Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český ekonóm: Za zastavením dodávok ropy môžu byť nakoniec Rusi

.sita .svet

Zvrat v kauze má potvrdzovať fakt, že Ukrajina síce sankcionuje ruskú firmu Lukoil, ale nie jej obchodnú dcérsku spoločnosť Litasco, ktorá ropu cez ukrajinské územie prepravuje.

 Český ekonóm: Za zastavením dodávok ropy môžu byť nakoniec Rusi SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

za zastavením časti dodávok ropy od ruského Lukoilu z Ukrajiny na Slovensko a do Maďarska je nakoniec možno zodpovedné Rusko. Na sociálnej sieti o tom špekuluje hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Zvrat ropnej kauzy. Tak to je gól. Vlastný? Zdá sa, že Maďarom a Slovákom v skutočnosti vypla ropné kohútiky Moskva a nie Kyjev. Premiéri Orbán s Robertom Ficom by sa tak mali sťažovať nie v Kyjeve či v Bruseli, ale u ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremľu,“ píše Kovanda.

Zvrat v kauze má podľa neho potvrdzovať fakt, že Ukrajina síce sankcionuje ruskú firmu Lukoil, ale nie jej obchodnú dcérsku spoločnosť Litasco, ktorá ropu Družbou cez ukrajinské územie prepravuje. V konečnom dôsledku tak nebol dôvod, aby prestala tiecť ropa od ruského Lukoilu. „Pokiaľ by však Rusko samo kohútiky neutiahlo,“ podotkol Kovanda.

To, že nebol dôvod k zastaveniu toku, tvrdí v rozhovore pre agentúru Bloomberg vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. „Jeho slová potvrdzuje podpredseda Európskej komisie Vladis Dombrovskis. Podľa neho sa ukrajinské sankcie na Lukoil netýkajú spoločností, ktoré iba zaisťujú prepravu ropy, ako spomenutá Litasco,“ dodal Kovanda.

Ekonóm upozorňuje, že v júli bola preprava časti ropy v Družbe, ktorú vlastnila firma Litasco, zrušená, avšak ruskou stranou. „Je tak skôr na ruskej strane, aby teraz svoj krok vysvetlila. Tiež práve do Kremľa by teraz mali smerovať sťažnosti Budapešti a Bratislavy,“ uzavrel Kovanda.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite