Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdna moc je nezávislá, reaguje Števulová na Suskov návrh

.sita .svet

Ide o reakciu na dnešné podanie návrhu na disciplinárne stíhanie sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta zo strany ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). PS chce veriť, že tento návrh nie je pomstou a naplnením politickej objednávky zo strany premiéra Roberta Fica.

Súdna moc je nezávislá, reaguje Števulová na Suskov návrh SITA/Milan Illík

súdna moc je nezávislá a jej rozhodovanie nesmie byť ovplyvňované inou mocou, či už priamo alebo nepriamo, vytváraním atmosféry strachu. Uviedla to poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Števulová (PS) v stanovisku, ktoré je zároveň stanoviskom hnutia Progresívne Slovensko. 

„Ministrovi Suskovi zároveň pripomíname, že namiesto vykonávania agendy niekoho iného, by sa mal sústrediť na problémy vlastného rezortu. Na pripomienky Európskej komisie v Správe o právnom štáte, na jej výhrady k novele Trestného zákona alebo na meškajúce míľniky Plánu obnovy,“ uvádza sa v stanovisku. Minister má podľa Števulovej i hnutia jasné kompetencie. „Nesmie zneužívať svoju funkciu v prospech ľudí spriaznených s touto koalíciou,“ zdôraznila.

Minister spravodlivosti žiada zbaviť Klimenta funkcie. Informoval o tom Denník N, podľa ktorého ho navrhuje potrestať za tri veci, ktoré sa týkajú obhajcu a poradcu premiéra Roberta Fica Mareka Paru. Susko tvrdí, že Kliment v roku 2022 pochybil, keď vzal Paru do väzby, pričom tak urobil skôr, ako bolo rozhodnuté o námietke zaujatosti. Zároveň sa ministrovi nepáčilo, ako Kliment vyhlásil rozhodnutie o vzatí Paru do väzby. Konkrétne jeho slová o zdvihnutom prste všetkým, ktorí by chceli páchať trestnú činnosť. Ďalší skutok sa týka Klimentových vyjadrení o Parovi v rozhovore pre Denník SME.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite