Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké leto a európska bezpečnosť

.miroslav Wlachovský .svet .politika

Americké prezidentské voľby sa konajú v novembri, už mesiace však zamestnávajú komentátorov a analytikov ako top udalosť tohto roku. Niet divu. Ich výsledok má kľúčový vplyv na stav sveta a najmä jeho bezpečnosť.

Americké leto a európska bezpečnosť ANDREW HARNIK/GETTY IMAGES 9. júl 2024 Washington, USA: Mediálne centrum s Bidenovým portrétom na výročnom samite NATO, ktorý sa konal pri príležitosti 75. výročia založenia Aliancie.

rok 2024 je volebný v mnohých častiach sveta. Prednedávnom sme na starom kontinente absolvovali voľby do Európskeho parlamentu. Napriek predikciám výrazného posunu k pravici až radikálnej pravici voľby vyhrala Európska ľudová strana (EPP) a nedávno Európsky parlament hlasovaním potvrdil staronovú šéfku EK Ursulu von den Leyen vo funkcii.

Potom sme tu mali dvoje termínovo nečakané voľby v UK a Francúzsku. Dnes už expremiér Rishi Sunak prekvapivo vyhlásil voľby v UK už na 4. júla a tie ukončili 14-ročnú vládu britských konzervatívcov. Nový britský labouristický premiér Keir Starmer bude vládnuť s pohodlnou väčšinou 412 zo 650 poslancov britskej Dolnej snemovne. Britániu by tak mohlo čakať obdobie politickej stability. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zase rozhodol po neúspechu v Eurovoľbách a víťazstve strany Marine le Pen vypísať narýchlo parlamentné voľby a otestovať, nakoľko odhodlaní sú Francúzi otočiť smerom k radikálnej pravici. Mnohých, i svojich priaznivcov a spojencov, tým šokoval a zaskočil, pretože to považovali za extrémne riskantné. Víťazstvom zjednoteného (pre účel volieb) ľavicového frontu dosiahol, že Le Pen stratila momentum. Zostaviť vládu však bude náročné a Francúzsko čaká zrejme obdobie ešte výraznejšej politickej nestability. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite