Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko podpísalo s Boeingom zmluvu na nákup 96 bojových vrtuľníkov Apache

.tasr .svet

Celková hodnota uzavretej zmluvy je desať miliárd dolárov. V utorok to uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Poľsko podpísalo s Boeingom zmluvu na nákup 96 bojových vrtuľníkov Apache SITA//AP Photo/Lee Jin-man

poľsko podpísalo zmluvu s americkým výrobcom leteckej techniky Boeing. Nakúpi od neho 96 bojových vrtuľníkov AH-64E Apache. 

Súčasťou dohody sú aj zariadenia potrebné na údržbu vrtuľníkov, náhradné diely, vybavenie letísk a hangárov, technická podpora a školenia.

Kosiniak-Kamysz uviedol, že ide o prelomovú akvizíciu pre poľské ozbrojené sily, a vyzdvihol, že Apache je jedným z najmodernejších bojových vrtuľníkov.

Poľsko prenesie časť výroby vrtuľníkov na svoj trh, keďže minulý pondelok uzavrelo kompenzačné dohody s americkými spoločnosťami Boeing a General Electric v celovej hodnote 237 miliónov dolárov. Poľské firmy budú na základe týchto dohôd vyrábať časť komponentov pre vrtuľníky Apache priamo v Poľsku.

Varšava taktiež v pondelok podpísala zmluvu na výrobu 48 odpaľovacích zariadení M903, ktoré sú súčasťou systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Minulý piatok zasa s USA uzavrela dohodu o nákupe stoviek rakiet typu vzduch-vzduch AIM-120C AMRAAM.

Zámer zaobstarať 96 vrtuľníkov Apache poľská vláda ohlásila ešte v septembri 2022. Americké úrady ich predaj schválili pred rokom. Poľsko sa pre nákup rozhodlo s úmyslom nahradiť svoju zastaranú letku zloženú z vrtuľníkov sovietskej výroby v čase rastúcich obáv z Ruska, ktoré koncom februára 2022 vojensky napadlo Ukrajinu.

Poľsko, verný spojenec Ukrajiny, oznámilo, že tento rok vynaloží na obranu viac ako štyri percentá svojej ročnej hospodárskej produkcie. Ide o dvojnásobok dvojpercentného cieľa NATO.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite