Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán odmietol výzvy európskych krajín na zdržanlivosť voči Izraelu

.tasr .svet

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že výzvy Francúzska, Nemecka a Británie adresované Teheránu a jeho spojencom na zdržanlivosť voči Izraelu „nemajú politickú logiku a sú v rozpore so zásadami medzinárodného práva“.

Irán odmietol výzvy európskych krajín na zdržanlivosť voči Izraelu SITA/AP Photo/Vahid Salemi Zabitý vodca Hamasu Ismáíl Haníja s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjánom, Teherán, 5. 8. 2024

„bez akejkoľvek námietky voči zločinom sionistického režimu (Izraela) vyhlásenie E3 (Francúzska, Nemecka a Británie) drzo požaduje, aby Irán nereagoval na porušenie svojej suverenity a územnej celistvosti,“ povedal hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanaání.

Dodal, že Teherán je odhodlaný odstrašiť Izrael. Zároveň vyzval Paríž, Berlín a Londýn, aby sa „raz a navždy postavili proti vojne v Pásme Gazy a vojnovému štvaniu Izraela“.

Napätie na Blízkom východe v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy eskalovalo pred dvoma týždňami po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne.

Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a britský premiér Keir Starmer v pondelok v spoločnom vyhlásení vyzvali na bezodkladné rokovania o prímerí v Pásme Gazy a varovali Irán a jeho spojencov pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite