Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecko tvrdí, že v severnom Iraku zneškodnilo 13 kurdských militantov

.tasr .svet

Ministerstvo uviedlo, že militantov zo Strany kurdských pracujúcich zneškodnil vzdušný útok. Letectvo zasahovalo oblastiach, ktoré sú súčasťou autonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku.

Turecko tvrdí, že v severnom Iraku zneškodnilo 13 kurdských militantov SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough

turecké ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že v severnom Iraku turecké sily zabili 13 ozbrojencov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Ankara túto skupinu považuje za teroristickú organizáciu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters a think tanku Council on Foreign Relations.

Turecko uskutočnilo nálety v severnom Iraku aj v piatok. Vzdušné sily pri nich zničili 25 cieľov kurdských militantov. Letectvo zasiahlo rôzne objekty vrátane jaskýň, bunkrov, skladov a zariadení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli vyhlásil, že Turecko čoskoro ukončí svoju cezhraničnú vojenskú operáciu proti kurdským bojovníkom v severnom Iraku, ktorú spustilo v roku 2022. Prezident uviedol, že tamojšie kurdské sily už nie sú schopné vykonávať útoky na turecké územie a sú úplne izolované. 

PKK sa dlhodobo usiluje o väčšiu autonómiu Kurdov v Turecku. Od roku 1984 organizácia vedie proti Ankare ozbrojené povstanie, ktoré si vyžiadalo viac ako 40.000 obetí. Okrem Turecka PKK za teroristickú organizáciu považujú aj USA a EÚ.

Kurdi sú najväčším národom na svete, ktorý nemá vlastný štát. V Turecku tvoria približne pätinu celkovej populácie. Veľká kurdská menšina žije tiež v Iraku, Iráne a Sýrii.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite