Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vydanie Krasikova odsúdeného za vraždu označila rodina obete za zdrvujúcu správu

.tasr .svet

Rozhodnutie vydať Krasikova bolo podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza náročné, ale nevyhnutné na ochranu nemeckých a amerických občanov.

Vydanie Krasikova odsúdeného za vraždu označila rodina obete za zdrvujúcu správu sita/Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

vydanie Vadima Krasikova, agenta ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý bol v Nemecku odsúdený na doživotie za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho, v rámci výmeny väzňov, sklamalo pozostalých obete. Jeho prepustenie označili za "zdrvujúcu správu". TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. 

„Na jednej strane sme radi, že sa niekomu podarilo zachrániť život. Na druhej strane sme veľmi sklamaní, že vo svete akoby neexistoval zákon, a to ani v krajinách, kde je zákon najvyššou autoritou,“ uviedla rodina Changošviliho prostredníctvom svojej právničky. 

Krasikova prepustili vo štvrtok ako súčasť rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a Spojenými štátmi, Nemeckom, Poľskom, Slovinskom a Nórskom. V rámci výmen prepustili Moskva a Minsk 16 osôb vrátane amerického novinára Evana Gershkovicha, bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, novinárky stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovej i kritikov Kremľa Vladimira Kara-Murzu, Iľju Jašina a Olega Orlova. 

Päťdesiatosemročný Krasikov bol v decembri 2021 v Nemecku odsúdený za vraždu Čečenca s gruzínskym občianstvom Changošviliho, ku ktorej došlo v auguste 2019 za bieleho dňa v jednom z parkov v Berlíne. Berlínsky súd, ktorý Krasikova odsúdil, označil čin za "štátom nariadenú vraždu", čo ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ odmietli.  

Súd rozhodol, že ide o obzvlášť závažný trestný čin, takže predčasné prepustenie po 15 rokoch označil za nepravdepodobné, píše DPA. 

Changošvili požiadal o ochranu v Nemecku. Počas druhej čečenskej vojny viedol jednotky v boji proti Rusku, ktoré ho označilo za čečenského teroristu. 

Rozhodnutie vydať Krasikova bolo podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza náročné, ale nevyhnutné na ochranu nemeckých a amerických občanov. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite