Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová po výmene väzňov pristáli v USA

.tasr .svet

Okrem rodinných príslušníkov a priateľov ich po prílete privítali aj prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová.

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová po výmene väzňov pristáli v USA sita/AP Photo/Alex Brandon

lietadlo s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty Paulom Whelanom a novinárkou stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovou, ktorých vo štvrtok prepustilo Rusko v rámci veľkej výmeny väzňov so Západom, v noci na piatok pristálo v Spojených štátoch. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a Reuters.

Lietadlo pristálo na leteckej základni neďaleko Washingtonu vo štvrtok približne o 23.40 h miestneho času (piatok 5.40 h SELČ). Gershkovicha, Whelana a Kurmaševovú privítali na základni okrem ich rodinných príslušníkov a priateľov aj prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová.

Medzi Ruskom a Západom sa vo štvrtok uskutočnila najväčšia výmena väzňov od konca studenej vojny. Jej súčasťou bolo podľa svetových agentúr 26 ľudí.

Výmenu ocenili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Európskej únie, Severoatlantickej aliancie a Organizácie Spojených národov. Biely dom uviedol, že rokovania o dohode prebiehali v tajnosti viac než jeden rok.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite