Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filipíny a Nemecko sa zaviazali uzavrieť dohodu o obrannej spolupráci

.tasr .svet

Manila a Berlín prehlbujú svoje vzťahy, zatiaľ čo v posledných mesiacoch sa medzi Čínou a Filipínami vystupňovalo napätie.

Filipíny a Nemecko sa zaviazali uzavrieť dohodu o obrannej spolupráci SITA/AP Photo/Joeal Calupitan

filipíny a Nemecko sa zaviazali uzavrieť širšiu dohodu o obrannej spolupráci ešte v priebehu tohto roka, uviedli v nedeľu v spoločnom vyhlásení ministri oboch krajín. TASR píše na základe agentúry Reuters.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa v Manile stretol so svojím filipínskym kolegom Gilbertom Teodorom s cieľom posilniť spoluprácu medzi krajinami, ktoré oslavujú 70 rokov vzájomných diplomatických vzťahov.

Ministri sa zaviazali nadviazať dlhodobé vzťahy medzi svojimi ozbrojenými silami s cieľom rozšíriť výcvik a bilaterálne výmeny, preskúmať možnosti rozšírenia bilaterálnej spolupráce v oblasti vyzbrojovania a zapojiť sa do spoločných projektov.

Manila a Berlín prehlbujú svoje vzťahy, zatiaľ čo v posledných mesiacoch sa medzi Čínou a Filipínami vystupňovalo napätie. Krajiny si vymieňali obvinenia v súvislosti s konfliktami v sporných oblastiach Juhočínskeho mora. Čína napríklad podľa Filipín úmyselne narazila do lodí manilského námorníctva a vážne zranila filipínskeho námorníka, pripomína Reuters.

Čína si nárokuje suverenitu nad väčšinou Juhočínskeho mora vrátane oblastí, ktoré si ako výhradné ekonomické zóny nárokujú Vietnam, Filipíny, Malajzia, Brunej a Indonézia. Stály rozhodcovský súd v Haagu v roku 2016 konštatoval, že nároky Pekingu nemajú právny základ. Čína toto rozhodnutie odmietla.

Teodoro a Pistorius podľa spoločného vyhlásenia potvrdili, že rozhodnutie medzinárodného tribunálu o Juhočínskom mori je "konečné a právne záväzné".

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite