Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jemen: Prístav Hudajdá sa stal terčom izraelského útoku

.tasr .svet

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené húsíami hlásilo nespresnený počet obetí a zranených.

Jemen: Prístav Hudajdá sa stal terčom izraelského útoku sita/AP Photo

jemenské prístavné mesto Hudajdá ovládané povstalcami sa v sobotu stalo terčom náletov. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené húsíami hlásilo nespresnený počet obetí a zranených. Údery medzičasom potvrdila izraelská armáda, podľa ktorej išlo o odvetu za útoky na Izrael v posledných mesiacoch. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Jemenské a saudskoarabské médiá pôvodne tvrdili, že za útokmi stáli americké a britské sily. 

Podľa spravodajcu AFP bolo v meste počuť niekoľko výbuchov. Húsíjská TV stanica Masíra v tom čase informovala o sérii úderov, ktoré zasiahli zariadenia na skladovanie ropy v prístave.

USA ani Británia sa bezprostredne k týmto tvrdeniam nevyjadrili, izraelská armáda podľa agentúry Reuters uviedla, že správy v zahraničných médiách nekomentuje. Sobotňajšie údery napokon potvrdila.

Nemenovaný vysokopostavený izraelský predstaviteľ podľa izraelských médií povedal, že na jemenský prístav útočili izraelské stíhačky.

K úderom došlo iba deň po tom, čo húsíovia zaútočili dronom iránskej výroby na Izrael, v dôsledku čoho v Tel Avive zahynul jeden civilista. Izrael vtedy pohrozil odvetnými krokmi.

Húsíjské milície od novembra organizujú útoky na lode vo vodách pri pobreží Jemenu, aby takto - podľa vlastných slov - vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite