Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Google si nelegálne udržiava monopol pri online vyhľadávaní, rozhodol americký súd

.sita .svet

Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého je pondelkové historické rozhodnutie ranou pre materskú spoločnosť Googlu Alphabet a môže zmeniť obchodovanie technologických gigantov.

Google si nelegálne udržiava monopol pri online vyhľadávaní, rozhodol americký súd SITA/AP Photo/Seth Wenig

spoločnosť Google konala nelegálne, aby potlačila jej konkurenciu a udržala si monopol v online vyhľadávaní a súvisiacej reklame, rozhodol americký sudca. 

Žalobu na Google podalo ešte v roku 2020 americké ministerstvo spravodlivosti s tým, že kontroluje zhruba 90 % trhu online vyhľadávania. Proces sa konal 10 týždňov vo Washingtonte D.C. a žalobcovia počas neho obvinili technologickú spoločnosť z toho, že vynaložila viac ako 10 miliárd dolárov ročne na to, aby firmy ako Apple, Samsung či Mozilla predinštalovali Google ako predvolený vyhľadávač na ich platformách. Tým si podľa nich zabezpečila stály tok používateľských údajov, ktoré jej pomohli udržať si postavenie na trhu, a konkurenčné spoločnosti tak nemali príležitosť ani zdroje na zmysluplnú hospodársku súťaž.

Nie je jasné, aký postih Google a Alphabet čaká. Pokuty a ďalšie opatrenia oznámia až na budúcom pojednávaní. Vláda žiadala „štrukturálnu nápravu“, čo by teoreticky mohlo znamenať aj rozklad spoločnosti.

Alphabet sa proti rozhodnutiu plánuje odvolať.

Ako BBC pripomína, táto žaloba je jedna z viacerých, ktoré americké orgány podali voči veľkým technologickým spoločnostiam v snahe zlepšiť hospodársku súťaž v tomto sektore. Žalobám čelia aj Meta Platforms, ktorá vlastní Facebook, Amazon.com či Apple Inc.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite