Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iránsky prezident Haníju: Izrael „oľutuje“ zabitie vodcu Hamasu

.tasr .svet

Zabitie Haníju odsúdila v stredu aj Čína, ktorá zároveň varovala, že môže viesť „ďalšej nestabilite “v regióne.

Iránsky prezident Haníju: Izrael „oľutuje“ zabitie vodcu Hamasu SITA/AP Photo/Vahid Salemi

iránsky prezident Massúd Pezeškiján v stredu vyhlásil, že Izrael „oľutuje“ zabitie politického lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju v Teheráne, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Irán bude „brániť svoju územnú celistvosť, dôstojnosť, česť a hrdosť, a postará sa o to, aby teroristickí votrelci oľutovali svoj zbabelý čin “zavraždiť lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne, uviedol Pezeškiján na platforme X. Haníju zároveň označil za „odvážneho lídra.“

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v „špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov“ v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.

Zabitie Haníju odsúdila v stredu aj Čína, ktorá zároveň varovala, že môže viesť „ďalšej nestabilite “v regióne.

„Sme veľmi znepokojení v súvislosti s incidentom, sme rozhodne proti a odsudzujeme atentát,“ uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Afganské vládne hnutie Taliban v stredu označilo smrť Haníju za „veľkú stratu“.

Palestínske frakcie na okupovanom Západnom brehu Jordánu medzitým vyzvali na generálny štrajk a pochody na protest proti zabitiu Haníju, píše Reuters.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite