Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská vláda nezasiahne v súvislosti so zatykačom na Netanjahua

.tasr .svet

Labouristická vláda premiéra Keira Starmera sa tak dištancuje od plánu predchádzajúceho predsedu vlády, konzervatívca, Rishiho Sunaka, ktorý plánoval zatykač napadnúť.

Britská vláda nezasiahne v súvislosti so zatykačom na Netanjahua SITA/AP Photo/Frank Augstein

britský úrad vlády v piatok oznámil, že Spojené kráľovstvo nebude zasahovať do žiadosti Medzinárodného trestného súdu (ICC) o zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. 

„Išlo o návrh predchádzajúcej vlády, ktorý nebol predložený pred voľbami a môžem potvrdiť, že vláda nebude postupovať v súlade s naším dlhodobým postojom, že o tom má rozhodnúť súd," povedal Starmerov hovorca.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v súvislosti s vojnou na Blízkom východe obvinil Netanjahua, izraelského ministra obrany Joava Gallanta a troch vodcov militantného hnutia Hamas - Jahjáa Sinvára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Pásme Gazy a v Izraeli a požiadal o ich zatykače. Izraelskí predstavitelia krok odsúdili ako hanebný a antisemitský a kritizovali ho napríklad aj americký prezident Joe Biden či spomenutý Sunak.

Medzinárodný trestný súd dal čas na podanie námietky do piatku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite