Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Borrell vyjadril zhrozenie nad izraelským útokom na školu v Pásme Gazy

.tasr .svet

Podľa úradu civilnej ochrany v Gaze si útok vyžiadal viac ako 90 mŕtvych.

Borrell vyjadril zhrozenie nad izraelským útokom na školu v Pásme Gazy sita/AP Photo

šéf diplomacie EÚ Josep Borrell  v sobotu vyjadril zhrozenie nad útokom Izraela na školu v meste Gaza, ktorá slúžila ako úkryt pre vysídlencov. Riaditeľ Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini uviedol, že incident predstavuje „ďalší deň hrôzy v Pásme Gazy“. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA. 

Podľa úradu civilnej ochrany v Gaze si útok vyžiadal viac ako 90 mŕtvych.

„Za posledné týždne bolo terčom útoku najmenej desať škôl. Pre tieto masakre neexistuje žiadne ospravedlnenie,“ napísal Borrell na sieti X. Dodal, že „prímerie je jediným spôsobom, ako zastaviť zabíjanie civilistov a zabezpečiť prepustenie rukojemníkov“. Kritizoval aj izraelského ministra financií Bezalela Smotriča, ktorý vo štvrtok protestoval proti prímeriu a izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi odkázal, aby sa dohodou o prímerí nedostal do „nebezpečnej pasce“. Šéf európskej diplomacie o Smotričových vyjadreniach povedal, že sú „proti záujmom izraelského ľudu“, píše DPA. 

Podľa šéfa UNRWA všetky strany konfliktu v Pásme Gazy „musia neustále chrániť civilistov a civilnú infraštruktúru“ a zdržať sa využívania škôl a iných civilných zariadení na vojenské alebo bojové účely.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí označilo izraelský útok za „nový zločin proti ľudskosti“. Premiéra Netanjahua obvinilo, že chce sabotovať rokovania o prímerí. 

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval na okamžité prímerie v palestínskej enkláve.

Útok odsúdilo aj Francúzsko, podľa ktorého sa školské budovy opakovane stali terčom útokov, ktoré si vyžiadali neúnosný počet civilných obetí.

Izraelské obranné sily uviedli, že ich letectvo „presne zasiahlo teroristov Hamasu pôsobiacich vo veliteľskom a kontrolnom centre Hamasu“, ktoré sa nachádzalo v budove, píše stanica CNN. 

Izraelská armáda dlhodobo obviňuje Hamas z toho, že zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru, ako veliteľské a riadiace centrá, do civilných objektov a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty. Hamas tieto tvrdenia popiera.

Podľa AFP bolo od 6. júla zasiahnutých najmenej 14 škôl, v ktorých sa ukrývali vysídlenci z Pásma Gazy, pričom zahynulo viac ako 280 ľudí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite