Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

George Clooney podporil Harrisovú, Biden podľa neho zachránil demokraciu

.tasr .svet

Oscarový herec bol jedným z prvých významných darcov a aktivistov Demokratickej strany, ktorí na Bidena apelovali, aby svoju kandidatúru stiahol.

George Clooney podporil Harrisovú, Biden podľa neho zachránil demokraciu SITA/Erin Schaff/The New York Times via AP

americký herec George Clooney v utorok podporil viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú v jej snahe uchádzať sa o prezidentskú funkciu. Zároveň vyzdvihol amerického prezidenta Joea Bidena za odstúpenie z predvolebnej kampane, ktorého sám k tomuto kroku pred dvoma týždňami nabádal. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Šesťdesiattriročný oscarový herec bol jedným z prvých významných darcov a aktivistov Demokratickej strany, ktorí na Bidena apelovali, aby svoju kandidatúru stiahol. V článku pre denník New York Times (NYT) pôvodne priamo nepodporil žiadneho iného adepta, avšak tvrdil, že strana by mala vypočuť také osobnosti, ako je Harrisová či guvernér Marylandu Wes Moore.

„Prezident Biden ukázal, čo je skutočné vodcovstvo. Opäť zachraňuje demokraciu. Všetci sa veľmi tešíme, že môžeme urobiť všetko pre to, aby sme podporili viceprezidentku Harrisovú v jej historickom úsilí,“ uviedol Clooney vo vyhlásení zaslanom stanici CNN.

Bývalá senátorka Kalifornie už má podľa odhadov CNN podporu dostatočného počtu delegátov nominačného zjazdu Demokratickej strany, ktorý sa bude konať 19. až 22. augusta v Chicagu. Podľa údajov agentúry AP podporu Harrisovej už vyjadrilo 2214 delegátov, čo je ďaleko nad rámec jednoduchej väčšiny potrebnej na získanie nominácie.

Tieto prieskumy sú neoficiálne, upozornila AP s tým, že delegáti zjazdu môžu hlasovať slobodne za kandidáta podľa vlastného výberu. Biden však jednoznačne podporil Harrisovú.

Voľby prezidenta USA sa budú konať v novembri tohto roku. Vyzývateľom demokratického kandidáta alebo kandidátky bude republikán a exprezident Donald Trump.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite