Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v Teheráne — čo to znamená podľa Miroslava Wlachovského

.tasr .miroslav Wlachovský .svet

Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Izrael správy o úmrtí Haníju zatiaľ nekomentoval.

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v Teheráne — čo to znamená podľa Miroslava Wlachovského SITA/Iranian Presidency Office via AP

vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v iránskej metropole Teherán. Oznámili to v stredu iránske Revolučné gardy (IRGC), informovali agentúry Reuters a AP s odvolaním na iránske štátne médiá. 

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. IRGC bezprostredne neposkytli žiadne podrobnosti o tom, ako bol Haníja zabitý. O život prišiel aj jeho ochrankár, dodali Revolučné gardy s tým, že útok aktuálne vyšetrujú.

Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri „zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne“.

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí pre agentúru Reuters povedal, že vražda Haníju je závažnou eskaláciou, ktorej cieľom je zlomiť vôľu Hamasu. Dodal, že hnutie bude aj napriek tomu pokračovať vo svojej ceste. „Sme presvedčení o víťazstve“, vyhlásil.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk označil zabitie Haníju za zbabelý čin, ktorý „nezostane bez odozvy“.

.vysvetlenie Miroslava Wlachovského:

Zavraždenie vodcu teroristického hnutia Hamas (dúfam, že po vražedných útokoch Hamasu 7. októbra 2023 na Izrael o tomto označení medzi slušnými ľuďmi niet sporu), ktorý sa v Teheráne zúčastnil na inaugurácii nového iránskeho prezidenta nesie v sebe niekoľko posolstiev a možných konzekvencií. 

Jeho smrť oznámili Iránske revolučné gardy IRGC a všeobecne sa uvažuje, že v pozadí tohto úspešného atentátu je Izrael. Ten to však nekomentuje a o túto atribúciu nemá záujem. 

Prvé posolstvo je, že pre teroristov a masových vrahov nejestvuje beztrestnosť ako to Izrael ukázal v šesťdesiatych rokoch na príklade nacistu Adolfa Eichmanna. Je to posolstvo — nikde a nikdy sa už nebudete cítiť bezpeční. 

Druhé posolstvo je, že iránske spravodajské a bezpečnostné zložky nedokážu ochrániť svojich spojencov na svojom území. 

Tretie posolstvo je, že Ismail Hanija, ktorý bol populárny a dokázal získať podporu viacerých frakcií to nebude môcť využiť pri upevnení moci Hamasu nielen v Gaze, ale ani medzi Palestíncami na tzv. Západnom brehu. Možnou a vysoko pravdepodobnou negativnou konzekvenciou je, že dôjde k ďalšej eskalácii na Blízkom východe a veci sa môžu ešte viac vymknúť spod akejkoľvek kontroly a prerásť do širšieho konfliktu.

K vražde vodcu Hamasu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Útok však analytici iránskej štátnej televízie takmer okamžite začali pripisovať Izraelu.

Izrael správy o úmrtí Haníju zatiaľ nekomentoval. Podľa agentúry AP sa však Izrael k atentátom nezvykne vyjadrovať, pokiaľ za nimi stojí jeho tajná služba Mosad.        

Haníja sa stal vodcom hnutia Hamas v roku 2017. Pásmo Gazy opustil v roku 2019, odkedy žil v exile v Katare. Po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 a následnom vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa stal tvárou medzinárodnej diplomacie Hamasu, píše agentúra Reuters.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite