a viac bojových lietadiel F-16

Ukrajina potrebuje 25 systémov protivzdušnej obrany Patriot na plnú obranu svojho vzdušného priestoru a ochranu celej krajiny pred ruskými raketovými útokmi. V pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý dodal, že tiež chce, aby západní spojenci poslali Kyjevu viac bojových lietadiel F-16 ako je sľúbené množstvo.

Na svojej prvej tlačovej konferencii od návratu z cesty do Spojených štátov Zelenskyj povedal, že je pripravený spolupracovať s Donaldom Trumpom, ak vyhrá novembrové voľby. „Nebojím sa tejto vyhliadky,“ povedal Zelenskyj a dodal, že je presvedčený, že väčšina republikánov podporuje Ukrajinu v jej vojne s Ruskom. Zelenskyj v nedeľu povedal, že bol „zhrozený“ pokusom o atentát na Trumpa a poprial mu skoré uzdravenie.

Západná podpora je pre Ukrajinu kľúčová, keďže ruská armáda je väčšia a lepšie vybavená. Zelenskyj sa ukázal ako talentovaný politik na presviedčanie spriatelených krajín, aby poskytovali ešte väčšiu podporu, aj keď nie vždy okamžite dostane to, čo chce. Šesťmesačné oneskorenie vojenskej pomoci zo strany USA, najväčšieho samostatného prispievateľa Ukrajine, znamenalo, že ukrajinské sily „stratili iniciatívu“ na frontovej línii, povedal Zelenskyj.

Zelenskyj nepovedal, koľko systémov Patriot v súčasnosti Ukrajina vlastní, aj keď je to oveľa menej ako 25, ktoré jeho krajina podľa jeho slov potrebuje. USA a ďalší spojenci NATO minulý týždeň sľúbili poskytnúť Ukrajine desiatky systémov protivzdušnej obrany v najbližších mesiacoch, vrátane najmenej štyroch sofistikovaných a drahých systémov Patriot. Bojové lietadlá F-16 prisľúbené západnými krajinami majú doraziť na Ukrajinu v dvoch vlnách: prvá várka v lete a druhá do konca roka, povedal Zelenskyj.

Ukrajinský líder pripustil, že dodávky samy osebe nezmenia priebeh vojny, keďže ruské letectvo je oveľa väčšie. Ukrajina bude podľa neho potrebovať viac bojových lietadiel.

Zelenskyj tiež povedal, že Rusko by malo byť prítomné na druhom medzinárodnom mierovom samite. Na tom prvom v júni vo Švajčiarsku Rusko chýbalo. Zatiaľ neexistuje žiadny termín konania druhého mierového samitu.

16:00 V Kyjeve dnes kňazi žehnali Ukrajine 

14:15 Na ukrajinské náborové centrum armády hodili granát 

Ukrajinská polícia v pondelok uviedla, že neznámy páchateľ v noci hodil granát na náborovú kanceláriu v meste Busk v Ľvovskej oblasti. Po podozrivej osobe pátrajú. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v apríli podpísal zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Podľa AFP rozšírený nábor do armády vyvolal na Ukrajine hnev a strach a desiatky mužov v bojaschopnom veku boli prichytené pri nelegálnom úteku z krajiny.

V pondelok krátko po polnoci dostala polícia v Ľvovskej oblasti hlásenie o hodení granátu na náborovú kanceláriu v Busku.                                         

„Pri incidente nebol nikto zranený. Poškodená bola fasáda a okná budovy,“ uviedla vo vyhlásení miestna polícia a dodala, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní prijímajú opatrenia na identifikáciu a zadržanie páchateľa. Na mieste činu pracujú aj forenzní experti. Podľa príslušníka miestnej polície zostal v dôsledku výbuchu pred budovou menší kráter.

Ruské úrady od februára 2022, keď ich sily vtrhli na Ukrajinu, zadržali desiatky ľudí za útoky na náborové strediská a vojenské zariadenia. Podobné útoky sú však na Ukrajine zriedkavé, píše AFP.

9:00 Moskva stratila ďalších 1 200 vojakov 

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 200 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 560 290 ľudí, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o osem tankov, 15 obrnených bojových vozidiel pechoty a 62 delostreleckých systémov.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 214 tankov, 15 826 obrnených bojových vozidiel pechoty a 15 324 delostreleckých systémov. 

8:00 Rusko tvrdí, že zneškodnilo dovedna 22 ukrajinských dronov 

Ruská protivzdušná obrana v noci na pondelok zničila 22 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad oblasťami na západe krajiny a nad Krymským polostrovom, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Podľa ruského ministerstva jej systémy protivzdušnej obrany zostrelili 15 dronov nad Brianskou oblasťou, šesť nad Krymom a jeden nad mestom Lipeck. 

Osobitne gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v príspevku na sieti Telegram informoval, že nad oblasťou zničili ruské systémy protivzdušnej obrany tri ukrajinské bezpilotné lietadlá.

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na ruské územie, pričom sa zamerala na energetické zariadenia, ktoré podľa nej zásobujú ruskú armádu, ako aj na mestá a dediny ležiace blízko  hraníc, píše AFP.  

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite