Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reuters: Harrisová zúžila výber kandidáta na viceprezidenta na dve mená

.tasr .svet

Očakáva sa, že svoje rozhodnutie oznámi v utorok.

Reuters: Harrisová zúžila výber kandidáta na viceprezidenta na dve mená SITA/AP Photo/LM Otero

pravdepodobná kandidátka Demokratickej strany v amerických prezidentských voľbách Kamala Harrisová zúžila výber potenciálneho kandidáta na viceprezidenta na dve mená - guvernéra Pensylvánie Josha Shapira a jeho kolegu z Minnesoty Tima Walza. 

Harrisová oficiálne získala nomináciu strany do novembrových prezidentských volieb z pondelka na utorok, kedy sa skončilo virtuálne hlasovanie delegátov strany. Očakáva sa, že Harrisová vystúpi spolu so svojím spolukandidátom na podujatí vo Filadelfii v utorok večer. 

Päťdesiatjedenročný Shapiro je stúpajúcou hviezdou strany so silným kreditom vo svojom domovskom štáte. Pensylvánia predstavuje pre kandidátov potencionálnych 19 hlasov voliteľov, čo z nej robí silný štát. Šesťdesiatročný Walz pôsobí ako guvernér v štáte s 10 hlasmi voliteľov, ktorý je pevne demokratický a preukázateľne oslovuje voličov bielej farby pleti z vidieka. V posledných rokoch však vo veľkej miere hlasovali za republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Američania sa pri rozhodovaní o svojej voľbe zvyčajne zameriavajú na osobu v čele kandidátky, píše Reuters. Kandidáti na viceprezidentov môžu svojim partnerom pomôcť alebo uškodiť na základe svojej minulosti, popularity v domovskom štáte a schopnosti ovplyvniť dôležité skupiny voličov.

Harrisová má afroamerický aj ázijský pôvod a bude prvou prezidentskou kandidátkou demokratov inej ako bielej farby pleti. O jej nominácii hlasovali delegáti Demokratickej strany od minulého štvrtka do pondelka. Podľa výsledkov zverejnených tesne pred polnocou miestneho času ju podporilo 99 percent z nich. Potrebnú väčšinu hlasov na zisk nominácie získala už v piatok. 

Nomináciu oficiálne prijme na zjazde strany 19. až 22. augusta v Chicagu. V novembrových prezidentských voľbách sa tak stane súperkou republikánskeho kandidáta, exprezidenta Donalda Trumpa.

Úradujúci americký prezident Joe Biden odstúpil predošlý mesiac z boja o znovuzvolenie a podporil Harrisovú ako svoju náhradníčku. Táto 59-ročná politička následne spustila predvolebnú kampaň. Podporu jej vyjadrili poprední predstavitelia demokratov a aj bývalí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton s manželkami Michelle Obamovou a Hillary Clintonovou.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite