Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 1,7 miliardy dolárov

.tasr .svet

Balík pomoci od Pentagónu zahŕňa prostriedky na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, predovšetkým muníciu, ale aj protitankové zbrane a finančné prostriedky na udržiavanie vybavenia.

USA oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 1,7 miliardy dolárov SITA/AP Photo/Darron Cummings)

spojené štáty oznámili v pondelok nový balík pomoci pre Ukrajinu za približne 1,7 miliardy dolárov, ktorý zahŕňa muníciu pre vzdušnú obranu i protitankové zbrane. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

„(Pomoc) zahŕňa prezidentský balík, ktorý má Ukrajine poskytnúť kľúčové schopnosti pre boj, ktorý vedie, “uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že jej súčasťou je  munícia pre raketové systémy HIMARS a delostrelectvo či protitankové strely Javelin. 

Kirby tiež avizoval oznámenie novej dlhodobejšej pomoci zo strany amerického ministerstva obrany. To neskôr informovalo, že balík pomoci od prezidentskej kancelárie má hodnotu asi 200 miliónov dolárov, pričom Pentagón Ukrajine poskytne ďalšiu pomoc v hodnote asi 1,5 miliardy dolárov. 

Balík pomoci od Pentagónu zahŕňa prostriedky na posilnenie ukrajinskej vzdušnej obrany, predovšetkým muníciu, ale aj protitankové zbrane a finančné prostriedky na udržiavanie vybavenia, ktoré Spojené štáty poskytli Ukrajine už skôr, uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu obrany.

Americký prezident Joe Biden schválil podľa Kirbyho od konca apríla deväť balíkov obrannej pomoci pre Ukrajinu.

„Sme vďační našim americkým partnerom za ich vodcovstvo a neochvejnú podporu. Spoločne zvíťazíme,“ reagovalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti X na nový balík pomoci.

Za novú pomoc poďakoval Bidenovi, americkému Kongresu a ľudu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Táto pomoc ukazuje americkú silu a vodcovstvo vo svetle agresie a teroru. Čím silnejšie je toto vodcovstvo, tým stabilnejší je svet,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ukrajinskí predstavitelia žiadajú spojencov o dodanie systémov protivzdušnej obrany voči častým raketovým a dronovým útokom Ruska.

Spojené štáty Ukrajine od začiatku invázie vo februári 2022 už poskytli vojenskú pomoc za vyše 50 miliárd dolárov. Existujú však obavy, či americká podpora Ukrajine bude pokračovať v prípade víťazstva republikána Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách v USA.         

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite