Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počas raketového útoku Hizballáhu zahynul izraelský civilista

.tasr .svet

Izrael v noci zasiahol približne 10 cieľov Hizballáhu v južnom Libanone a zabil jedného bojovníka, čo hnutie potvrdilo.

Počas raketového útoku Hizballáhu zahynul izraelský civilista SITA/AP Photo/Leo Correa

pri raketovej paľbe z Libanonu prišiel v utorok o život izraelský civilista, čím sa zvýšilo napätie po sobotňajšom útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Izraelská armáda (IDF) uviedla, že v utorok z Libanonu vypálilo hnutie Hizballáh desať rakiet a jedna z nich zasiahla obec na severe krajiny, pričom si vyžiadala jednu obeť. Muž zomrel na následky zranenia šrapnelom, ozrejmila záchranná služba.                 

Jednotky protivzdušnej obrany Hizballáhu tvrdia, že strieľali na izraelské vojenské lietadlá, ktoré prelomili zvukovú bariéru nad Libanonom a prinútili ich ustúpiť. Hovorca IDF podľa svojich slov však nie je oboznámený s takýmto incidentom.

Situácia medzi Izraelom a libanonským hnutím sa stupňuje od soboty, kedy výbuch rakety na futbalovom ihrisku v meste Madždal Šams zabil 12 detí a mladistvých. Izrael z útoku obvinil Hizballáh a prisľúbil tvrdú odpoveď. Militantné hnutie zodpovednosť odmieta.

Hizballáh a Izrael sa vzájomne ostreľujú od vypuknutia vojny v Gaze v októbri minulého roka, keď Hizballáh zaútočil na izraelské územie. Nepriateľské akcie sa väčšinou obmedzili na pohraničnú oblasť a obe strany už skôr naznačili, že sa nesnažia o širšiu konfrontáciu.

Izraelské útoky zabili v Libanone približne 350 bojovníkov Hizballáhu a viac ako 100 civilistov podľa údajov agentúry Reuters. Podľa izraelských dát prišlo od októbra o život 24 civilistov a najmenej 17 vojakov pri útokoch Hizballáhu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite