Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský súd odsúdil novinárku Kurmaševovú na šesť a pol roka väzenia

.tasr .svet

Ruský súd na neverejnom procese odsúdil americko-ruskú novinárku zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda na šesť a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Ruský súd odsúdil novinárku Kurmaševovú na šesť a pol roka väzenia freepik.com

súd sa konal v piatok a v pondelok sa verdikt objavil v oficiálnych záznamoch súdu. S odvolaním sa na agentúru AP o to informuje TASR.

Rozsudok vyniesol súd v meste Kazaň ešte v piatok, v ten istý deň, keď súd v Jekaterinburgu odsúdil amerického novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha na 16 rokov väzenia za špionáž.

Kurmaševová bola podľa webovej stránky Najvyššieho súdu Tatárskej republiky odsúdená za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Hovorkyňa tamojšieho súdu agentúre AP telefonicky potvrdila, že americko-ruská novinárka bola odsúdená na šesť a pol roka väzenia v prípade, ktorého podrobnosti sú predmetom utajenia.

Výkonný riaditeľ RFE/RL Stephen Capus označil v pondelok proces proti Kurmaševovej za výsmech spravodlivosti a vyzval na jej prepustenie. 

Kurmaševová žila pred zadržaním s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a zabavili jej americký aj ruský pas. Ruské úrady novinárke najskôr udelil pokutu za to, že nenahlásila svoje dvojaké občianstvo. V októbri ju zadržali a obvinili zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde na základe zákona, ktorý Rusko prijalo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite