Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mexický prezident tvrdí, že úrady nemôžu zatknúť Putina v prípade jeho návštevy

.tasr .svet

López Obrador potvrdil, že úrady poslali pozvánky na Sheinbaumovej inauguráciu hlavám všetkých krajín, s ktorými má Mexiko nadviazané diplomatické vzťahy.

Mexický prezident tvrdí, že úrady nemôžu zatknúť Putina v prípade jeho návštevy SITA/AP Photo/Fernando Llano)

mexické úrady nebudú môcť zatknúť ruského prezidenta Vladimira Putina v súlade so zatykačom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v prípade jeho októbrovej návštevy pri príležitosti inaugurácie novej prezidentky Claudie Sheinbaumovej, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. TASR o tom informuje podľa agentúry TASS.

„Nemôžeme to urobiť, nie je to naša vec, “ odpovedal na otázku médií, či by mexické orgány konali v súlade so zatykačom ICC, ak by ruský líder navštívil krajinu. López Obrador potvrdil, že úrady poslali pozvánky na Sheinbaumovej inauguráciu hlavám všetkých krajín, s ktorými má Mexiko nadviazané diplomatické vzťahy.

„Pozývame všetkých. Vlády sa môžu slobodne rozhodnúť, či sa zúčastnia alebo nie. To je v súlade s diplomatickou praxou Mexika,“ povedal mexický prezident.

„Približne pred rokom sme pozvali krajiny, ktoré vždy pozývame, aby sa zúčastnili na sprievode (na počesť Dňa nezávislosti Mexika). Prišli vojenskí predstavitelia z Ruska. Niektorí proti nám zorganizovali veľký škandál, hoci boli prítomní vojenskí predstavitelia z Ruska, ako aj ďalších krajín,“ pripomenul López Obrador.

„Sme proti vojne, sme za mier. Pokiaľ ide o vojnu, navrhli sme, aby sa Rusko a Ukrajina dohodli. V istom momente som navrhol, aby pozvali indického premiéra Naréndru Módího, pápeža Františka a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa - aby nadviazali kontakty a snažili sa dosiahnuť dohodu o zastavení vojny, “ vysvetlil López Obrador postoj Mexika.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite