Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 129. týždeň vojny (5. 8. 2024 – 11. 8. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 129. týždeň vojny (5. 8. 2024 – 11. 8. 2024) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 8. 2024:

19:00 Lietadlá v sobotu nezachytili žiadne drony, vyvracia Lukašenkove tvrdenia monitorovacia skupina 

Napriek tvrdeniam bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, v sobotu lety bieloruských lietadiel nezachytili žiadne drony. Upozornila na to bieloruská vojenská monitorovacia skupina Belaruski Hajun. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s tým, že skupina ešte uviedla, že tiež neboli vystrelené žiadne rakety zo stíhačky Su-30 ani vrtuľníka Mi-24.

„Z toho vyplýva, že ďalšie hlasné vyhlásenia samozvaného Lukašenka sú obyčajným nezmyslom,“ skonštatovala skupina.

Lukašenko v sobotu vyhlásil, že nad bieloruským územím zostrelili niekoľko cieľov z Ukrajiny. Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin neskôr objekty identifikoval ako drony. Lukašenko podľa neho nariadil vyslanie vojenských posíl do pohraničných oblastí.

17:45 Bielorusko presúva k hranici s Ukrajinou tanky 

Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky, vyhlásilo v nedeľu bieloruské ministerstvo obrany. Dôvodom je údajné zostrelenie niekoľkých ukrajinských dronov vo vzdušnom priestore Bieloruska. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí incident označilo za „nebezpečný pokus rozšíriť zónu prebiehajúceho konfliktu do našej oblasti“. Dodalo, že krajina využije svoje právo brániť sa a na provokácie a nepriateľské kroky primerane zareaguje. Na sociálnej sieti Telegram zverejnilo video, ktoré zachytáva nakladanie tankov na vagóny. 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu vyhlásil uvedenie protivzdušnej obrany Bieloruska do plnej pohotovosti. Dôvodom je narušenie bieloruského vzdušeného priestoru desiatimi údajne ukrajinskými dronmi, ktoré v piatok prenikli do Mahiľovskej oblasti. Niekoľko z nich bolo zostrelených, informovali bieloruské štátne médiá. 

Lukašenko nariadil tiež posilnenie jednotiek v Homeľskej oblasti, aby dokázali reagovať na potenciálne provokácie zo susednej krajiny. 

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v sobotu vyhlásil, že do oblasti nariadil tiež presun balistických striel Iskander a raketometov Polonez.

Lukašenko je jedným z najdôležitejších podporovateľov Ruska vo vojne proti Ukrajine. Na začiatku vojny umožnil ruským jednotkám vstup na bieloruské územie, odkiaľ následne zaútočili na sever Ukrajiny. 

16:00 Protivzdušná obrana zničila 53 dronov, ktorými v noci útočilo Rusko 

Rusko v noci útočilo na Ukrajinu 57 dronmi typu Šáhid a štyrmi severokórejskými balistickými strelami KN-23. Oznámil to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk s tým, že väčšinu dronov zničili. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ukrajinská protivzdušná obrana podľa Oleščuka zostrelila 53 bezpilotných lietadiel, ktoré leteli z ruského Krasnodarského kraja a Kurskej oblasti. Stalo sa tak nad Mykolajivskou, Odeskou, Čerkaskou, Vinnyckou, Kirovohradskou, Chersonskou, Kyjevskou, Záporožskou, Sumskou a Rivnenskou oblasťou.

Na margo severokórejských striel sa veliteľ vzdušných síl nevyjadril, či ich zostrelili. Podľa neho ich vystrelili z Voronežskej oblasti v Rusku. Ako tiež upozornil, balistické strely KN-23 len zriedka dosahujú svoje zamýšľané ciele, ale predstavujú vážnu hrozbu pre obyvateľstvo. 

13:00 Tisíce ukrajinských vojakov sa zúčastňujú na operácii s cieľom destabilizovať Rusko 

Tisíce ukrajinských vojakov sa zúčastňujú na operácii, ktorej cieľom je destabilizovať Rusko tým, že ukážu jeho slabiny, uviedol v sobotu neskoro večer vysoký ukrajinský bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

„Sme v ofenzíve. Cieľom je roztiahnuť pozície nepriateľa, spôsobiť mu čo najväčšie straty a destabilizovať situáciu v Rusku, keďže nie je schopné chrániť svoju vlastnú hranicu,“ povedal. 

Rusko v oblasti od utorka vedie intenzívne boje s ukrajinskými vojakmi, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

Ruská armáda tvrdila, že Ukrajina do operácie nasadila okolo 1000 vojakov. Ukrajinský predstaviteľ však povedal, že na bojoch sa zúčastňuje oveľa viac vojakov, pričom uviedol, že ich počet sa pohybuje v tisícoch.

Operácia podľa neho výrazne pozdvihla morálku ukrajinskej armády, krajiny a spoločnosti a naznačila, že Rusi majú problém s koordináciou a prípravou na akciu. 

Uviedol však, že boje na východe Ukrajiny boli doteraz len málo ovplyvnené a tlak ruskej armády pokračuje. Znížila sa však intenzita ruských útokov. 

Ukrajinské jednotky podľa jeho tvrdenia budú na ruskom území rešpektovať medzinárodné právo a nemajú v pláne anektovať oblasti, ktoré v súčasnosti ovládajú. „Neexistuje žiadna myšlienka anexie...Konáme v prísnom súlade s medzinárodným právom,“ povedal ukrajinský predstaviteľ a zároveň zaručil, že ukrajinská armáda nebude spôsobovať problémy v oblasti jadrovej bezpečnosti. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Kyjev tlačí vojnu na územie agresora. sita/AP Photo/Efrem LukatskyUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Kyjev tlačí vojnu na územie agresora.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi v piatok v súvislosti s bojmi v Kurskej oblasti, kde sa nachádza jadrová elektráreň, vyzval Rusko a Ukrajinu, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili tak jadrovej havárii.

V piatok ruské úrady vyhlásili v Kurskej oblasti mimoriadnu situáciu. V sobotu Rusko spustilo protiteroristickú operáciu, ktorá ruským bezpečnostným zložkám prideľuje dodatočné právomoci. Do oblasti navyše Rusko nasadilo ďalšie jednotky a vybavenie vrátane tankov, raketometov a leteckých jednotiek, aby zastavilo postupujúce ukrajinské jednotky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po niekoľkých dňoch mlčania o tejto operácii v sobotu oznámil, že Kyjev tlačí vojnu na územie agresora. 

9:00 Raketový útok na Kyjev si vyžiadal dve obete vrátane dieťaťa 

Dve obete vrátane dieťaťa si v noci na nedeľu vyžiadal ruský raketový útok v blízkosti ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli tamojšie pohotovostné zložky. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

V meste Brovary susediacom s Kyjevom spadli trosky rakety na obytné budovy. V prípade obetí ide o 35-ročného muža a jeho štvorročného syna, ktorých telá objavili v troskách zrútenej budovy počas pátracej a záchrannej akcie. Ďalší najmenej traja ľudia utrpeli vážne zranenia; medzi nimi aj 13-ročné dieťa.

V centre Kyjeva a v oblasti východne od ukrajinského hlavného mesta bolo počuť v noci na nedeľu explózie. Ukrajinské letectvo spresnilo, že na mesto smerovali dve ruské rakety. V Kyjeve sa ozývali sirény leteckého poplachu a zasahovala tamojšia protivzdušná obrana. Podľa letectva sa terčom dronových útokov stalo päť ďalších ukrajinských oblastí.

U množstva Ukrajincov v uplynulých dňoch rastú obavy, že Moskva by mohla začať so vzdušnými údermi v reakcii na nedávny prienik ukrajinských jednotiek na územie ruskej Kurskej oblasti, píše Reuters.

8:30 Gubernátor Kurskej oblasti nariadil rýchlejšiu evakuáciu obyvateľov 

Najmenej 13 ľudí utrpelo v noci na nedeľu zranenia v dôsledku padajúcich trosiek rakety vystrelenej Ukrajinou na mesto Kursk, uviedol gubernátor ruskej Kurskej oblasti Alexej Smirnov. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Podľa Smirnova je stav dvoch zranených vážny. Gubernátor zároveň nariadil rýchlejšiu evakuáciu civilistov z oblastí s rizikom ukrajinských útokov.

Z pohraničných oblastí medzi Ruskom a Ukrajinou v Kurskej oblasti od utorka evakuovali už viac ako 76.000 ľudí. V sobotu to uviedli lokálne úrady. Rusko v regióne čelí ukrajinskej invázii.

Rusko v oblasti od utorka vedie intenzívne boje s viac ako tisícom ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

V piatok ruské úrady vyhlásili v Kurskej oblasti mimoriadnu situáciu. V sobotu Rusko spustilo protiteroristickú operáciu, ktorá ruským bezpečnostným zložkám prideľuje dodatočné právomoci. Do oblasti navyše Rusko nasadilo ďalšie jednotky a vybavenie vrátane tankov, raketometov a leteckých jednotiek, aby zastavilo postupujúce ukrajinské jednotky.

8:00 Rusko podniklo na Kyjev vzdušný útok, uviedol starosta Kličko 

Rusko v noci na nedeľu podniklo vzdušný útok na ukrajinskú metropolu Kyjev, potvrdil tamojší starosta Vitalij Kličko. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Jednotky protivzdušnej obrany zasahujú, pokračuje letecký poplach,“ napísal Kličko na platforme Telegram.

Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve bolo počuť najmenej dve explózie, ktoré zneli ako zásah protivzdušnej obrany.

Kyjev i rovnomenná oblasť okolo ukrajinskej metropoly, ako aj celá východná časť krajiny vyhlásili letecký poplach s hrozbou útokov balistickými raketami, uviedlo na Telegrame ukrajinské letectvo.

Kyjev zaznamenal v uplynulých týždňoch niekoľko intenzívnych vzdušných ruských útokov vrátane júlového na renomovanú detskú nemocnicu Ochmatdyt.

Ukrajina zároveň odrazila v noci na 31. júla jeden z najväčších ruských dronových útokov od začiatku vojny, uviedla Reuters citujúc tamojšie úrady. Ukrajinská protivzdušná obrana vtedy zostrelila 89 vypustených dronov, z toho vyše 40 len nad samotným Kyjevom a jeho okolím.

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 8. 2024

20:50 Zelenskyj priznal útok na ruské územie 

Niekoľko dní po začiatku ukrajinského vpádu na ruské územie v Kurskej oblasti sa k nemu v sobotu po prvý raz vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ofenzívu označil za prenesenie vojny na územie agresora. Informovali o tom agentúry DPA a AFP, píše TASR.

Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore uviedol, že hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj ho „už niekoľkokrát informoval o frontovej línii a našich krokoch a prenesení vojny na územie agresora“.

Ukrajina tým podľa Zelenského dokazuje, že „sa skutočne dokáže postarať o spravodlivosť a zaručuje presne ten tlak, ktorý je potrebný – tlak na agresora“. Bližšie detaily o aktuálnom stave ofenzívy prezident ani vojenskí predstavitelia v Kyjeve neposkytli.

V uplynulých dňoch Zelenskyj hovoril o útoku na ruskú Kurskú oblasť len v nepriamych náznakoch, pripomenula DPA.

Ruské úrady v sobotu oznámili, že v tejto pohraničnej oblasti evakuovali od utorka už viac ako 76.000 ľudí, pričom tam spustili „protiteroristickú operáciu“.

19:30 Bielorusko žiada, aby Ukrajina zabránila ďalším narušeniam vzdušného priestoru 

Po údajnom vniknutí ukrajinských bojových dronov do vzdušného priestoru Bieloruska si ministerstvo zahraničných vecí v Minsku v sobotu predvolalo bieloruskú charge d'affaires. Kyjev vyzvalo, aby podnikol opatrenia proti takýmto incidentom, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

„Bieloruská strana žiadala, aby boli podniknuté komplexné opatrenia na vylúčenie akýchkoľvek ďalších takýchto incidentov v budúcnosti, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii situácie v oblasti,“ uviedlo bieloruské ministerstvo. Dodalo, že v opačnom prípade vznikne pre Bielorusko otázka vhodnosti zachovať ukrajinské diplomatické zastúpenie v krajine.

Rezort podľa bieloruskej agentúry Belta predtým varoval Ukrajinu pred „kriminálnymi činmi“. Zdôraznil zároveň, že Bielorusko bude uplatňovať svoje právo na sebaobranu a primerane reagovať na každú provokáciu alebo nepriateľský čin.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu uviedol, že protivzdušná obrana jeho krajiny v piatok zneškodnila približne desiatku vzdušných cieľov, ktoré prenikli z Ukrajiny do vzdušného priestoru na východe Bieloruska v oblasti hraničiacej s Ruskom. Podľa jeho slov išlo pravdepodobne o ukrajinské bezpilotné lietadlá.

Bieloruský minister obrany Viktar Chrenin následne oznámil, že prezident nariadil posilniť vojenské jednotky v oblasti hranice s Ukrajinou a tiež tam premiestniť balistické rakety Iskander a odpaľovacie zariadenia Polonez.

Počas uplynulých mesiacov ukrajinská armáda výrazne zvýšila ochranu hranice s Bieloruskom a Minsk na to reagoval rozmiestnením ďalších jednotiek v oblasti. Bieloruský prezident ich však nedávno stiahol, pretože podľa jeho slov sa už kríza na hraniciach skončila.

Bielorusko ako najbližší spojenec Ruska sa priamo do vojny na Ukrajine nezapája, no po začatí invázie dovolilo ruským vojskám zaútočiť na Kyjev aj zo svojho územia.

17:00 OSN: Počet civilných obetí na Ukrajine bol v júli najvyšší od októbra 2022 

Tohtoročný júl bol najsmrteľnejší mesiac pre ukrajinských civilistov od októbra 2022. Uviedla to monitorovacia misia Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva na Ukrajine. Násilie súvisiace s vojnou si v priebehu mesiaca podľa misie vyžiadalo životy najmenej 219 civilistov. Ďalších 1 018 ľudí bolo zranených.

15:15 V pohraničných regiónoch Ruska pre ukrajinskú operáciu zaviedli protiteroristické opatrenia 

Rusko v sobotu oznámilo, že v Kurskej oblasti, do ktorej tento týždeň prekvapivo vpadli ukrajinské sily, zaviedli takzvanú protiteroristickú operáciu. Protiteroristické opatrenia sú aj v Brianskej a Belgorodskej oblasti, ktoré tiež susedia s Ukrajinou. Tieto opatrenia umožňujú vláde premiestňovať obyvateľov, kontrolovať telefonickú komunikáciu a zaberať vozidlá.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v Kurskej oblasti pokračujú boje a armáda vykonala nálety na ukrajinské sily, ktoré zahŕňali aj použitie termobarickej bomby.

Rezort tiež uviedol, že do oblasti posielajú posily, aby čelili ukrajinskej operácii. Rusko rozmiestnilo viacero raketometov, vlečné delostrelecké delá, tanky prepravované na prívesoch a ťažké pásové vozidlá.

Podľa ministerstva sa bojuje na predmestí mesta Sudža, zhruba 10 kilometrov od hranice. Mesto je dôležitým tranzitným uzlom plynovodu pre vývoz ruského zemného plynu do Európy.

Agentúra AP pripomína, že o ukrajinskej operácii v Kurskej oblasti je málo vierohodných informácií a jej strategické ciele nie sú jasné.

14:15 Rusko zablokovalo komunikačnú aplikáciu Signal 

Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala prístup ku komunikačnej aplikácii Signal. Ako v piatok uviedla, urobila tak preto, že Signal „porušil požiadavky ruskej legislatívy, ktoré treba dodržiavať, aby sa zabránilo jeho použitiu na teroristické a extrémistické účely“.

Signal používa end-to-end šifrovanie, ktoré ruskej vláde sťažuje zachytávanie komunikácie.

Po tom, ako ruský vodca Vladimir Putin spustil vo februári 2022 inváziu na Ukrajinu, ruské úrady rozšírili ich záťah na disent. Zablokovali viacero nezávislých médií v ruštine kritických voči Kremľu a obmedzili prístup k sociálnym sieťam X, Facebook a Instagram. Videoslužba YouTube v ostatných týždňoch zase čelila opakovanému spomaľovaniu a vo štvrtok mala masívne výpadky.

12:30 ISW: Rusko sa možno zdráha presunúť sily z iných frontov do Kurskej oblasti 

Ruské vojenské velenie sa momentálne možno bráni presunu síl z iných operačných frontov, aby prekvapivá ukrajinská operácia v ruskej Kurskej oblasti nenarušila ich útočné operácie na východe Ukrajiny. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, konštatujú to analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

V ich najnovšej správe o vojne na Ukrajine uvádzajú, že Rusko sa pri riešení situácie v Kurskej oblasti zjavne spolieha na „existujúce jednotky rozmiestnené v oblasti medzinárodnej hranice a na ľahko dostupné sily v tyle, z ktorých väčšinu tvoria jednotky obsadené brancami a neregulárnymi jednotkami“. Tieto jednotky by podľa ISW pravdepodobne reagovali ako prvé, aj keby sa ruské vojenské velenie rozhodlo presunúť ďalšie, skúsenejšie jednotky z iných častí operačného priestoru. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruské velenie podľa ISW tiež môže presúvať skúsenejšie a lepšie vybavené frontové jednotky z východnej a južnej Ukrajiny do Kurskej oblasti. Kým tam však dorazia, bude to istý čas trvať. Väčší ruský presun z frontových oblastí bude pravdepodobne pomalší, pričom bojovo efektívnejšie frontové jednotky by mohli začať prichádzať do Kurskej oblasti v najbližších dňoch, uvádza inštitút.

11:30 Rusko spustilo novú operáciu s cieľom zastaviť postupujúce ukrajinské jednotky 

Rusko v sobotu začalo „protiteroristickú operáciu“ v Belgorodskej, Kurskej a Brianskej oblasti v snahe zastaviť najväčšiu cezhraničnú ofenzívu Kyjeva počas dva a pol roka trvajúceho konfliktu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Ruský Národný protiteroristický výbor v piatok neskoro večer oznámil, že cieľom operácie v troch pohraničných oblastiach je „zabezpečiť bezpečnosť občanov a potlačiť hrozbu teroristických činov, ktoré vykonávajú nepriateľské diverzné skupiny.“

Ukrajinské ozbrojené sily podporované ťažkou technikou v utorok ráno prenikli do pohraničnej Kurskej oblasti. Prokyjevské sily do bojov, ktoré pokračujú aj v sobotu, podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky. 

Rusko podľa AFP nasadilo ďalšie jednotky a vybavenie vrátane tankov, raketometov a leteckých jednotiek, aby zastavilo postupujúce ukrajinské jednotky.

Bezpečnostné sily a armáda majú podľa ruských zákonov počas takzvaných protiteroristických operácií rozsiahle právomoci. Obmedzený je pohyb, vozidlá môžu byť zabavené, telefonické hovory môžu byť monitorované, oblasti sú vyhlásené za zakázané zóny, sú zavedené kontrolné stanovištia a na kľúčových miestach infraštruktúry je posilnená bezpečnosť, píše AFP.

Ruský Národný protiteroristický výbor tvrdí, že Ukrajina uskutočnila „bezprecedentný pokus o destabilizáciu situácie v niekoľkých oblastiach v krajine“. Ukrajinský vpád označila za „teroristický útok“ a uviedla, že kyjevské jednotky zranili civilistov a zničili obytné budovy. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po bezprecedentnom prieniku ukrajinských síl cez hranice do ruskej Kurskej oblasti vyhlásil, že Rusko do jeho krajiny prinieslo vojnu a malo by za to pocítiť následky.  

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že počas nočných útokov v Kurskej oblasti zneškodnilo 26 ukrajinských bezpilotných lietadiel. 

9:45 Ruské útoky na východe Ukrajiny si vyžiadali tri obete a niekoľko zranených 

Jeden mŕtvy a niekoľko zranených, to je bilancia ruského raketového útoku, ktorý zasiahol mesto Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol v sobotu miestny gubernátor. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Rusi dnes ráno v meste raketou zasiahli objekt kriticky dôležitej infraštruktúry,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Objekt bol podľa neho vážne poškodený, nekonkretizoval však, aký objekt bol cieľom útoku.

Iný útok v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny si vyžiadal dve obete a jedného zraneného. Cieľom ostreľovania bol obytný dom, uviedla miestna polícia.

Oblasti na východe Ukrajiny sú cieľom neustáleho ostreľovania zo strany ruských vojenských síl. V piatok sa cieľom útoku stal supermarket v meste Kosťantynivka, ktoré tiež leží v Doneckej oblasti. Pri útoku zahynulo 14 ľudí, ďalších 43 utrpelo zranenia.

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 8. 2024:

20:00 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že podnikla výpad na Kinburnskú kosu

Príslušníci ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) uskutočnili v piatok obojživelný výpad na Kinburnskú kosu v Čiernom mori. Ruské sily ju obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje na základe správy ruskojazyčného vysielania BBC.

HUR tak potvrdila správy z ruských telegramových kanálov. Vo vyhlásení uviedla, že počas operácie zničila šesť obrnených vozidiel a zabila približne 30 ruských vojakov. Zverejnila aj vyše dvojminútové video z operácie, ktorá sa začala ešte v noci vylodením na pláži. Video obsahuje aj zábery z útokov dronov na pozemné ciele a končí sa scénou zachytávajúcou vlajku HUR pripevnenú k pamätníku ruského vojvodcu Alexandra Vasilieviča Suvorova.

Ruské vysielanie BBC pravdivosť týchto informácií ani pravosť videozáznamu nemôže potvrdiť. Kinburnská kosa je piesčitý výbežok na najzápadnejšej časti Kinburnského polostrova, ktorá oddeľuje ústie riek Dneper a Južný Bug od Čierneho mora. Severný breh ústia je pod kontrolou Ukrajiny.

Kinburnská kosa patrí do Mykolajivskej oblasti, no jediný prístup po súši je cez Chersonskú oblasť. Je približne desať kilometrov dlhá a široká od približne jedného kilometra do 100 metrov. 

Výbežok dobyli ruské sily v júni 2022 a rozmiestnili tam prostriedky na vedenie elektronického boja a koordináciu raketových a delostreleckých útokov na neďaleké ukrajinské pozície. Po tom, čo ukrajinské sily počas protiofenzívy v Chersonskej oblasti na jeseň 2022 znovu obsadili pozície severne od Kinburnskej kosy, častejšie sa pokúšajú o obojživelné vylodenie na tomto výbežku.

18:10 Ruská armáda sa sústreďuje na útočné operácie v Doneckej oblasti

Ruská armáda podľa britského vojenského spravodajstva pokračuje v útočných pozemných operáciách na mnohých úsekoch frontovej línie v Doneckej oblasti a dosahuje taktický pokrok. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruské operácie sa určite zameriavajú na centrálnu časť Doneckej oblasti, uviedlo v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Ukrajinské mesto Pokrovsk sa po nedávnom postupe ruských vojakov ocitlo len približne 16 kilometrov od frontovej línie. Ide pritom o dôležité logistické centrum, ktoré podporuje ukrajinské operácie v Doneckej oblasti.

Ruská armáda zároveň pokračuje v upevňovaní svojich pozícií v dedine New-York a jej postup ohrozuje mesto Toreck, konštatuje britské vojenské spravodajstvo. Dodáva však, že Moskva sa pri postupnom napredovaní naďalej spolieha na útoky pechoty za cenu vysokých strát.

16:40 Boje v Kurskej oblasti sa približujú k tamojšej jadrovej elektrárni v Kurčatove

Starosta ruského mesta Kurčatov, kde sa nachádza Kurská jadrová elektráreň, uviedol, že boje prebiehajú už niekoľko desiatok kilometrov od hraníc mesta. Zároveň vyzval obyvateľov, aby nepodliehali panike.

Kurská jadrová elektráreň je jedna z troch najväčších jadrových elektrární v Rusku a jedna zo štyroch najväčších výrobcov elektriny v krajine.

„Niekoľko desiatok kilometrov od hraníc nášho mesta pokračujú bojové akcie. Situácia je napätá, platí výnimočný stav,“ uviedol na Telegrame starosta Kurčatova Igor Korpunkov. Podľa neho však všetky služby a podniky, najmä vedenie mesta, fungujú ako obvykle.

„Ja osobne som v meste, na svojom pracovisku a situáciu držím pod kontrolou,“ ubezpečil obyvateľov starosta Kurčatova.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) na základe geolokalizovaných záberov uviedol, že ukrajinské sily pokračovali v piatok v rýchlom postupe ďalej do Kurskej oblasti a údajne sa nachádzajú až 35 kilometrov od medzinárodnej hranice so Sumskou oblasťou.

13:45 Počet obetí útoku na supermarket v Kosťantynivke stúpol na desať

Na najmenej desať stúpol počet obetí piatkového ruského raketového útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Zranenia utrpelo ďalších vyše 35 ľudí, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Mesto Kosťantynivka sa nachádza približne 13 kilometrov od najbližšej ruskej pozície a takmer denne čelí ostreľovaniu. „Desiati prišli o život a 35 ďalších utrpelo zranenia,“ napísal Klymenko na platforme X. Zverejnil aj fotografie hasičov v tlejúcich troskách zničenej budovy.

Novinári agentúry AFP videli desiatky ľudí, ktorí z miesta utekali po tom, čo polícia vydala varovanie pred možným druhým útokom. Zo zasiahnutej budovy stúpali kúdoly čierneho dymu a polícia miesto útoku i okolité ulice uzavrela. V oblasti bolo počuť zvuk prelietajúcich dronov i delostreleckú paľbu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil odvetu za tento útok, ktorý sa odohral za bieleho dňa v štvrtý deň ukrajinskej cezhraničnej ofenzívy do ruskej Kurskej oblasti. „Rusko sa bude zodpovedať za tento teror,“ uviedol na Telegrame Zelenskyj.                

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin najprv uviedol, že ruské jednotky vystavili mesto delostreleckej paľbe. Neskôr však informoval, že išlo o útok raketou vzduch-zem typu X-38

„Ide o ďalší cielený útok na ľuďmi preplnené miesto“, povedal. Pred dvoma dňami prišli v tom istom meste o život dvaja civilisti, dodáva AFP.

13:40 V Kurskej oblasti zostrelili ďalší ruský vojenský vrtuľník

Ukrajinská bezpečnostná službu (SBU) zostrelila v ruskej Kurskej oblasti ďalší ruský vojenský vrtuľník. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje svoj zdroj z SBU.

„Špeciálna služba zasiahla ďalší cieľ pomocou FPV dronu (dronu s online prenosom obrazu) v ‘Kurskej ľudovej republike‘. Na videu je vidieť, ako dron špeciálnej skupiny Alfa bezpečnostnej služby zasiahol vrtuľník počas letu," uviedol zdroj. Ukrajinská pravda dodáva, že označenie ruskej Kurskej oblasti ako ‘Kurskej ľudovej republiky‘ je posmešnou narážkou na to, že Rusko za ľudové republiky označuje okupované ukrajinské oblasti.

Podľa zdrojov webu ide už o druhý vrtuľník ruskej armády, ktorý v Kurskej oblasti v ostatných dňoch zostrelil ukrajinský FPV dron. Prvýkrát sa tak údajne stalo 6. augusta, keď Ukrajinci podľa SBU dronom zničili vrtuľník Mi-8.

12:20 Rusko zasiahlo supermarket v Doneckej oblasti; Ukrajina hlási najmenej dve obete

Pri ruskom údere na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v piatok zahynuli najmenej dvaja ľudia a ďalších 17 utrpelo zranenia. Uviedol to gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Filaškin informoval, že ruské sily mesto ostreľovali delostrelectvom a zasiahli supermarket. Následne podľa neho vypukol rozsiahly požiar. „Je to ďalší cielený útok na ľuďmi preplnené miesto, ďalší teroristický čin Rusov, “ uviedol na sociálnej sieti.

Dodal, že na mieste prebieha pátracia aj záchranná operácia  a definitívne následky útoku sa naďalej zisťujú. Na záberoch zverejnených gubernátorom vidieť husté oblaky čierneho dymu stúpajúce zo zničenej budovy.

SITA/AP Photo/Iryna Rybakova

Ruské sily podľa Reuters ovládajú rozsiahle časti Doneckej oblasti. Územie držané Ukrajinou je pravidelným terčom ruského ostreľovania a náletov.

Moskva spochybňuje, že útočí na civilné ciele na Ukrajine. V máji však Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami v Charkove a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia. 

Koncom júna zase ruské sily riadenou strelou zasiahli v Charkove niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.

11:20 Rusko v Kurskej oblasti vyhlasuje núdzovú situáciu federálneho charakteru

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v piatok vyhlásilo v bojmi zmietanej Kurskej oblasti núdzovú situáciu federálneho charakteru. TASR o tom informuje podľa správy agentúr Reuters a AFP.

Ozbrojené skupiny podporované ťažkou technikou prenikli z Ukrajiny do ruského pohraničia ešte v utorok ráno. Prokyjevské sily do bojov, ktoré pokračovali v piatok štvrtým dňom, podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky.

„Situácia je pomerne zložitá, ale nie kritická,“ komentoval podľa ruských agentúr dianie v Kurskej oblasti veliteľ ruského elitného komanda Achmat Aptí Alaudinov. Podľa neho sa tam ruské ozbrojené sily teraz pokúšajú vybudovať čo najviac oporných bodov.

Zábery zverejnené na sociálnych sieťach overené agentúrou Reuters podľa nej ukazovali konvoj približne 15 vyhorených ruských vojenských nákladných áut na diaľnici v Kurskej oblasti. Jedno z nich bolo označené písmenom Z, ktoré Rusko využíva ako symbol svojej „špeciálnej vojenskej operácie “na Ukrajine. Nie je však známe, kedy boli zábery zhotovené.

Tlačový odbor ministerstva pre mimoriadne situácie informoval, že v pohraničí bola v „dôsledku útoku ukrajinskej armády“ zavedená „federálna úroveň reakcie.“

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov vo štvrtok večer hlásil zostrelenie štyroch ukrajinských rakiet a štyroch bezpilotných lietadiel. Ruské ministerstvo obrany medzičasom uviedlo, že jeho sily „naďalej odrážajú ukrajinské pokusy o prienik“ hlbšie do oblasti.

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že zasiahla vojenské letisko v ruskej Lipeckej oblasti vo vzdialenosti zhruba 280 kilometrov od spoločných hraníc. K útoku, ktorý zničil sklady s muníciou vrátane riadených bômb, došlo v noci na piatok. Armáda hovorí o vzniku požiaru a viacnásobných výbuchoch.

Ruské úrady v piatok ráno evakuovali obyvateľov z niekoľkých častí Lipeckej oblasti na juhozápade krajiny po „masívnom útoku“ ukrajinských dronov, ktorý spôsobil výbuchy a prerušil dodávky elektrickej energie, uviedol gubernátor Lipeckej oblasti Igor Artamonov. Dodal, že v dôsledku útokov bolo zranených deväť ľudí.

10:30 Ukrajinci v Kurskej oblasti zničili ruskú kolónu s posilami

Analytický projekt DeepState zverejnil video, ktoré nakrútil obyvateľ ruskej Kurskej oblasti, ukazujúce zničenú kolónu vozidiel ruských ozbrojených síl s mŕtvym personálom v obci Žovtneve v ruskej Kurskej oblasti.

DeepState na Telegrame uviedol, že v nákladných vozidlách sa nachádzali posily, ktoré ruské úrady poslali do Kurskej oblasti. Celkovo bolo zničených asi 13 vozidiel s posádkou. Na videu vidieť množstvo spálených tiel trčiacich z nákladných áut.

Web Ukrajinská pravda uvádza, že uvedená dedina sa nachádza 30 až 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.

10:00 Ukrajina tvrdí, že zasiahla vojenské letisko v ruskej Lipeckej oblasti

„Ukrajinské obranné sily uplynulú noc zaútočili na letisko v Lipecku,“ uviedol na platforme Telegram generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ako dodal, zasiahli pritom „sklady s riadenými leteckými bombami a množstvo ďalších zariadení.“ Letisko sa nachádza pri meste Lipeck.

„Zaznamenaných bolo niekoľko zdrojov vznietenia, vypukol veľký požiar a došlo k viacerým detonáciám, “spresnila armáda s tým, že na lipeckom vojenskom letisku sa v nachádzali ruské lietadlá Su-34, Su-35 a Mig-31.

Ruské úrady v piatok ráno evakuovali obyvateľov z niekoľkých častí Lipeckej oblasti na juhozápade krajiny po „masívnom útoku “ukrajinských dronov, ktorý spôsobil výbuchy a prerušil dodávky elektrickej energie, uviedol gubernátor Lipeckej oblasti Igor Artamonov.

V Lipeckej mestskej oblasti bol vyhlásený výnimočný stav a evakuovali štyri dediny, uviedol Artamonov. Niektoré z dedín, ktoré vymenoval, sa nachádzajú v blízkosti spomenutej leteckej základne pri meste Lipeck.

9:00 Ukrajina počas nočného útoku zostrelila všetkých 27 ruských dronov

Ukrajinská armáda zneškodnila všetkých 27 ruských útočných dronov počas nočného útoku Moskvy, uviedol v piatok veliteľ ukrajinských jednotiek. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„V rámci protivzdušných bojov boli všetky nepriateľské bezpilotné lietadlá zostrelené mobilnými palebnými skupinami ukrajinských ozbrojených síl, protilietadlovými raketovými jednotkami a prostriedkami vzdušných síl v Kyjevskej, Poltavskej, Sumskej, Mykolajivskej, Chersonskej, Doneckej a Dnepropetrovkej oblasti, “ ozrejmil veliteľ.

8:40 Ruská Lipecká oblasť sa stala terčom „masívneho útoku dronov“

Ruské úrady v piatok ráno evakuovali obyvateľov z niekoľkých častí Lipeckej oblasti na juhozápade krajiny po "masívnom útoku" ukrajinských dronov, ktorý spôsobil výbuchy a prerušil dodávky elektrickej energie, uviedol gubernátor Lipeckej oblasti Igor Artamonov. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

„Protivzdušná obrana pracuje proti nim,“ oznámil gubernátor na komunikačnej platforme Telegram. Zároveň uviedol, že výzvy na sociálnych sieťach na evakuáciu celého mesta Lipeck sú súčasťou psychologickej vojny zo strany Ukrajiny. Lipecká oblasť sa nachádza približne 200 kilometrov od ukrajinských hraníc.

V Lipeckej mestskej oblasti bol vyhlásený výnimočný stav a evakuovali štyri dediny, uviedol Artamonov. Niektoré z dedín, ktoré vymenoval, sa nachádzajú v blízkosti leteckej základne pri meste Lipeck. Gubernátor sa bezprostredne nezmienil o žiadnych obetiach na životoch. Dodal však, že podľa predbežných správ bolo pri útoku zranených šesť ľudí. Podľa tlačovej agentúry AFP na zmienenej vojenskej leteckej základni vypukol požiar.

Ukrajinské úrady neinformovali o žiadnych úderoch svojich síl v tomto regióne. K útoku na Lipeckú oblasť došlo v čase, keď prokyjevské sily podnikajú novú cezhraničnú ofenzívu v susednej Kurskej oblasti, čo je zrejme najvýznamnejší útok na ruskom území od začiatku konfliktu na Ukrajine.

Ukrajinský spravodajský webový portál Kyiv Independent informoval, že v noci došlo k silným výbuchom a požiarom aj v ruskom meste Rylsk v Kurskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Príčina výbuchov je stále nejasná a informácie poskytnuté ruskými orgánmi nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinská strana útoky zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 8. 2024:

18:00 EÚ považuje ukrajinský vpád do pohraničia v Rusku za legitímne právo na obranu 

Európska únia považuje vpád ukrajinských ozbrojencov do pohraničnej Kurskej oblasti za legitímne právo na obranu vo vojne proti Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Boje medzi ukrajinskými a ruskými silami v Kurskej oblasti na západe Ruska pokračovali vo štvrtok už tretím dňom. Prokyjevské sily na ruské územie vtrhli ešte v utorok ráno, pričom do bojov podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky. Bojuje sa v okolí ruského mesta Sudža. 

Ukrajina má plné právo sa brániť, uviedol Josep Borrell.sita/AP Photo/Geert Vanden WijngaertUkrajina má plné právo sa brániť, uviedol Josep Borrell.

Ukrajina má právo brániť sa proti Rusku, a to vrátane zasiahnutia nepriateľa na jeho území, uviedol vo štvrtok hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella. Zároveň zopakoval, že EÚ plne podporuje Ukrajinu v jej legitímnej obrane proti agresii a bude jej naďalej poskytovať politickú, finančnú, humanitárnu aj vojenskú pomoc. Viac nájdete na tomto odkaze.

15:00 Pri ruskom leteckom útoku na Sumskú oblasť zomreli dvaja civilisti 

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli vo štvrtok o život pri ruskom leteckom útoku na Sumskú oblasť. Obeťami sú 22-ročný mladík a jeho šesťročná sestra. Ďalší dvaja civilisti utrpeli zranenia. Uviedol to gubernátor oblasti Volodymyr Artiuch, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Úrady Sumskej oblasti v stredu vyhlásili povinnú evakuáciu pre približne šesťtisíc obyvateľov, keďže Rusko zvýšilo počet leteckých útokov v blízkosti hraníc.

12:30 ISW: Ukrajinská armáda v ruskej Kurskej oblasti prelomila najmenej dve línie obrany 

Ukrajinská armáda postúpila na ruské územie v Kurskej oblasti zhruba do hĺbky desať kilometrov, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) na základe analýzy zozbieraných údajov. „Ukrajinské sily 7. augusta vykonali potvrdený postup až desať kilometrov do ruskej Kurskej oblasti uprostred pokračujúcich mechanizovaných útočných operácií,“ uviedol ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Inštitút dodal, že doteraz potvrdený rozsah a smer ukrajinského postupu v Kurskej oblasti naznačuje, že ukrajinské jednotky prelomili najmenej dve ruské obranné línie a eliminovali opevnenú pozíciu.

„Reakcia Kremľa na ukrajinské útočné aktivity v Kurskej oblasti bola doteraz rozporuplná, keďže ruskí predstavitelia sa pokúšajú vyvážiť prezentovanie útokov ako markantnú ukrajinskú eskaláciu vyhýbaním sa zveličovaniu ich možných dôsledkov, aby neriskovali domácu nespokojnosť,“ konštatoval ISW.

9:20 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 100 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 587 510 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišli Rusi o 1 140 vojakov, dva tanky, deväť bojových obrnených vozidiel, 36 delostreleckých systémov a 59 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 431 tankov, 16 332 bojových obrnených vozidiel, 22 285 vozidiel a autocisterien, 16 487 delostreleckých systémov, 1 142 odpaľovacích raketových systémov, 914 systémov protivzdušnej obrany, 327 vrtuľníkov, 366 lietadiel, 13 293 dronov, 2 424 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 767 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 8. 2024:

18:40 Na potopenie ruskej ponorky Ukrajinci pravdepodobne použili rakety ATACMS

Pri nedávnom potopení ruskej ponorky Rostov nad Donom Ukrajinci podľa britského vojenského spravodajstva pravdepodobne použili americké rakety ATACMS. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Tento útok poukazuje na rastúce riziko pre ruské sily na Kryme a s veľkou pravdepodobnosťou prinúti Rusko prehodnotiť akékoľvek plány na premiestnenie akýchkoľvek významných námorných síl späť na polostrov,“ uviedla vojenská rozviedka Veľkej Británie. Dodala však, že potopenie ponorky je síce významnou morálnou vzpruhou pre ukrajinské sily, ale je nepravdepodobné, že by malo výrazný vplyv na schopnosť Ruska útočiť na Ukrajinu strelami dlhého doletu z Čierneho mora.

18:00 Ukrajina nariadila evakuáciu z obcí pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou

Ukrajina v stredu nariadila povinnú evakuáciu z niekoľkých oblastí na východe, ktoré priamo hraničia s ruskou Kurskou oblasťou, kde už druhý deň prebiehajú boje po vpáde ukrajinských jednotiek. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Príkaz na evakuáciu podpísal gubernátor Sumskej oblasti Volodymyr Arťuch. Toto opatrenie sa podľa neho dotkne približne 6000 ľudí vrátane 425 detí z 23 obcí v pohraničnej oblasti.

Skupiny ozbrojencov podporovaných tankami prenikli z Ukrajiny do Kurskej oblasti ešte v utorok. Podľa ruského ministerstva obrany ukrajinské sily postúpili severozápadne od pohraničného mesta Sudža, ktoré leží viac než 500 kilometrov na juhozápad od Moskvy,

Ruská tlačová agentúra TASS v súvislosti s prienikom ozbrojencov písala o „masívnom ukrajinskom útoku“. V dôsledku ostreľovania a útokov s pomocou dronov podľa nej zahynulo päť ľudí, ruské ministerstvo zdravotníctva hlásilo 24 zranených vrátane šesť detí.

Ruskí vojnoví blogeri informovali o intenzívnych bojoch a niektoré z nich dokonca naznačovali, že Ukrajina otvorila novú frontovú líniu. Jeden kanál podľa stanice BBC tvrdil, že ozbrojeným skupinám sa podarilo prevziať kontrolu nad niekoľkými ďalšími osadami a celkový postup bol približne 15 kilometrov. Kyjev sa k situácii dosiaľ nevyjadril, Rusko do oblasti poslalo posily, dodala agentúra Reuters.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov podľa ruských médií šéfovi Kremľa Vladmirovi Putinovi zase povedal, že postup ukrajinských jednotiek hlbšie do Kurksej oblasti bol zastavený.

Pri bojoch podľa Gerasimova zahynulo už 100 ukrajinských vojakov a ďalších 215 je zranených. TASS stanovila ukrajinské straty na 260 obetí z radov ozbrojencov a 50 zničených obrnených vozidiel vrátane tankov a systémov protilietadlovej obrany.

Agentúra AP konštatuje, že tvrdenia Ruska sa nedajú nezávisle overiť a tvrdí, že vo vojne, ktorá trvá už vyše dvoch rokov, hrajú hlavnú úlohu dezinformácie a propaganda.

Alexej Smirnov, poverený funkciou gubernátora Kurskej oblasti na juhozápade Ruska, uviedol, že úrady evakuovali už vyše 200 ľudí z oblastí, ktoré boli ostreľované, zatiaľ čo niekoľko tisíc ďalších odišlo vo vlastných vozidlách.

15:00 Ruské regionálne úrady a ministerstvo obrany ponúkajú rôzne verzie udalostí v Kurskej oblasti

Verzie ruského ministerstva obrany a úradov v ruskej Kurskej oblasti v súvislosti s najnovšími udalosťami v tomto regióne pri hraniciach s Ukrajinou sa rozchádzajú. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruské zdroje tvrdia, že ukrajinské sily vykonali v utorok ráno sériu vpádov do Kurskej oblasti. Kým ruské ministerstvo obrany aj Federálna bezpečnostná služba (FSB) v ten istý deň uviedli, že ruské pohraničné jednotky spolu s dôstojníkmi FSB odrazili niekoľko ukrajinských útokov, gubernátor oblasti Alexej Smirnov aj niekoľkí ruskí vojenskí blogeri informovali, že v okresoch Sudžanskij a Korenevskij naďalej pokračujú boje.

Ruskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že ukrajinské sily zaútočili z dvoch rôznych smerov. Ruské ministerstvo obrany zasa hovorí, že ruské záložné jednotky odpovedali na ukrajinské útoky a nemenovaný zdroj uviedol, že na odrážaní útokov sa podieľali aj čečenské jednotky Achmat. Analytici z ISW však nedokázali overiť tieto tvrdenia.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení 16 ukrajinských obrnených vozidiel a spomenulo, že ruské sily podnikli odvetné útoky na ukrajinské pozície v Sumskej oblasti. Ruskí blogeri šíria videá, v ktorých tvrdia, že ukazujú následky údajných ukrajinských vpádov, hoci väčšina zobrazených škôd je pravdepodobne výsledkom rutinného ukrajinského ostreľovania a nie pozemných útokov v Kurskej oblasti.

14:00 Podľa telegramových kanálov ukrajinské jednotky postupujú v Kurskej oblasti a upevňujú pozície

Ruskí propagandisti a takzvaní vojnoví korešpondenti tvrdia, že ukrajinské sily, ktoré v utorok ráno vstúpili do ruskej Kurskej oblasti, získali oporu v pohraničnom pásme. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ukrajinská strana sa zatiaľ k udalostiam v Kurskej oblasti nevyjadrila.

Telegramové kanály blízke ruskému ministerstvu obrany informovali, že ukrajinské jednotky údajne obsadili dediny Nikolajev-Darjino, Sverdlikovo a Darjino v okrese Sudžanskij v Kurskej oblasti. Posledná spomenutá dedina sa nachádza najďalej od ukrajinskej hranice, asi štyri kilometre. Ukrajinské jednotky sa tiež údajne pokúsili ovládnuť diaľnicu Ryľsk - Sudža. Podľa navigácie Google je uvedená cesta na trase zo Sudže do Sverdlikova uzavretá.

Propagandisti tiež tvrdia, že ukrajinská armáda postúpila v smere na západné predmestie mesta Sudža - Gončarovku, ktorá sa nachádza asi osem kilometrov od hraníc, kde podľa nepotvrdených správ prebiehajú boje. Okrem toho sa bojuje aj v pohraničnej dedine Olešňa. Podľa iných údajov sa ukrajinská armáda nachádza v dedinách Darjino, Sverdlikovo, Gogoľovka, Gončarovka a v dedine Olešňa ukrajinské sily údajne prevzali kontrolu nad ruskými opevneniami.

Takzvaní ruskí vojenskí korešpondenti uviedli, že šírka frontu v Kurskej oblasti je 10 až 11 kilometrov a na úzkom fronte ukrajinské ozbrojené sily postúpili desať kilometrov západne od Sudže, pričom spomenuté mesto aj ďalšie dediny v pohraničnej oblasti boli evakuované.

11:00 Protivzdušná obrana v noci zneškodnila všetkých 30 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila všetkých 30 dronov, ktorými v noci na stredu útočilo Rusko. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram informovali, že bezpilotné lietadlá zneškodnili nad Kyjevskou, Chmeľnyckou, Vinnyckou, Mykolajivskou, Chersonskou, Charkovskou a Čerkaskou oblasťou.

Ukrajinská armáda zostrelila 14 dronov nad Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kim. Dodal, že v regióne vypukli po útoku dva požiare, ktoré sa podarilo uhasiť, a neboli hlásené žiadne zranenia.

Ďalšie štyri bezpilotné lietadla zneškodnila protivzdušná obrana nad Chmeľnyckou oblasťou, úlomky dronov tam poškodili sklady a priemyselný závod, informoval miestny gubernátor Serhij Ťurin.

Nad Čerkaskou a Vinnyckou oblasťou boli zachytené štyri drony, uviedli miestne úrady. Škody ani zranenia nehlásili. Regionálne úrady v Kyjevskej oblasti informovali, že protivzdušná obrana v stredu v ranných rodinách zasiahla ciele, podrobnosti o útoku však neposkytli.

9:30 Špeciálna operácia na severe Čierneho mora spôsobila Rusom isté straty

Ukrajinské sily pre špeciálne operácie a vojenská rozviedka v utorok vykonali akciu na severe Čierneho mora, pri ktorej spôsobili Rusom isté straty na personále a zničili im techniku a opevnenie. Ukrajinská vojenská spravodajská služba, na ktorú sa odvoláva portál Ukrajinská pravda, uviedla, že na piesčinovom ostrove Tendrovská kosa v noci zničili nepriateľovi obrnené vozidlá, systém elektronického boja a opevnenie. „Počas bitky ruskí votrelci utrpeli straty medzi svojimi príslušníkmi, ale presný počet sa určuje,“ vyjadrila sa tiež rozviedka s tým, že Ukrajinci operáciu dokončili bez strát.

Okupovaná Tendrovská kosa sa nachádza pri pobreží Chersonskej oblasti, je zhruba 65 kilometrov dlhá a 1,8 kilometra široká.

Google Maps

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 8. 2024:

17:20 Rusko tvrdí, že odrazilo pokus ukrajinských síl o prienik na jeho územie

Rusko odrazilo pokus ukrajinských síl o preniknutie do ruskej pohraničnej Kurskej oblasti. V utorok to uviedol tamojší úradujúci gubernátor Alexej Smirnov aj ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), informuje agentúra Reuters.

O vstupe ukrajinskej sabotážnej a prieskumnej skupiny na územie Ruska podľa stanice BBC informovali prokremeľské kanály aj miestne médiá ešte ráno. 

Telegramový kanál Mash napísal, že približne o 09.00 h miestneho času prekročilo ukrajinsko-ruskú hranicu 100 ozbrojených mužov s ťažkou technikou. Ruské agentúry s odvolaním sa na ministerstvo obrany medzičasom hovorili až o 300 Ukrajincoch, 11 tankoch a 20 obrnených vozidlách.

Smirnov o niekoľko hodín neskôr informoval, že prienik do okresov Sudža a Korenevo bol odrazený ruskými pohraničníkmi aj vojakmi ozbrojených síl. „Situácia v pohraničnej oblasti je naďalej zložitá, ale naši obrancovia úspešne pracujú na zničení nepriateľa,“ napísal na Telegrame.

Šéf ukrajinského centra na boj s dezinformáciami Andrij Kovalenko spochybnil tvrdenia Ruska o bojoch v Kurskej oblasti ako klamlivé a povedal, že Rusko hranicu nekontroluje.

Smirnov v poobedňajších hodinách v ďalšom vyhlásení uviedol, že pri ukrajinskom útoku dronom zahynul v regióne jeden civilista. Predtým hlásil ďalšiu obeť ukrajinského ostreľovania.

13:30 Rusko oznámilo dobytie ďalšej dediny v Doneckej oblasti

Ruské jednotky dobyli dedinu Timofejevka na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti, uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rusko v rámci série nedávnych útokov oznámilo na sociálnych sieťach, že „oslobodilo obec Timofejevka“, v nedeľu pritom zabralo aj dedinu Novoselivka Perša.

10:30 Ukrajina v noci útočila na Belgorodskú a Kurskú oblasť, jeden civilista zahynul

Ukrajina v noci útočila v  Belgorodskej a Kurskej oblasti. Pri útokoch údajne zahynul jeden civilista a päť sa ich zranilo, v utorok to uviedli miestni gubernátori. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters a televízie CNN.

V Kurskej oblasti údajne ruské sily zmarili ukrajinskú snahu o preniknutie cez hranicu. Pri ukrajinskej paľbe sa zranilo päť ľudí vrátane troch detí, uviedol dočasný gubernátor oblasti Alexej Smirnov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nad oblasťou zostrelili 13 ukrajinských dronov.

Podľa účtu na Telegram s názvom MASH, ktorý má kontakty na ruské bezpečnostné zložky, sa o preniknutie na ruské územie  pokúsilo približne 100 ukrajinských vojakov pri mestečku Sudža.

Ukrajinci útočili aj v Belgorodskej oblasti, kde ruské sily zostrelili ďalších deväť dronov. Podľa gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova pri útoku zahynul jeden civilista. 

10:25 Ruský raketový útok poškodil v Charkove zdravotnícke zariadenie

Ruský raketový útok v utorok poškodil v Charkove na severovýchode Ukrajiny zdravotnícku kliniku, uviedol tamojší starosta Ihor Terechov cez aplikáciu Telegram. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Úrady v súčasnosti preverujú situáciu, zisťujú rozsah škôd a hľadajú prípadné obete, dodal Terechov. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov informoval, že dvoch ľudí ošetrili, pričom utrpeli šok. Doplnil, že ďalší môžu byť pod troskami budovy. Už predtým miestne úrady písali o ruskom útoku, ktorý v meste spôsobil požiar.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok ráno informovali o zneškodnení dvoch balistických striel Iskander, dvoch riadených rakiet Ch-59 a 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci na utorok zaútočila na krajinu.

8:40 Ruské sabotážne a prieskumné skupiny prenikajú na predmestia Torecka

Ruské sabotážne a prieskumné skupiny sa v ostatných troch dňoch dvakrát dostali na predmestie ukrajinského mesta Toreck v Doneckej oblasti na východe krajiny. Preniknúť na predmestia sa im podarilo z čiastočne obsadenej obce Zalizne. Uviedol to web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej armády.

Intenzita ruských útokov na Toreck sa podľa tohto zdroja zvýšila. Predminulý týždeň ich bolo 48, minulý týždeň 58. Rusi na tomto úseku za mesiac a pol postúpili o takmer štyri kilometre. Ofenzívu na Toreck začali koncom júna.

8:00 Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili ruské rakety a drony

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila dve balistické strely Iskander, dve riadené rakety Ch-59 a 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci na utorok zaútočila na Ukrajinu. Uviedli to v utorok ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Rusko vypálilo celkovo štyri balistické strely Iskander, informovali ukrajinské vzdušné sily. Nešpecifikovali však, čo sa stalo s dvoma raketami, ktoré neboli zachytené. 

Všetkých 15 dronov a štyri zo šiestich rakiet boli zostrelené nad Kyjevskou, Chersonskou, Mykolajivskou a Chmeľnyckou oblasťou, napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na platforme Telegram.

Terčom útoku bol aj Kyjev, nad ktorým sa krátko po 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) ozývali výbuchy. Škody ani zranenia však tamojší predstavitelia nehlásili.

Informácie z predchádzajúceho dňa 5. 8. 2024:

16:15 Ruské údery na Doneckú oblasť zabili civilistu a ďalších troch zranili 

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalší traja utrpeli zranenia pri ruských útokoch na Doneckú oblasť počas uplynulého dňa. Ako referuje spravodajský web Ukrajinská pravda, informovala o tom v pondelok ukrajinská polícia.

Rusi podľa polície zasiahli obec Hrodivka leteckou bombou FAB-250, pričom jedného civilistu zabili a jedného zranili. Jeden civilista utrpel zranenia v meste Ukrajinsk, na ktoré ruskí vojaci zaútočili raketometmi Smerč a delostrelectvom, a jedného obyvateľa dediny Vesele zranil ruský dron.

15:00 Zachytili rozsiahlu sieť sabotérov FSB po celej krajine 

Na Ukrajine rozložili rozsiahlu sieť sabotérov organizovanú ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), ktorá operovala v najmenej šiestich oblastiach a zahŕňala dvoch predstaviteľov ukrajinskej miestnej vlády. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU).

Sieť sabotérov pozostávala z deviatich osôb, ktoré boli súčasne zatknuté v Dnepropetrovskej, Sumskej, Záporožskej, Kirovohradskej, Doneckej a Odeskej oblasti. Jeden zo zadržaných je členom mestského zastupiteľstva v meste Dnipro a ďalší pôsobí v mestskom zastupiteľstvo v meste Južne v Odeskej oblasti. 

kyiv independent/Security Service of Ukraine

Dotknuté osoby sú obvinené z prieskumu miest kritickej infraštruktúry a ukrajinských vojenských pozícií a následného odovzdávania informácií Rusom. Podozriví boli obvinení z vlastizrady a v prípade dokázania viny im hrozí doživotie, uviedla SBU. 

13:15 Obranné sily zničili na ruskom letisku Morozovsk lietadlo a muničný sklad 

Ukrajinské sobotňajšie údery na ruské letisko Morozovsk v Rostovskej oblasti zničili stíhací bombardér Su-34 a muničný sklad, pričom dve ďalšie lietadlá pravdepodobne poškodili trosky. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské obranné spravodajstvo.

Vo vyhlásení obranného spravodajstva sa tiež uvádza, že podľa satelitných záberov sú v okolí letiska viditeľne veľké plochy spálenej zeme v dôsledku detonácie ruskej munície. Z týchto snímok je podľa ukrajinského obranného spravodajstva zrejmé, že okrem toho štyri technické budovy a dva hangáre na letisku Morozovsk utrpeli viditeľné škody.

9:00 Ukrajinská armáda v noci zneškodnila všetkých 24 ruských dronov 

Ukrajinská armáda zneškodnila v noci na pondelok všetkých 24 dronov, ktorými útočilo Rusko. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila drony Šáhid iránskej výroby v Kyjevskej, Vinnyckej, Kirovohradskej, Charkovskej, Sumskej, Poltavskej a Dnepropetrovskej oblasti, uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajina pravidelne čelí nočným dronovým a raketovým útokom od spustenia ruskej invázie vo februári 2022. Minulý týždeň informovala o odrazení jedného z najväčších ruských útokov dronmi od začiatku vojny - ukrajinskej armáde sa v noci na stredu (31. júla) podarilo zostreliť všetkých 89 bezpilotných lietadiel.

8:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 200 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 584 090 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 180 vojakov, šesť tankov, 31 bojových obrnených vozidiel, 69 delostreleckých systémov a 68 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 417 tankov, 16 286 bojových obrnených vozidiel, 22 094 vozidiel a autocisterien, 16 345 delostreleckých systémov, 1 138 odpaľovacích raketových systémov, 910 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 365 lietadiel, 13 122 dronov, 2 414 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 2 737 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite