Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko prepustilo väznených Američanov Gershkovicha a Whelana

.tasr .svet

Medzi prepustenými má byť aj nemecký občan Rico Krieger, ktorého v Bielorusku odsúdili na trest smrti, ruský disident Iľja Jašin či agent ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov, odsúdený v Nemecku za vraždu.

Rusko prepustilo väznených Američanov Gershkovicha a Whelana SITA/AP Photo

rusko vo štvrtok v Ankare prepustilo amerického novinára Evana Gershkovicha a bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, uviedol turecký prezidentský úrad. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Súčasťou rozsiahlej výmeny medzi Ruskom, Bielorusom a niekoľkými západnými krajinami je celkovo 26 väzňov z Ruska a Bieloruska a tiež z USA, Nemecka, Poľska, Slovinska a Nórska, píše AFP.

Agentúra Reuters už skôr vo štvrtok uviedla, že medzi Ruskom a niekoľkými západnými štátmi sa schyľuje k najväčšej výmene väzňov od konca studenej vojny. Objasnila, že z federálnej databázy amerických väzníc zmizli mená niekoľkých Rusov odsúdených za trestné činy v Spojených štátoch. V rovnakom čase z ruských väzenských táborov previezli na neznáme miesto najmenej deväť politických väzňov vrátane kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu.

Kremeľ i ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa k týmto špekuláciám odmietli vyjadriť. Reuters pripomína, že podobné výmeny bývajú utajované až dovtedy, kým k nim reálne nedôjde.

Najväčšia výmena väzňov od čias studenej vojny medzi Ruskom a USA sa doteraz uskutočnila v roku 2010. Zapojených do nej bolo celkovo 14 osôb.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite