Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Severnom Írsku sa začalo vyšetrovanie bombového útoku z roku 1998

.tasr .svet

Pri najsmrteľnejšom teroristickom čine za tri desaťročia sektárskeho násilia v Severnom Írsku 15. augusta 1998 v rušnom centre mesta Omagh explodovala silná bomba v aute a zabila 29 ľudí vrátane tehotnej ženy a zranila ďalších 220 osôb.

V Severnom Írsku sa začalo vyšetrovanie bombového útoku z roku 1998 SITA/AP Photo/Paul McErlane, File

v Británii sa v utorok začalo verejné vyšetrovanie, či sa dalo zabrániť bombovému útoku v Omaghu v roku 1998. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Nezávislé vyšetrovanie priamo v meste Omagh sa pokúsi určiť, či orgány Spojeného kráľovstva mohli primerane podniknúť kroky na prekazenie tohto útoku. K výbuchu došlo štyri mesiace po podpísaní Veľkopiatkovej dohody, ktorej cieľom bolo ukončiť dlhoročný konflikt o britskú správu v Severnom Írsku.

Konflikt v Severnom Írsku, nazývaný aj The Troubles (Problémy), si od konca 60. rokov po záver 90. rokov vyžiadal 3000 mŕtvych.

Útok spáchala disidentská republikánska skupina Real IRA bojujúca proti mierovej dohode a ľudí v celom regióne zjednotil okolo Veľkopiatkovej dohody uzavretej medzi unionistami podporujúcimi Spojené kráľovstvo, nacionalistami podporujúcimi Írsku republiku a vládami oboch krajín.

Vyšetrovanie je nezávislé od vlády a iných štátnych orgánov. Nadväzuje na odporúčanie sudcu z roku 2021, že údajné bezpečnostné nedostatky v období pred útokom si vyžadujú ďalšie preskúmanie.

Rodiny obetí výbuchu dlhé roky viedli právne spory v rámci série vyšetrovaní, trestných a občianskoprávnych konaní a odvolaní. V súvislosti s týmto bombovým útokom však nebol nikto odsúdený.

Predseda vyšetrovacieho výboru Alan Turnbull uviedol, že v prvej fáze sa budú zhromažďovať informácie a materiály a v druhej fáze sa budú prešetrovať dôkazy. Turnbull prisľúbil, že vyšetrovanie bude „prísne a odvážne“.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite