Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken: Prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné

.tasr .svet

Podľa vyjadrenia Blinkena Spojené štáty nevedeli o zabití politického vodcu Hamasu, ani do toho neboli zapojené.

Blinken: Prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné SITA/AP Photo/Suhaimi Abdullah

minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v stredu uviedol, že prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné. Oznámil to po tom, čo bol pri útoku v Teheráne zabitý politický líder hnutia Hamas Ismaíl Haníja. Spojené štáty o útoku nevedeli a nemali s ním nič spoločné, dodal Blinken. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

„Od prvého dňa pracujeme nielen na tom, aby sme sa pokúsili dosiahnuť, aby sme sa v Gaze dostali na lepšie miesto, ale aj na tom, aby sme zabránili rozšíreniu konfliktu, či už na severe s Libanonom a Hizballáhom, pri Červenom mori s húsíjami, v Iráne, Sýrii, Iraku, ako len chcete,“ povedal Blinken na fóre v Singapure. Kľúčom k tomu, aby nedošlo k eskalácii je podľa neho dosiahnutie prímeria.

Podľa vyjadrenia Blinkena Spojené štáty nevedeli o zabití politického vodcu Hamasu, ani do toho neboli zapojené. „Za dlhé roky som sa naučil nikdy nešpekulovať o tom, aký vplyv môže mať jedna udalosť na niečo iné, “odpovedal Blinken na otázku, aký vplyv môže mať Haníjova smrť na vojnu, píše Reuters.

Izraelský premiér Benajmin Netanjahu v máji vyhlásil, že vojna v palestínskej enkláve neskončí, kým nebude „eliminovaná“ schopnosť Hamasu vládnuť v Pásme Gazy a viesť vojnu. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite