Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Činske banky odmietajú 80 % ruských platieb v jüanoch

.sita .svet

Čínske banky bežne odkladajú ruské platby v jüanoch niekoľko týždňov, kým ich nakoniec odmietnu, často bez udania dôvodu.

Činske banky odmietajú 80 % ruských platieb v jüanoch SITA/AP Photo/Ng Han Guan Čínska centrálna banka

čínske banky odmietajú a vracajú približne 80 % ruských platieb uskutočnených v čínskych jüanoch. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na ruský štátom kontrolovaný denník Kommersant.

USA a ďalšie krajiny v júni predstavili novú vlnu sankcií, ktoré sa zamerali na ruské finančné inštitúcie, ako aj na subjekty a jednotlivcov so sídlom v Číne a inde, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať existujúce obmedzenia.

Obchod medzi Ruskom a Čínou vzrástol od roku 2021 o 121 %, čo podčiarkuje úlohu Číny ako ekonomického záchranného lana Moskvy. Fungujúci platobný systém je nevyhnutný na udržanie obchodných vzťahov a Rusko bolo v roku 2022 odrezané od medzinárodného systému SWIFT.

Podľa zdrojov citovaných Kommersantom čínske banky bežne odkladajú ruské platby v jüanoch niekoľko týždňov, kým ich nakoniec odmietnu, často bez udania dôvodu. Ruské podniky a jednotlivci, ktorí sa pokúšajú uskutočniť platby, potom prídu o peniaze na provízii a poplatkoch za konverziu a nie sú schopní dokončiť transakciu.

Ruské spoločnosti podnikajúce v Číne sa čoraz viac musia spoliehať na sprostredkovateľské služby, ktoré pomáhajú uľahčiť prevod peňazí a tovaru, čo môže pridať tri až desať percent nákladov spojených s províziou. Nemenovaný zdroj pre Kommersant uviedol, že takéto sprostredkovateľské spoločnosti pokrývajú až 30 % platieb do Číny.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite