Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Bulharsku sa opäť nepodarilo vytvoriť vládu, zostáva posledný tretí pokus

.tasr .svet

Prezident Rumen Radev má teraz sedem dní na to, aby zostavením vlády poveril tretí a posledný subjekt.

V Bulharsku sa opäť nepodarilo vytvoriť vládu, zostáva posledný tretí pokus SITA/Jacob King/Pool Photo via AP Bulharský prezident Rumen Radev

v Bulharsku sa ani na druhý pokus nepodarilo vytvoriť novú vládu. Koalíciu centristickej aliancie Pokračujeme v zmene – Demokratické Bulharsko (PP-DB) totiž v jednokomorovom parlamente nepodporilo dosť poslancov. Krajina je tak čoraz bližšie k ďalším predčasným voľbám – od apríla 2021 už siedmym, informuje TASR podľa agentúry DPA. 

Začiatkom júla so snahou o vytvorenie vlády neuspela ani stredopravicová aliancia tvorená stranami Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS). Tá síce v júnových predčasných voľbách zvíťazila, v 240-člennom Národnom zhromaždení však získala len 68 mandátov a nepodarilo sa jej zaistiť si dostatočnú podporu ďalších strán. 

Júnové voľby, ktoré sa konali paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu, boli v Bulharsku už šiestymi za posledné tri roky. Vyvolal ich marcový rozpad tzv. neformálnej vládnej koalície pozostávajúcej práve zo zmienených dvoch aliancií GERB-SDS a PP-DB.

Prezident Rumen Radev má teraz sedem dní na to, aby zostavením vlády poveril tretí a posledný subjekt. V prípade ďalšieho neúspechu sa v krajine budú musieť konať nové voľby, ktorých termín by tak zrejme pripadol na jeseň. Do zostavenia novej vlády riadi krajinu dočasný kabinet.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite