Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisia uviedla, že dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska nie sú ohrozené pre sankcie proti Lukoilu

.tasr .svet

Slovensko a Maďarsko sa sťažovali na krok Kyjeva, ktorý minulý mesiac zaradil Lukoil na svoj sankčný zoznam. Bratislava a Budapešť tvrdili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok.

Eurokomisia uviedla, že dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska nie sú ohrozené pre sankcie proti Lukoilu pexels.com

dodávky ropy do SR a Maďarska nie sú v dôsledku ukrajinských sankcií proti spoločnosti Lukoil bezprostredne ohrozené, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK). TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis poslal ministrom zahraničných vecí Slovenska a Maďarska list. V ňom uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL ako  dovozcu ruskej ropy, sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností. Nevzťahujú sa tak na ňu údajne sankcie.

V stredu sa k tomu vyjadril aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska.

Budapešť a Bratislava nedávno vyzvali EK, aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny. Tá vo štvrtkovom vyhlásení uviedla, že „naliehavé konzultácie nie sú opodstatnené, keďže v súčasnosti neexistujú žiadne náznaky bezprostredného ohrozenia bezpečnosti dodávok“. 

Eurokomisia vo vyhlásení dodala, že viaceré členské krajiny Únie sa zaujímajú, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy. Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie cez ropovod JANAF ako súčasť ropovodu Adria z Chorvátska.

Ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou, zostal funkčný aj počas viac ako dvoch rokov vojny, aj keď sa EÚ odpojila od väčšiny ostatných zdrojov ruských dodávok energie, pripomína Reuters.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite