Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 128. týždeň vojny (29. 7. – 4. 8. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 128. týždeň vojny (29. 7. – 4. 8. 2024) SITA/AP Photo/Kin Cheung

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 8. 2024:

16:40 Zelenskyj ukázal prvé dve stíhačky F-16

Ukrajina dostala prvú várku bojových lietadiel F-16 vyrobených v USA a ukrajinské letectvo ich už začalo používať. V nedeľu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovali agentúry AFP, DPA a Reuters.

Zelenskyj pri príležitosti Dňa vzdušných síl na nešpecifikovanej leteckej základni ukázal novinárom dve lietadlá, ktoré Ukrajina dostala od zahraničných partnerov.

„Často sme počuli slovo 'nemožné'... Teraz je to realita. Realita na našom nebi. F-16 sú na Ukrajine. Dokázali sme to,“ povedal Zelenskyj.

„Som hrdý na našich chlapcov, ktorí ovládajú tieto lietadlá a už ich začali používať,“ uviedol Zelenskyj. Zároveň dodal, že počet lietadiel, ktoré sú už na Ukrajine ani počet pilotov, ktorí už boli vycvičení, nestačia.

Ukrajinský prezident nešpecifikoval počet dodaných stíhačiek. Podľa týždenníka The Economist dostala Ukrajina zatiaľ desať stíhačiek F-16. Do konca roka má prísť dodávka ďalších 20 lietadiel. Zvyšné stroje, ktoré prisľúbili dodať Dánsko, Holandsko a ďalšie krajiny, dorazia postupne v roku 2025. Celkovo dostanú ukrajinské ozbrojené sily 79 lietadiel F-16.

Podľa amerických médií výzbroj a vybavenie stíhačiek pochádzajú z USA. Ukrajinskí vojenskí experti predpokladajú, že F-16 nebudú nasadené do priamych bojov s ruskými strojmi na frontovej línii, pretože Rusko si na nej vybudovalo hustú sieť protilietadlovej obrany. Ruská armáda sa navyše pravdepodobne pokúsi zničiť F-16 ešte na ukrajinských základniach.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už vo štvrtok povedal, že stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu „všeliekom“ a ruské sily sú pripravené ich zničiť alebo zostreliť.

14:20 Ruské jednotky naďalej postupujú v strategicky dôležitom Časiv Jare

Ruské jednotky naďalej postupujú v strategicky dôležitom východoukrajinskom meste Časiv Jar, uviedli viaceré zdroje. V nedeľu na to upozornila agentúra DPA, píše TASR. 

Rieka Siverskyj Donec dlho tvorila prirodzenú obrannú líniu pre Ukrajincov. Avšak podľa viacerých zdrojov sa ju ruským silám podarilo prekročiť na viacerých miestach a snažia sa presadiť v meste.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej sobotňajšej večernej správe tiež napísal, že ruské jednotky operujú západne od rieky. Ukrajinci sa už v júli museli vzdať východnej časti mesta za riekou, píše DPA.

Ukrajinský generálny štáb ozbrojených síl sa vo svojich situačných správach zmieňuje o bojoch v okolí Časiv Jaru len všeobecne. Celkovo sa podľa neho od sobotňajšieho rána odohralo 140 individuálnych bojov na frontoch na východe a juhu Ukrajiny. Vysoký počet poukazuje na intenzívne boje.

Časiv Jar v Doneckej oblasti leží západne od mesta Bachmut, ktoré Rusko dobylo v roku 2023 po mesiacoch ťažkých bojov. Ukrajinská armáda je v pozemných bojoch na východe a juhu krajiny dlhodobo v defenzíve a v posledných týždňoch musela na viacerých miestach ustúpiť, pripomína DPA.

Podľa ukrajinského letectva sa Ukrajine počas nočných náletov podarilo odraziť všetkých päť blížiacich sa ruských bojových dronov, ale nie dve strely Ch-59. Neboli poskytnuté žiadne informácie o tom, na čo boli namierené.

Ukrajinské železnice informovali o poškodení svojej železničnej siete v Poltavskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania. Ukrajina sa už takmer dva a pol roka bráni rozsiahlej ruskej invázii a je závislá od vojenskej pomoci západných krajín.

SITA/Ukraine's 24th Mechanised Brigade via AP

13:20 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu obec v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 

Rusko anektovalo Doneckú oblasť spolu s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami v roku 2022 po sporných referendách, a to aj napriek tomu, že nemalo tieto oblasti plne pod kontrolou.

Vojna na Ukrajine trvá už vyše dva roky a zatiaľ sa ani jednej zo strán nepodarilo dosiahnuť prelom, ktorým by konflikt zvrátila rozhodne vo svoj prospech. Ruskej armáde sa však v posledných mesiacoch darí presadiť sa, konštatuje AFP.

13:00 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili 15 civilistov

Pätnásť ukrajinských civilistov vrátane jedného dieťaťa utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch na Chersonskú oblasť. Uviedla to vojenská administratíva oblasti, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruská armáda zasiahla objekt kritickej infraštruktúry, obchod a obytné domy v obciach Chersonskej oblasti, konkrétne štyri výškové budovy a 11 rodinných domov. Poškodené boli aj rozvody plynu. 

10:00 Od začiatku ruskej invázie letectvo zasiahlo viac ako osemtisíc ruských vzdušných cieľov

Ukrajinské vzdušné sily od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zničili viac ako osemtisíc ruských vzdušných cieľov vrátane stoviek bojových lietadiel a vrtuľníkov, tisícov riadených striel a dronov. Uviedol to veliteľ Vzdušných síl Ukrajiny generálporučík Mykola Oleščuk pri príležitosti Dňa ukrajinských vzdušných síl., ktorý sa každoročne pripomína v prvú augustovú nedeľu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Oleščuk dodal, že ukrajinskí piloti od začiatku ruskej vojny uskutočnili viac ako 20-tisíc letov, pričom väčšina z nich zahŕňala bojové použitie leteckých zbraní. Vyznamenanie Hrdina Ukrajiny dostalo 47 príslušníkov vzdušných síl, z nich 25 posmrtne. 

Ukraine's Air Force

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 8. 2024:

17:30 Potopili ruskú ponorku Rostov nad Donom

Ukrajinské sily potopili na Kryme ruskú ponorku a poškodili protilietadlový raketový systém S-400, uviedol v sobotu generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Generálny štáb v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že sa ukrajinským silám podarilo pri piatkovom útoku poškodiť odpaľovacie zariadenia protivzdušného systému S-400 Triumf.

„V prístave v Sevastopole bola úspešne zasiahnutá aj ponorka ruskej Čiernomorskej flotily Rostov nad Donom. V dôsledku zásahu sa plavidlo na mieste potopilo,“ uviedol generálny štáb.

Zničenie ponorky pritom podľa generálneho štábu „dokazuje, že pre ruskú flotilu neexistuje bezpečné miesto v ukrajinských teritoriálnych vodách Čierneho mora.“

Rostov nad Donom B-237wikipediaRostov nad Donom B-23711:20 Zaútočili na ruské letisko a sklady s ropou a palivom

Ukrajinská armáda uviedla, že v noci na sobotu zaútočila na ruské letisko Morozovsk a na niekoľko skladov s ropou a palivom v troch ruských oblastiach. TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Armáda oznámila, že útok na letisko zasiahol muničný sklad, kde ruské sily skladovali okrem ďalšieho vybavenia aj riadené letecké bomby. 

Ukrajina zaútočila aj na ropné a palivové sklady v Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej oblasti. Útoky podľa vyhlásenia spôsobili požiar dvoch ropných nádrží.

V noci na sobotu útočila aj Moskva na územie Ukrajiny. Ruský dron poškodil kritickú infraštruktúru v ukrajinskej Vinnyckej oblasti, uviedol tamojší predstaviteľ.

10:00 Ruský dronový útok poškodil infraštruktúru vo Vinnyckej oblasti

Útok ruského dronu v noci na sobotu poškodil kritickú infraštruktúru v ukrajinskej Vinnyckej oblasti, uviedol tamojší predstaviteľ. Moskva údajne útočila počas noci aj v ďalších oblastiach. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že počas nočného útoku nad deviatimi oblasťami zostrelili 24 z 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko vypustilo. Ruské jednotky tiež odpálili dve protilietadlové riadené strely S-300 a dve rakety Kh-31, dodali vzdušné sily.

Útoky hlásia aj z Chersonskej oblasti. Protivzdušná obrana tam v sobotu zostrelila päť dronov. Ruské útoky na túto oblasť v uplynulom dni zasiahli kritickú infraštruktúru, administratívnu budovu a deväť obytných domov, uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

Jeden z dronov spôsobil požiar budovy v Mykolajivskej oblasti. Požiar sa podarilo už uhasiť a nehlásia žiadne obete, oznámil tamojší gubernátor Vitalij Kim.

Začiatkom tohto týždňa Ukrajina informovala, že odrazila jeden z najväčších ruských útokov diaľkovými dronmi od februára 2022, pričom ich zostrelila všetkých 89.

Správy z predchádzajúceho dňa 2. 8. 2024:

20:05 Ruský útok na Kupiansk zabil jednu civilistku a ďalšiu zranil 

Jednu ukrajinskú civilistku zabil útok, ktorý v piatok ruskí vojaci podnikli proti mestu Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Úder totiž zasiahol oblasť vedľa obytnej budovy. Oznámila to polícia Charkovskej oblasti, informuje web Ukrajinská pravda.

„Rusi 2. augusta zaútočili na Kupiansk. Zasiahli oblasť susediacu s obytnou budovou. Podľa prvých správ ruské jednotky na útok použili kazetovú muníciu," uviedla polícia. Dodala, že zranené boli dve ženy, pričom jedna z nich, ktorá bola vo veku 66 rokov, zraneniam podľahla. Druhú ženu hospitalizovali.

16:45 Repatriovali telá 250 padlých vojakov 

Ukrajina repatriovala telá 250 vojakov, ktorí padli na bojiskách východnej a južnej Ukrajiny. Uviedlo to v piatok Koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Po forenznej analýze a identifikácii telá odovzdajú ich rodinám na pohreb, konštatovalo centrum. Repatriáciu tiel centrum uskutočnilo v spolupráci s ministerstvom pre reintegráciu, Ukrajinskou bezpečnostnou službou, ozbrojenými silami a ďalšími inštitúciami. Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine Kyjev repatrioval telá viac ako tritisíc vojakov z území, ktoré okupuje Rusko.

12:30 Rusi pomaly ale vytrvalo smerujú k mestu Pokrovsk 

Ruská armáda na Ukrajine pokračuje v postupe, pomaly ale vytrvalo, smerom k mestu Pokrovsk v Doneckej oblasti. Uviedol to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Dodal, že Rusom pomáha terén a nedostatočný počet ukrajinskej obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW poukazuje aj na vyjadrenie ukrajinského vojenského analytika Kosťantyna Mašovca, ktorý zdôraznil, že obrancovia na pokrovskom fronte sú znevýhodnení horším vybavením a v súčasnosti nie sú schopní výrazne brániť ruskému postupu. Upozornil preto, že ruské sily sa blížia k operačne významnému prielomu na pokrovskom fronte do konca augusta. Vojenskí experti predpokladajú, že ruská ofenzíva sa spomalí, keď ich jednotky narazia na väčšie, urbanizovanejšie oblasti.

9:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších 1 100 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 580 590 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 100 vojakov, tri tanky, osem bojových obrnených vozidiel, 42 delostreleckých systémov a 56 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 402 tankov, 16 211 bojových obrnených vozidiel, 21 872 vozidiel a autocisterien, 16 161 delostreleckých systémov, 1 134 odpaľovacích raketových systémov, 907 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 363 lietadiel, 13 005 dronov, 2 407 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 719 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 8. 2024:

18:00 Rusi sa už nebudú pokúšať dobyť Charkov, majú novú prioritu, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že po neúspešnom útoku Rusov na Charkov začiatkom tohto leta zmenili okupanti svoj hlavný cieľ a momentálne je ich prioritou dobyť Pokrovsk v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ukrajinský líder to povedal v rozhovore s francúzskymi novinármi.

„Celý východný front je náročný. Hlavný cieľ sa dnes po tom, čo sa im nepodarilo dobyť Charkov, čo už je podľa nás nerealizovateľné, posunul. Ich primárnym zameraním už nie je celý východ, aj keď Sloviansk nie je vylúčený. Povedal by som, že dnes je ich prioritou pokrovský front a mesto Pokrovsk,“ povedal Zelenskyj. 

SITA/AP Photo/Kin Cheung

„Samozrejme, je tam aj Kosťantynivka a áno, mieria na Toreck a majú plány aj so Slovianskom, ale to sú len plány. Najväčšia koncentrácia personálu, zbraní a všetkých ich dostupných zdrojov sa teraz sústreďuje na pokrovský front,“ poznamenal Zelenskyj.

10:45 Rusko útočilo v noci na Ukrajinu dronmi a balistickými raketami

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky balistické rakety Iskander-M a sedem dronov iránskej výroby, ktorými ruské sily zaútočili v noci na štvrtok na Ukrajinu. Na platforme Telegram to podľa agentúry Reuters oznámili ukrajinské vzdušné sily.

Drony boli zostrelené nad Kyjevskou, Poltavskou, Chersonskou a Dnepropetrovskou oblasťou. Padajúce úlomky zostrelených dronov v Kyjevskej oblasti zranili dvoch ľudí a poškodili dva súkromné domy.

Ruská armáda v noci ostreľovala obec Novoosynove v  Charkovskej oblasti a mesto Izium. V dôsledku útokov zahynul muž a 58-ročná žena utrpela zranenia.

Ruské sily v noci raketami zaútočili aj na železničnú stanicu v Charkovskej oblasti. Zranenia utrpel jeden rušňovodič, poškodené boli i dve lokomotívy a nákladné a osobné vozne. 

7:50 Moskva za uplynulý deň stratila viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 370 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 579 490, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 42 obrnených bojových vozidiel pechoty, 33 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 399 tankov, 16 203 obrnených bojových vozidiel pechoty, 16 119 delostreleckých systémov a 1 132 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 31. 7. 2024:

19:40 Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16

Na Ukrajinu dorazila od spojencov v Severoatlantickej aliancii (NATO) podľa zdrojov agentúry Bloomberg prvá dávka stíhačiek F-16, píše TASR.

Ide o dlho očakávaný krok, ktorý môže podľa agentúry zvýšiť schopnosť Kyjeva odraziť ruské útoky. Termín na presun bojových stíhačiek bol stanovený na koniec tohto mesiaca a podľa ľudí oboznámených so záležitosťou, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, bol dodržaný. Počet lietadiel nie je známy a ani Ukrajina sa k dodávke lietadiel bezprostredne nevyjadrila. 

Kyjevu prisľúbili dodávku stíhačiek napríklad Belgicko, Holandsko, Nórsko či USA. F-16 Fighting Falcon je jednomotorové nadzvukové viacúčelové bojové lietadlo, ktoré vyvinuli v Spojených štátoch. Kyjev si od nich sľubuje posilnenie svojho potenciálu pri ochrane vzdušného priestoru a odrážaní vzdušných útokov Ruska.

Americkí úradníci sa podľa agentúry Reuters nedávno neoficiálne vyjadrili, že stíhačky ani s vyškoleným personálom veľa nezmenia, keďže ruské vzdušné sily a obranný systém sú na veľmi dobrej úrovni.

17:00 Do armády sa za ostatné tri mesiace prihlásilo viac ako 3 600 väzňov

V uplynulých troch mesiacoch využilo možnosť odpustenia zvyšku trestu 3 611 ukrajinských väzňov výmenou za službu v armáde. Uviedlo to ukrajinské protikorupčné centrum NGL.media na základe analýzy súdneho registra, informuje web Ukrajinská pravda.

Podľa centra je to viac ako 13 percent celkového počtu väzňov na Ukrajine, keďže k 15. máju tohto roka bolo v krajine podľa správy ministerstva spravodlivosti vo väzeniach 27 471 ľudí. Ukrajinská vláda predpokladá, že celkovo zmobilizuje aspoň 4-tisíc väzňov. Toľko príslušníkov má jedna plne organizovaná samostatná brigáda ukrajinskej armády.

13:40 Námorníctvo sa prihlásilo k útoku na ruský sklad zbraní neďaleko Kurska

Ukrajinské námorníctvo vykonalo v noci na stredu útok na sklad zbraní pri ruskom meste Kursk. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Kursk sa nachádza sto kilometrov severovýchodne od ukrajinských hraníc a takmer 700 kilometrov od Odesy, kde sídli ukrajinské námorníctvo.

Útok uskutočnený v spolupráci s ďalšími obrannými silami bol zameraný na „sklad zbraní a vojenského vybavenia“ neďaleko Kurska, uviedol generálny štáb.

„Bola pozorovaná práca nepriateľskej protivzdušnej obrany a výbuchy na zameriavacích bodoch,“ uviedol generálny štáb s tým, že „informácie o výsledku škôd sa zisťujú“.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že cez noc zostrelilo jednu raketu Neptún nad Kurskou oblasťou.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov na Telegrame zasa približne o druhej hodine ráno miestneho času informoval, že v nemenovanom zariadení v regióne vypukol požiar. Zhruba o dve hodiny neskôr tvrdil, že požiar je pod kontrolou.

12:20 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život a najmenej deväť vrátane jedného dieťaťa utrpelo zranenia pri ruských útokoch na Ukrajinu počas uplynulého dňa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje stredajšie správy regionálnych úradov.

V Doneckej oblasti v meste Toreck ruské útoky pripravili o život jedného človeka a zranili ďalších troch, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že ďalší civilista utrpel zranenia, počas útoku na dedinu Mykolajivka. Podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina pri ruských útokoch na oblasť zahynul jeden človek a päť ľudí vrátane dieťaťa utrpelo zranenia.

Ukrajinské sily zostrelili všetkých 89 bezpilotných lietadiel Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu, pričom terčom bol najmä Kyjev a jeho predmestia. Žiadne obete však v Kyjeve a okolí neboli hlásené.

11:00 Rusi majú obmedzené schopnosti na rozsiahle ofenzívy a aj malé zisky prezentujú ako víťazstvo

V dôsledku nedostatku kapacít na rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine sa ruské velenie uchyľuje k periodickým impulzívnym mechanizovaným útokom, ktoré sú pre ruské sily nákladné. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Analytici už skôr zdôraznili, že ruské sily majú ťažkosti s vykonávaním simultánnych rozsiahlych ofenzív počas celej vojny, pričom sa často uchyľujú k rozloženým útočným operáciám naprieč rôznymi frontovými sektormi. Tento prístup zahŕňa zníženie aktivity na jednom mieste a jej zvýšenie na druhom mieste.

Ruské vojenské velenie môže tieto prerušované mechanizované útoky vnímať ako dostatočné na splnenie svojich revidovaných, skromnejších cieľov na leto 2024. Velenie by mohlo mať za cieľ prezentovať tieto obmedzené taktické zisky, ako je potenciálne prerušenie diaľnice Vuhledar-Kosťantynivka, aj ako významné víťazstvo pre Rusov.

7:40 Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov; terčom bol najmä Kyjev

Rusko spustilo v noci na stredu niekoľko vĺn dronových útokov na ukrajinskú metropolu Kyjev. Išlo doposiaľ o jeden z najrozsiahlejších útokov takéhoto typu od začiatku vojny, uviedla vojenská správa ukrajinského hlavného mesta. TASR informuje podľa agentúr Reuters.

V Kyjeve bol v platnosti letecký poplach takmer celú noc a ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nad hlavným mestom viac než 30 dronov. Zároveň išlo o siedmy dronový útok Ruska na Kyjev v priebehu júla, spresnil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

„Bol to jeden z najmasívnejších útokov útočnými dronmi na Ukrajinu počas celej vojny, “ uviedol Popko na platforme Telegram. Ako dodal, podľa doterajších dostupných informácií nedošlo v Kyjeve k žiadnym obetiam ani škodám. 

Celkový rozsah útoku doposiaľ nebol bezprostredne jasný. Ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na ruských vojakov na Ukrajine uviedli, že terčom útokov bolo viacero vojenských letísk a vojenských skladov po celej Ukrajine. Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

V Kyjeve a na väčšine územia strednej a východnej Ukrajiny platil letecký poplach už od utorka 22.00 h. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že útok na ukrajinskú metropolu prišiel z viacerých smerov.

Podľa svedkov sa viackrát počas noci v Kyjeve ozývali explózie, ktoré zneli ako odrážanie vzdušných útokov protivzdušnou obranou, cituje Reuters.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 7. 2024:

20:20 Ukrajinská armáda zasiahla sklad ropy v ruskej Kurskej oblasti

Ukrajinská armáda v noci na utorok zasiahla ruský sklad ropy v obci Vozy v Kurskej oblasti. Uviedol to ukrajinský generálny štáb. „Podľa spravodajských informácií v dôsledku útoku vypukol v zariadení nepriateľa požiar,“ konštatoval generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

17:50 Ruské jednotky hlásia dobytie ďalšej dediny v Doneckej oblasti

Ruské jednotky v utorok uviedli, že dobyli ukrajinskú obec Pivdenne v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo vyhlásilo, že „oslobodilo“ dedinu Pivdenne vzdialenú približne šesť kilometrov juhovýchodne od mesta Toreck. K mestu sa ruské sily začali postupne približovať v priebehu uplynulých mesiacov. 

Pred ruskou inváziou z februára 2022 mala obec podľa ukrajinských úradov približne 1400 obyvateľov.

17:30 Taktický postup ruskej armády na Ukrajine bude v najbližších týždňoch pravdepodobne pokračovať, informuje Británia

Taktický postup ruskej armády na Ukrajine napriek jej obmedzeným celkovým operačným schopnostiam bude podľa britského vojenského spravodajstva v najbližších týždňoch pravdepodobne pokračovať. Konštatuje to najnovšia správa britského rezortu obrany o vývoji vojny na Ukrajine, informuje web Ukrajinská pravda.

Ministerstvo obrany Veľkej Británie poukázalo na to, že ruské pozemné sily v júli pokračovali v nepretržitých útokoch v centrálnej časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Rusi ovládli niekoľko dedín a priblížili sa k logistickému uzlu Pokrovsk. „Celková operačná schopnosť Ruska však zostáva obmedzená v dôsledku viacerých faktorov vrátane vysokého počtu obetí, obmedzeného výcviku a nedostatku dôstojníkov," dodal britský rezort obrany.

8:45 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 577 060 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 060 vojakov, 25 tankov, 38 bojových obrnených vozidiel, 46 delostreleckých systémov a 53 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 381 tankov, 16 141 bojových obrnených vozidiel, 21 687 vozidiel a autocisterien, 16 056 delostreleckých systémov, 1 130 odpaľovacích raketových systémov, 906 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 363 lietadiel, 12 832 dronov, 2 406 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 696 kusov špeciálnej techniky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 7. 2024:

16:20 Ruský útok na mesto Toreck zabil troch civilistov

Traja ukrajinskí civilisti zahynuli a traja utrpeli zranenia pri pondelkovom ruskom útoku na mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ďalší obyvateľ Doneckej oblasti pri ruských útokoch zomrel v obci Hrodivka. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Zároveň vyzval civilistov, aby sa evakuovali. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

15:00 Zelenskyj: Ukrajina má silu na to, aby nakoniec dosiahla svoje ciele

Ukrajina má dostatočnú silu na dosiahnutie svojich cieľov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, po rozhovore s vrchným veliteľom ukrajinskej armády Oleksandrom Syrským to povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Hovoril som s vrchným veliteľom Syrským o našich akciách teraz a v blízkej budúcnosti. Ukrajina má silu dosiahnuť svoje ciele. Som vďačný každému, kto to svojou silou zabezpečuje," povedal Zelenskyj.

Vo svojom prejave pochválil 25. výsadkovú brigádu, ktorá bojuje na fronte v Pokrovsku, a 95. leteckú útočnú brigádu, ktorá bojuje na fronte v Torecku, za „mimoriadnu silu a efektivitu tohto týždňa a počas mnohých týždňov tejto vojny“. Ocenil tiež prácu ukrajinského obranného spravodajstva.

Zelenskyj spomenul aj druhé výročie ruského teroristického aktu v zajateckom tábore v okupovanej osade Olenivka, pri ktorom zahynulo množstvo ukrajinských vojnových zajatcov.

„Toto je jeden z najstrašnejších ruských zločinov tejto vojny. Rusko za to musí niesť zodpovednosť. A bude. Neexistuje scenár, v ktorom by vrahovia zostali nepotrestaní,“ zdôraznil Zelenskyj.

SITA/AP Photo/Kin Cheung

14:00 Ruské sily dobyli dve dediny v Doneckej oblasti

„Poslali veľké množstvo vojakov, ktorí predtým neboli použití,“ vyjadril sa seržant, ktorý z bezpečnostných dôvodov komunikoval pod podmienkou anonymity.

Veliteľ brigády Oleksandr Šyršyn pre miestne médiá potvrdil dobytie dedín. Za neúspechy vinil slabý výcvik vojakov, nízke schopnosti dôstojníkov, motiváciu a nedostatok zbrane.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl situáciu v obciach nekomentoval.

Dediny sa nachádzajú zhruba 30 kilometrov severozápadne od Avdijivky v Doneckej oblasti, ktorú Rusi obsadili po dlhých bojoch vo februári.

Ruský nápor, podporovaný jeho veľkou prevahou s vojakmi a zbraňami, opakovane núti Ukrajincov stiahnuť sa z obranných pozícií, aby sa vyhli zajatiu alebo zabitiu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu vyjadril, že situácia v Doneckej oblasti je „extrémne náročná“.

13:30 Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Charkovskej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že navštívil Charkovskú oblasť, kde ruská armáda v máji spustila nečakanú pozemnú ofenzívu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. 

Charkovská oblasť a mesto Charkov, ktoré je druhé najväčšie na Ukrajine, sú od invázie ruských síl vo februári 2022 denne ostreľované, píše AFP.

Zelenskyj označil front v Charkove za jeden z najťažších a zhromaždeným príslušníkom špeciálnych síl povedal, že sa na nich spolieha celá krajina. 

„Dnes som mal tú česť zablahoželať našim bojovníkom špeciálnych síl...  a odovzdal im štátne vyznamenania. Som im vďačný za ich statočnosť a hrdinské operácie v zázemí nepriateľa, ako aj pri obrane a deokupácii našich miest a obcí,“ napísal ukrajinský prezident na sieti X, kde zverejnil aj fotografie z návštevy. 

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že za posledný deň odrazila šesť ruských útokov na charkovskú frontovú líniu vrátane Vovčanska.

Ruské sily sa snažia dobyť toto malé mesto vzdialené päť kilometrov od hraníc od začiatku ofenzívy v Charkovskej oblasti, v rámci ktorej dosiahli významné územné zisky.

8:20 Po ukrajinskom útoku horí ropný sklad v ruskej Kurskej oblasti

Ukrajinská bezpečnostná služba v spolupráci s ďalšími zložkami ukrajinských obranných síl úspešne zaútočila na ropný sklad Polevaja v ruskej Kurskej oblasti, uviedol na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa ukrajinskej rozviedky v blízkosti skladu ropy zasahovala ruská protivzdušná obrana. Následne boli hlásené mohutné výbuchy a požiar, čo naznačuje, že boli zasiahnuté nádrže s ropnými produktmi.

Ropný sklad Polevaja obsahuje 11 nádrží s celkovým objemom 7-tisíc kubických metrov primárne pre potreby ruskej armády. Podľa ukrajinského generálneho štábu rozsiahle výbuchy nastali aj v blízkosti elektrickej rozvodne v Kursku.

7:40 Ruská protivzdušná obrana zničila v noci 39 ukrajinských dronov

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na pondelok zničili nad piatimi regiónmi 39 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany na platforme Telegram. Devätnásť dronov bolo zlikvidovaných nad Kurskou, deväť nad Belgorodskou, tri nad Voronežskou, päť nad Brianskou a tri nad Leningradskou oblasťou. 

Trosky zostreleného dronu poškodili v obci Gazoprovod vo Voronežskej oblasti zariadenie technickej infraštruktúry, ktoré začalo horieť.

„Požiar už uhasili miestne sily. Podľa predbežných informácií nie sú žiadni zranení, “uviedol gubernátor Alexandr Gusev na platforme Telegram.

Dva ukrajinské drony boli podľa tamojšieho gubernátora Andreja Klyčkova zostrelené aj nad Orlovskou oblasťou. Trosky jedného z nich poškodili elektráreň v okrese Glazunovskij. Incident si nevyžiadal zranených.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite