Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko je zapojené do špionáže v Írsku, tvrdí tamojší predstaviteľ

.tasr .svet

V Európe za posledné mesiace zatkli množstvo jednotlivcov obvinených zo špionáže pre Rusko.

Rusko je zapojené do špionáže v Írsku, tvrdí tamojší predstaviteľ sita/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

rusko patrí do menšej skupiny nepriateľských cudzích štátov, ktoré vykonávajú špionážne operácie v Írsku. V rozhovore pre írsku verejnoprávnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť RTE to povedal Michael McElgunn, asistent komisára írskych národných policajných síl.

Za posledných niekoľko mesiacov úrady zatkli množstvo jednotlivcov obvinených zo špionáže v mene Ruska v Poľsku, Nemecku, Estónsku a Rakúsku, čo vyvolalo otázky o ruskom vplyve v Európe.

„To, čo nás obzvlášť znepokojuje. Je niekoľko štátov, ktoré sú zapojené do špionážnych aktivít na suverénnej pôde so zlými úmyslami,“ povedal McElgunn pre RTE Radio. „Ak sa pozrieme na udalosti v Európe a pozrieme sa na inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu, nemyslím si, že by príliš veľa divákov bolo prekvapených, keby som povedal, že Rusko bolo jedným z týchto štátov.“

McElgunn uviedol, že Írsko pozorne monitoruje niektorých jednotlivcov podozrivých zo špionážnych aktivít a že v týchto záležitostiach úzko spolupracuje so zahraničnými partnermi.

„V tomto ohľade veľmi úzko spolupracujeme na medzinárodnej úrovni, pretože veľa týchto nepriateľských štátnych agentov sa bude pohybovať a pracujeme s našimi kolegami na tom, aby sme pochopili, kto by mohol byť z času na čas v našom štáte, a aby sme zvládli vstup a odchod ľudí takejto povahy,“ povedal McElgunn.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite