Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kamala Harris – kto je a čo je u nej dôležité

.marína Gálisová .svet .politika

Sú roky, keď sa nedeje skoro nič; sú týždne, za ktoré sa udejú celé veky. Americká politika zrýchlila. Kto z toho bude profitovať do prezidentských volieb a čo to spraví so svetom, sú kľúčové otázky. A v odpovediach je kľúčové meno Kamala Harris.

Kamala Harris – kto je a čo je u nej dôležité ANDREW HARNIK/GETTY IMAGES 29. máj 2024 Philadelphia, USA: Kamala Harris a Joe Biden na predvolebnom mítingu.

veta z úvodu je parafráza slov bývalého republikána, bývalého člena Bushovej administratívy a dlhoročného nevertrumpera Billa Kristola. Áno, týždne, keď sa udejú celé veky, sú v americkej politike (a svetovej s ňou) práve teraz.

Šlo to bleskovo. Biden absolvoval katastrofálnu debatu, časť demokratov začala volať po jeho odstúpení z kampane. Atentátnik sa pokúsil zabiť Trumpa a Trumpova fotka so zaťatou päsťou obletela svet. Trump za svojho viceprezidenta nominoval J. D. Vancea – trochu záhadná voľba, lebo vždy ide o to, ktorú časť voličov môže kampaňová dvojka získať, a J. D. Vance zrejme len utvrdí voličov už získaných – bielu robotnícku triedu najmä z chudobnejších častí Ameriky. 

Vance však priniesol do kampane mladosť a energiu. V tej chvíli už Demokratom zostávalo málo manévrovacieho priestoru, ak nechceli zostať v kampani s unaveným a upadnutým Joeom Bidenom a mať proti nemu Trumpa nabitého adrenalínom prežitia. Urobili jediné, čo mohli. Dotlačili Bidena k cúvnutiu – za čo patrí vďaka tým, ktorí ho prehovárali, aj jemu, že sa prehovoriť dal. A vymenili ho za Kamalu Harris, jeho viceprezidentku.

efekt Kamala, realita Kamala

Efekt bol okamžitý. Médiá prestali točiť fotografiu Trumpa po atentáte a chrlia zábery na Kamalu. Rozosmiatu, odvrkujúcu, hrdú či zamračenú – hlavne akčnú. Silu Trumpovej mediálnej prítomnosti to narušilo presne tak, ako sa dalo čakať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite