Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael informoval, že krátko po nariadení evakuácie civilistov v Pásme Gazy zahynulo 16 Palestínčanov

.tasr .svet

Medzinárodné humanitárne organizácie, OSN a Palestínčania zdôrazňujú, že v Pásme Gazy už nie je žiadne miesto bezpečné.

Izrael informoval, že krátko po nariadení evakuácie civilistov v Pásme Gazy zahynulo 16 Palestínčanov SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

počas izraelského bombardovania a ostreľovania prišli o život najmenej 16 Palestínčania vo východnej časti mesta Chán Júnis. Zdravotníci o tom informovali v pondelok krátko potom, ako Izrael vydal nové príkazy na evakuáciu niektorých štvrtí, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

Izraelská armáda (IDF) uviedla, že v záujme bezpečnosti civilistov upravuje hranice humanitárnej zóny v Al-Mawasi. Vo vyhlásení IDF sa uvádza, že nové rozkazy vydali v dôsledku obnovenia palestínskych útokov vrátane raketovej paľby z východnej časti mesta Chán Júnis. Príkazy na evakuáciu sa podľa Palestínčanov netýkali zdravotníckych zariadení.

Začiatkom júla prišli o život desiatky palestínskych obyvateľov pri samostatných útokoch v humanitárnej zóne Al-Mawasi. Izrael uviedol, že cieľom boli ozbrojení militanti vrátanie niektorých vyššie postavených veliteľov hnutia Hamas. Palestínski predstavitelia označili tieto tvrdenia za nepravdivé a podľa nich mali slúžiť len na ospravedlnenie útokov.

Vojna v Pásme Gazy začala po útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka. Pri odvetnej ofenzíve IDF v Pásme Gazy doposiaľ zahynulo vyše 38 919 ľudí, prevažne civilistov, uvádzajú dáta ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy podľa agentúry AFP.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite