Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EK žiada od maďarskej vlády vysvetlenie, ako zabráni vstupu ruských špiónov

.tasr .svet

Občania z Ruska a Bieloruska sa môžu za istých okolností v Maďarsku zdržiavať až 90 dní.

EK žiada od maďarskej vlády vysvetlenie, ako zabráni vstupu ruských špiónov sita/AP Photo/Alexandru Dobre, File

eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová napísala list ministrovi vnútra Maďarska Sándorovi Pintérovi, v ktorom žiada vysvetlenie, ako Budapešť chce brániť vstupu ruských špiónov na svoje územie, a teda aj na územie Európskej únie. Na Johansonovej príslušný príspevok na platforme X upozornil v piatok server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Rusko je bezpečnostná hrozba. Potrebujeme viac ostražitosti a nie menej. Ľahký prístup potenciálnych ruských špiónov a sabotérov do EÚ by podkopal bezpečnosť nás všetkých. Dnes som listom požiadala maďarskú vládu o vysvetlenie. Ak je ich systém jednoduchého prístupu rizikom, budeme konať,“ napísala eurokomisárka.

Európska komisia už skôr naznačila, že je v kontakte s maďarskými úradmi s cieľom objasniť nový vízový systém. EK chce hlavne objasniť, čoho sa tieto pravidlá týkajú a či majú vplyv na nariadenia EÚ.

Maďarský parlament vlani v decembri schválil novelu pravidiel pre vstup a pobyt občanov z krajín mimo EÚ. Vláda zriadila takzvanú „národnú kartu“, ktorá umožňuje cudzincom zdržiavať sa v Maďarsku nad 90 dní, maximálne však dva roky. Tento doklad môže byť vydaný okrem iných aj občanom Ruska a Bieloruska v prípade, že majú predpísanú odbornú kvalifikáciu, píše telex.hu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite