Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken na stretnutí s Wang Im upozornil na kroky Číny pri Taiwane

.tasr .svet

Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a vyhlásila, že tento ostrov ovládne.

Blinken na stretnutí s Wang Im upozornil na kroky Číny pri Taiwane sita/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu počas stretnutia so svojím čínskym náprotivkom Wang Im upozornil na kroky Číny v okolí Taiwanu. Pripomenul aj podporu, ktorú Peking poskytuje Rusku. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Blinken upozornil na provokačné kroky, ktoré Čína v poslednom období uskutočňuje, vrátane simulovanej blokády Taiwanu. Peking niekoľko dní po májovej inaugurácii taiwanského prezidenta Laj Čching-tea spustil veľké vojenské cvičenie, ktoré simulovalo námornú blokádu tohto ostrova.

Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane vyhlásila, že jedného dňa tento ostrov ovládne. Na dosiahnutie tohto cieľa nevylučuje použitie vojenskej sily.         

Blinken a Wang I sa stretli pomimo hlavného programu summitu Združenia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller vo vyhlásení uviedol, že ministri mali "otvorenú a produktívnu" diskusiu o dôležitých bilaterálnych, regionálnych a globálnych záležitostiach.

Vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu diplomacie povedal, že rokovanie trvalo jednu hodinu a 20 minút. Bliken počas neho pripomenul aj záležitosti ľudských práv na Taiwane, v Tibete a Hongkongu, či podporu, ktorú Čína poskytuje Rusku. Americký minister hovoril aj o osobách, ktoré sú neprávom zadržiavané v Číne a potrebe dosiahnuť v tejto záležitosti pokrok, dodal predstaviteľ.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite