Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Borrell budúci týždeň navštívi Vietnam, aby rokoval o posilnení spolupráce s Úniou

.tasr .svet

Rozpory s Vietnamom pretrvávajú v otázke ľudských práv a zahraničnej politiky. Hanoj sa zdržal odsúdenia ruskej invázie na Ukrajine, čo niektoré krajiny EÚ považujú za postoj príliš blízky Moskve.

Borrell budúci týždeň navštívi Vietnam, aby rokoval o posilnení spolupráce s Úniou SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

šéf diplomacie EÚ Josep Borrell budúci týždeň navštívi Vietnam, aby diskutoval o posilnení spolupráce v oblasti bezpečnosti a udržateľného rozvoja s touto krajinou v juhovýchodnej Ázii, uviedol veľvyslanec EÚ v Hanoji. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vietnam je dôležitým obchodným partnerom Európskej únie a záujem o spoluprácu majú viaceré svetové mocnosti. Vyplýva to zo zmien v rámci dodávateľských reťazcov spôsobených napätím medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Európska únia a Vietnam majú od roku 2020 dohodu o voľnom obchode. Hanoj taktiež podpísal so západnými krajinami a skupinou G7 partnerstvo o spravodlivej transformácii, na základe ktorého sa štáty snažia znížiť závislosť od uhlia a podporiť využitie obnoviteľných zdrojov energie prostredníctvom finančnej spolupráce.

Borrell Vietnam navštívi od 29. do 31. júla a zúčastní sa aj na stretnutí ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose. 

Vietnam od septembra hostil už mnohé významné návštevy vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, čínskeho lídra Si Ťin-pchinga či ruského prezidenta Vladimira Putina. Za posledných desať rokov však krajinu nenavštívil žiadny z predsedov Európskej komisie, naposledy sem pricestoval José Manuel Barroso v roku 2014.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite