Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj: Rusko je potrebné dotlačiť k mieru, ak chce Putin tak veľmi bojovať

.tasr .svet

Cezhraničný útok ukrajinskej armády na Kurskú oblasť na juhozápade Ruska je pre Ukrajinu otázkou bezpečnosti, povedal Zelenskyj.

Zelenskyj: Rusko je potrebné dotlačiť k mieru, ak chce Putin tak veľmi bojovať SITA/AP Photo/Kin Cheung

ruského prezidenta Vladimira Putina je potrebné prinútiť uzavrieť mier, keďže je tak veľmi odhodlaný bojovať. Uviedol to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Cezhraničný útok ukrajinskej armády na Kurskú oblasť na juhozápade Ruska je pre Ukrajinu otázkou bezpečnosti, povedal Zelenskyj. Dodal, že ukrajinské sily dostali pod kontrolu oblasti, odkiaľ Rusko podnikalo útoky na Ukrajinu.

Vysvetlil, že Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny, ktorá hraničí s Kurskou oblasťou, čelila od 1. júna takmer 2100 cezhraničným útokom.

„Rusko prinieslo vojnu iným, teraz sa vracia domov. Ukrajina vždy chcela len mier a my ho určite zabezpečíme,“ uviedol Zelenskyj.

Ruská armáda vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s ukrajinskými silami. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina kontroluje zhruba 1000 štvorcových kilometrov ruského územia a operácia ukrajinských síl v Kurskej oblasti pokračuje. Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite