Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vilnius pripravuje evakuačné plány pre prípad vojny

.sita .svet

Ruská totálna invázia na Ukrajinu zhoršila obavy z potenciálneho otvoreného konfliktu medzi Moskvou a NATO.

Vilnius pripravuje evakuačné plány pre prípad vojny sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

litovské úrady pripravujú plány na masovú evakuáciu civilistov v prípade ozbrojeného konfliktu. Referuje o tom litovská televízia LRT s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo vnútra.

Ruská totálna invázia na Ukrajinu zhoršila obavy z potenciálneho otvoreného konfliktu medzi Moskvou a NATO. Litva, ktorá hraničí s ruským spojencom Bieloruskom a ťažko vyzbrojenou ruskou enklávou Kaliningrad, by bola jednou z prvých krajín, ktorým by hrozil takýto stret.

Litovské ministerstvo vnútra minulý mesiac uviedlo, že chce, aby obce boli pripravené presídliť štvrtinu z 2,9 milióna obyvateľov krajiny, píše LRT. Prednosť by mali mať rodiny s malými deťmi, tehotné ženy a ľudia so zdravotným postihnutím.

Litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité tiež uviedla, že plány budú zahŕňať medzinárodné transfery a že o tejto záležitosti sa už rokovalo so susednými krajinami. Ministerka tiež dodala, že má v úmysle o tejto záležitosti diskutovať s úradom prístavu v Klajpede.

V súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine sa opatrenia civilnej pripravenosti skúmali aj v Lotyšsku a Estónsku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite