Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia a Nemecko vyzývajú Izrael a Hamas na uzavretie dohody o prímerí

.tasr .svet

Podľa britského ministra zahraničných vecí je rýchle uzatvorenie dohody v dlhodobom záujme Izraelčanov, Palestínčanov aj iných strán.

Británia a Nemecko vyzývajú Izrael a Hamas na uzavretie dohody o prímerí SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim David Lammy

británia a Nemecko vyzvali v piatok Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov. Pridali sa tak k výzve Spojených štátov, Kataru a Egypta na obnovenie rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a DPA.

Británia víta a plne podporuje spoločnú snahu Kataru, Egypta a Spojených štátov o obnovenie rokovaní o prímerí a prepustení rukojemníkov, uviedol britský minister zahraničných vecí David Lammy.

„Boje musia okamžite skončiť,“ uviedol Lammy s tým, že dohodu nemožno viac odkladať, pričom musia byť prepustení všetci rukojemníci „kruto zadržiavaní Hamasom“. „Musíme tiež vidieť rýchle doručenie neobmedzenej pomoci do Gazy“, povedal.

Podľa Lammyho je rýchle uzatvorenie dohody v dlhodobom záujme Izraelčanov, Palestínčanov aj iných strán. Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok vyjadril znepokojenie nad situáciou na Blízkom východe a podporil výzvu USA, Egypta a Kataru. „Nastal čas priniesť úľavu rukojemníkom i ľudom v Gaze,“ uviedol Scholz na sociálnej sieti X.

Americký prezident Joe Biden, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání podpísali deklaráciu zverejnenú vo štvrtok s výzvou pre Izrael a Hamas, aby na budúci týždeň v katarskej Dauhe alebo egyptskej Káhire obnovili rokovania. Tieto tri sprostredkovateľské krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že dohoda je „na stole a zostáva už len doladiť detaily jej implementácie. “

 Izrael pritom podľa agentúry AFP už súhlasil na naliehanie sprostredkovateľov s obnovením rokovaní na budúci týždeň.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite