Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 130. týždeň vojny (12. 8. – 18. 8. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 130. týždeň vojny (12. 8. – 18. 8. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 8. 2024:

16:00 Ruský delostrelecký útok na mesto Myrnohrad jednu civilistku zabil a jednu zranil

Jedna ukrajinská civilistka v sobotu ráno zomrela a ďalšia utrpela zranenie pri útoku ruského delostrelectva na mesto Myrnohrad v Doneckej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Myrnohrad je opäť terčom paľby, jedna žena zahynula a jedna bola zranená. Rusi dnes ráno delostrelecky ostreľovali mesto a zasiahli dom," napísal Filaškin. Dodal, že o život prišla žena vo veku 83 rokov a 56-ročná žena utrpela zranenie.

SITA/AP Photo

12:00 Ukrajinská armáda tvrdí, že v Kurskej oblasti poškodila ďalší most

Ukrajinské letectvo v nedeľu oznámilo, že pri svojom útoku poškodilo už druhý most cez rieku Sejm v ruskej Kurskej oblasti ležiacej v blízkosti hranice s Ukrajinou.

Ako vo svojej správe objasnila agentúra Reuters, z ukrajinskej strany ide zrejme o pokus zničiť trasy, po ktorých ruská armáda prepravuje do oblasti bojov posily alebo materiálne zabezpečenie pre svoje jednotky.

Veliteľ ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk vo svojom statuse na sieti Telegram napísal: „O most menej! Letectvo naďalej pripravuje nepriateľa o jeho logistické schopnosti presnými leteckými údermi, čo výrazne ovplyvňuje priebeh nepriateľských akcií.“ 

Správy o zničení druhého mosta cez rieku Sejm sa objavili v piatok. Agentúre Reuters sa túto informáciu neskôr podarilo potvrdiť a s pomocou družicových snímok zistiť, že ide most v blízkosti obce Zvannoje v okrese Gluškovo. Novinári tiež zistili, že ruskí ženisti zrejme postavili pontónový most, ktorý je od poškodeného vzdialený asi dva kilometre.   

10:50 Útok dronmi spôsobil požiar skladu nafty v Rostovskej oblasti

Požiar palivových nádrží v ruskej Rostovskej oblasti spôsobil v noci na nedeľu útok dronmi. Podľa očitých svedkov na zariadenie v obci Proletarsk útočilo päť dronov, pričom vzplanuli nádrže na naftu v priemyselných skladoch. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje telegramové kanály Shot a Eto Rostov. Podľa miestnych ruských úradov protivzdušná obrana „odrazila útok bezpilotného lietadla v Rostovskej oblasti“, ale padajúce trosky spôsobili požiar. Nijaké informácie o obetiach sa neobjavili.

9:50 Moskva za uplynulý deň stratila takmer 1 200 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 170 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 599 350 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o sedem tankov, sedem obrnených bojových vozidiel pechoty, 71 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 508 tankov, 16 480 obrnených bojových vozidiel pechoty, 17 056 delostreleckých systémov a 1 161 raketometov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 8. 2024:

19:35 Ruský útok na mesto Myrnohrad pripravil o život jedného civilistu a štyroch zranil

Jeden ukrajinský civilista zomrel a štyria utrpeli zranenia, keď ruská armáda v sobotu večer zaútočila na mesto Myrnohrad v Doneckej oblasti na východe krajiny. Na komunikačnej platforme Telegram to oznámil šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin, informuje web Ukrajinská pravda.

„Mesto Myrnohrad sa dnes večer opäť stalo terčom paľby nepriateľa. Rusi zasiahli rozostavaný deväťposchodový bytový dom," konštatoval Filaškin.

17:20 Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej troch civilistov

Najmenej traja ukrajinskí civilisti zomreli a ďalší desiati vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia pri ruských útokoch počas uplynulého dňa. Informovali o tom v sobotu regionálne ukrajinské úrady. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V Doneckej oblasti jedného civilistu zabil ruský útok v meste Toreck a ďalšieho v meste Časiv Jar, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. O život pri ruskom údere prišla aj obyvateľka obce Kozača Lopaň v Charkovskej oblasti, konštatoval jej gubernátor Oleh Synjehubov.

14:45 ISW: Ukrajinci v ruskej Kurskej oblasti dosiahli ďalší pokrok

Ukrajinské sily dosiahli ďalší pokrok v ruskej Kurskej oblasti, najmä v oblastiach juhovýchodne od mesta Sudža. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa ruských vojenských blogerov ukrajinskí vojaci postupovali východne od obce Mirnyj a južne od obce Spalnoje. Obe ležia juhovýchodne od Sudže. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

ISW dodáva, že boje pokračujú severne od Sudže pri obci Ruskoje Porečnoje, východne od Sudže pri obci Agronom a juhovýchodne od Sudže pozdĺž línie Giri-Kamyšnoje-Krupetc-Spalnoje.

9:15 Ukrajinská armáda zneškodnila všetkých 14 útočných dronov vyslaných Ruskom

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu zlikvidovala všetkých 14 dronov, ktoré nad územie Ukrajiny vyslala ruská armáda.

Vo svojom statuse zverejnenom prostredníctvom aplikácie Telegram ukrajinská armáda spresnila, že bezpilotné lietadlá typu Šáhid boli zneškodnené nad šiestimi oblasťami na juhu a v centrálnej časti Ukrajiny, doplnila agentúra Reuters.

Útočné drony boli vypustené z okolia ruských miest Primorsk-Achtarsk, Jejsk a Kursk, informovalo velenie vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa britskej stanice BBC citujúcej ukrajinskú armádu všetkých 14 dronov zostrelili mobilné palebné skupiny ukrajinských obranných síl, letectva, protilietadlové raketové jednotky a zariadenia na elektronický boj.

9:05 Zacharovová tvrdí, most v Kurskej oblasti Ukrajina zničila raketami zo Západu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že ukrajinská armáda zničila most cez rieku Sejm v ruskej Kurskej oblasti aj za pomoci rakiet západnej výroby - pravdepodobne raketami HIMARS vyrobenými v USA. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

SITA/Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová v piatok večer v statuse v aplikácii Telegram spresnila, že v dôsledku útoku ukrajinskej armády bol most cez rieku Sejm v okrese Gluškovo úplne zničený a "dobrovoľníci, ktorí pomáhali evakuovanému civilnému obyvateľstvu, boli zabití". 

Agentúra Reuters, ktorá Zacharovovej status citovala, tieto jej tvrdenia nateraz nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Most cez rieku Sejm bol hlavnou zásobovacou trasou pre ruské jednotky v danej oblasti, napísal spravodajský web britskej stanice BBC. Podľa ruských médií jeho zničenie odrezalo vyše 20 obcí.

Informácie z predchádzajúceho dňa 16. 8. 2024:

17:50 Rusko nasadilo v Kurskej oblasti viac vojakov, tvrdia britské zdroje

Rusko po prvotnom „zmätku a dezorganizácii“ nasadilo v Kurskej oblasti viac vojakov pravdepodobne aj z iných miest z frontovej línie. Uviedlo to v piatok na mikroblogovacej sieti X britské obranné spravodajstvo, informuje web Ukrajinská pravda.

Podľa britského vojenského spravodajstva Rusi zároveň začali budovať ďalšie obranné pozície v snahe zabrániť ukrajinskému postupu. Spojené štáty už skôr uviedli, že Kremeľ v reakcii na postupujúcu ukrajinskú ofenzívu zrejme vyslal do Kurskej oblasti niekoľko tisíc vojakov z okupovaných ukrajinských území.

15:25 Rusko tvrdí, že v noci zneškodnilo 12 rakiet namierených na most na Kryme

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že počas nočného útoku na Krymský most zničilo 12 rakiet americkej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Významný most na Kryme bol postavený na príkaz prezidenta Vladimira Putina po anexii polostrova Moskvou.        

„Včera v noci bola použitá protivzdušná obrana na odvrátenie skupinového útoku 12 rakiet ATACMS vyrobených v USA na Krymský most. Všetky rakety boli zničené,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo.

13:45 Rusko tvrdí, že obsadilo dedinu Serhijivka v blízkosti Pokrovska

Rusko v piatok oznámilo, že jeho sily obsadili dedinu Serhijivka vzdialenú len 15 kilometrov od dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. Ukrajinské vojenské úrady vyzvali civilistov v Pokrovsku, aby urýchlili svoju evakuáciu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP. 

Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a dlhodobo je cieľom ruskej armády.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojenské jednotky „oslobodili dedinu Sergejevka“ v Doneckej oblasti, pričom použilo ruský názov pre túto dedinu. 

13:00 Rusko pokračuje v útokoch na Donbase

Ruské sily naďalej aktívne útočia v Donbase na východe Ukrajiny. Obzvlášť intenzívne boje s ukrajinskými silami zvádzajú v smere na mestá Pokrovsk, Toreck či Kurachove v Doneckej oblasti, informoval v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Za posledných 24 hodín bolo podľa jeho vyhlásenia na Facebooku na území Ukrajiny zaznamenaných 144 stretov ukrajinských a ruských síl, informuje agentúra DPA.

Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. Obe bojujúce strany informovali v piatok aj o zostrelení mnohých dronov.

Ukrajinskí predstavitelia v Doneckej oblasti okrem toho uviedli, že pri ruských útokoch za ostatných 24 hodín zahynuli traja civilisti a päť ďalších utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval aj o šiestich poškodených budovách v Pokrovskom rajóne. 

9:20 Ukrajina tvrdí, že v noci zostrelila všetkých päť ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na piatok všetkých päť dronov vypustených ruskými silami, oznámili tamojšie vzdušné sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Tri drony boli údajne typu Šáhid a typ ďalších dvoch sa nepodarilo určiť. Ruské jednotky použili pri nočnom útoku aj tri balistické rakety Iskander-M, dodali ukrajinské úrady v aplikácii Telegram.

Agentúra Reuters predtým informovala, že Rusko pri niektorých úderoch na Ukrajinu použilo ako návnadu na vyprovokovanie ukrajinskej protivzdušnej obrany lacno vyrobené drony.

V hlavnom meste Kyjev bola v noci na piatok taktiež aktivovaná protivzdušná obrana, no úrady tam nehlásili žiadne škody. Škody ani obete po útokoch nehlásili ani gubernátori Kyjevskej a Kirovohradskej oblasti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 8. 2024:

16:20 Británia povolila Ukrajine používať jej zbrane na ruskom území

Ukrajinské jednotky môžu používať zbrane zo Spojeného kráľovstva pri operáciách na ruskom území, oznámilo vo štvrtok britské ministerstvo obrany. Obmedzenia na používanie rakiet dlhého doletu Storm Shadow však naďalej zostávajú, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Ukrajina má právo na sebaobranu proti nezákonným útokom Ruska a to nevylučuje ani operácie vo vnútri Ruska, uviedol vo vyhlásení hovorca britského ministerstva obrany. Dodal, že vybavenie zo Spojeného kráľovstva sa má používať v súlade s medzinárodným právom.

Kyjev tak môže využívať na ruskom území britské tanky, protitankové strely a iné vojenské vybavenie. Rakety Storm Shadow sa však môžu používať naďalej len na území Ukrajiny.

Britský zdroj pre Reuters uviedol, že ukrajinské jednotky pravdepodobne už použili britské tanky Challenger 2 na území Ruska. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva sa k tomu odmietlo vyjadriť.

Rusko ešte v júli vyhlásilo, že bude reagovať, ak Spojené kráľovstvo dovolí Ukrajine zaútočiť na Rusko britskými zbraňami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň opätovne vyzval západných spojencov, aby povolili údery raketami dlhého doletu na Rusko. Tí to zatiaľ odmietajú, pretože sa obávajú rizika eskalácie konfliktu.

V priebehu dvoch týždňov Kyjev uskutočnil najväčší zahraničný vpád na ruské územie od druhej svetovej vojny. Cieľom je podľa jedného z ukrajinských predstaviteľov vytvoriť nárazníkovú zónu na ochranu obyvateľstva pred útokmi.

16:15 Zelenskyj: Ukrajinské sily dobyli ruské mesto Sudža

Ukrajinské sily majú plne pod kontrolou mesto Sudža v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti. Vyhlásil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

Zelenskyj po stretnutí s vojenskými veliteľmi informoval na sociálnych sieťach o tom, že ukrajinská armáda „podala hlásenie o dokončení oslobodenia mesta Sudža od ruskej armády.“

Ukrajinská štátna televízia v stredu odvysielala reportáž, ktorá zachytáva, ako ukrajinské jednotky sťahujú zo stožiara na úradnej budove v meste Sudža v Kurskej oblasti ruskú vlajku a vymieňajú ju za ukrajinskú.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že ukrajinskí vojaci sa v Kurskej oblasti od začiatku minulotýždňového vpádu zmocnili 1150 štvorcových kilometrov ruského územia a dobyli 82 obcí. „Celkovo od začiatku operácií v Kurskej oblasti postúpili naši vojaci 35 kilometrov hlboko,“ uviedol Syrskyj.

Syrskyj okrem toho vo štvrtok oznámil, že Ukrajina zriadila v Kurskej oblasti aj svoju kanceláriu vojenského veliteľa. „Postupujeme v Kurskej oblasti. Bola zriadená kancelária vojenského veliteľa, ktorá musí zaistiť poriadok a tiež zaopatriť všetky potreby miestnych obyvateľov,“ uviedol podľa agentúry Reuters na sociálnej sieti Telegram.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie podľa federálnej stupnice.

16:00 Ukrajinci postúpili v Kurskej oblasti na niektorých miestach až o 1,5 kilometra, kontrolujú už 82 obcí

Ukrajinské ozbrojené sily postúpili vo štvrtok na niektorých miestach v ruskej Kurskej oblasti až o 1,5 kilometra a v súčasnosti kontrolujú v Rusku už 82 obcí. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj.

Ukrajinci podľa neho postúpili na niektorých miestach v Kurskej oblasti o 500 metrov až 1,5 kilometra, pričom odrazili tri ruské útoky. Dodal, že ukrajinská ofenzíva prebieha. Celkovo od začiatku operácie v Kurskej oblasti postúpili Ukrajinci o 35 kilometrov a získali kontrolu nad 1 150 kilometrami štvorcovými ruského územia a dovedna 82 obcami.

15:10 V Kurskej oblasti zajali vyše 100 ruských vojakov

Vyše 100 ruských vojakov údajne zajali v stredu ukrajinské sily pri cezhraničných útokoch v ruskej Kurskej oblasti. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných síl, informuje agentúra Reuters.

Zajatých 102 vojakov ruského 488. gardového motostreleckého pluku a jednotky Achmat predstavuje podľa citovaného zdroja vôbec najväčšiu jednorazovo zajatú skupinu vojakov, odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. 

„(Ukrajinskí vojaci) obsadili a vyčistili rozľahlú, betónovú, zo všetkých strán dobre opevnenú baštu s podzemnými komunikačnými a vojenskými ubytovacími priestormi, jedálňou, zbrojnicou a dokonca aj kúpeľmi, “uviedol zdroj. Zároveň zverejnil fotografie zachytávajúce desiatky zajatých ruských vojakov, ako sedia či ležia na zemi v bunkri a ich prilby i zbrane sú uložené pri stene. Zdroj dodal, že zajatí Rusi budú neskôr vymenení za ukrajinských zajatcov.

SITA/Ukrainian Security Service Press Office via AP

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie podľa federálnej stupnice. Ukrajina tvrdí, že sa jej počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie od začiatku ruskej invázie už podarilo získať v Rusku územie s rozlohou vyše 1000 kilometrov. 

 Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť z nej bolo evakuovaných celkovo už takmer 200.000 ľudí. Evakuáciu nariadili aj v časti Belgorodskej oblasti, kde vo štvrtok taktiež vyhlásili režim mimoriadnej situácie podľa federálnej škály.

SITA/Ukrainian Security Service Press Office via AP

14:45 Ukrajinci už majú v ruskej Kurskej oblasti svoju prvú veliteľskú kanceláriu

S pokračujúcim postupom ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej prenikli minulý týždeň v utorok, vytvorili Ukrajinci v tomto regióne prvú veliteľskú kanceláriu. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj, ktorý o tomto kroku informoval prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Čistiace operácie ukrajinských síl v Sudži a troch ďalších dedinách Kurskej oblasti boli ukončené. Na udržiavanie verejného poriadku a pokrytie naliehavých potrieb miestnych obyvateľov na Ukrajinou kontrolovaných územiach Ruska bola zriadená prvá vojenská veliteľská kancelárie a do jej čela bol vymenovaný generálmajor Moskalov,“ povedal Syrskyj.

12:00 Rusko vyhlásilo v Belgorodskej oblasti mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni

Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou vyhlásili ruské úrady režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni v dôsledku pretrvávajúcich útokov ukrajinských síl. Oznámil to vo štvrtok ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a TASS.

„Situácia v tejto oblasti je naďalej komplikovaná a napätá. V dôsledku teroristických útokov ukrajinských ozbrojených skupín boli v Belgorodskej oblasti poškodené obytné domy aj infraštruktúra, evidujú tam mŕtvych a zranených občanov,“ povedal Kurenkov. V oblasti platil už od stredy režim mimoriadnej situácie na oblastnej úrovni, minister však na štvrtkovom zasadnutí vládneho výboru navrhol, aby sa zvýšil na federálnu úroveň. 

Dodal, že príslušné úrady už v oblasti poskytujú pomoc zasiahnutým obyvateľom, avšak vzhľadom na rozsah toho, čo sa tam deje, nie je možné, aby situáciu zvládli len oblastné úrady. 

SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni platí aj v priľahlej Kurskej oblasti, kde Rusko vedie od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Prienik ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti mal za následok evakuáciu civilistov - časť z nich opustila svoje domovy bez pomoci úradov, ktoré mnohí z nich kritizovali za nečinnosť. Úrady oznámili, že veľkú časť evakuantov dočasne ubytujú v rekreačných zariadeniach v Záporožskej oblasti na Ukrajine, kde sa však tiež momentálne bojuje. Evakuácie už prebehli aj v časti Belgorodskej oblasti, konkrétne v pohraničnom okrese Krasnaja Jaruga.

11:10 Moskva má obavy z rýchleho postupu Ukrajincov na sever Kurskej oblasti

Moskva má podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) obavy, že ukrajinská armáda, ktorá prenikla do ruskej Kurskej oblasti, by mohla rýchlo postupovať ďalej na sever.

Inštitút v tejto súvislosti poukazuje na to, že podľa satelitných snímok spoločnosti Maxar z 12. augusta Rusi budujú nové obranné pozície, vrátane zákopov a priekop, južne od mesta Ľgov popri ceste spájajúcej ukrajinské mesto Hluchiv a ruské mestá Ryľsk a Ľgov. Táto cesta sa nachádza severozápadne od ruského mesta Sudža. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

9:50 Rusi obsadili ďalšie dve obce v Doneckej oblasti

Ruská armáda obsadila ďalšie dve obce v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o dediny Želanne a Orlivka. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedol to na komunikačnej platforme Telegram analytický projekt DeepState.

Podľa situácie k 14. augustu ruskí vojaci údajne postúpili aj v obciach Ňju-Jork, Mykolajivka, Žuravka a Krasnohorivka.

9:00 Ukrajina v noci zostrelila 29 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok všetkých 29 dronov, ktorými Rusko útočilo na osem jej oblastí. Oznámili vo štvrtok ukrajinské vzdušné sily s tým, že útoky spôsobili len malé škody, informuje agentúra Reuters.

Rusko okrem bezpilotných lietadiel vypálilo v noci nad územie Ukrajiny aj tri riadené strely Ch-59. Z vyhlásenia ukrajinských vzdušných síl však nebolo zrejmé, čo sa s nimi stalo a či spôsobili nejaké škody.

Úlomky dronu poškodili v Čerkaskej oblasti okná jedného súkromného podniku, informoval tamojší gubernátor Ihor Taburec. Gubernátori Kyjevskej, Poltavskej a Kirovohradskej oblasti naopak hlásili, že v ich oblastiach nedošlo k nijakým škodám ani obetiam. 

V Mykolajivskej oblasti zostrelila protivzdušná obrana päť dronov, uviedol bez ďalších podrobností tamojší gubernátor Vitalij Kim. Ďalších osem dronov bolo zostrelených nad Chersonskou oblasťou, informoval tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Dodal, že pri rôznych ruských útokoch v tejto oblasti prišiel za posledný deň o život jeden človek a 13 utrpelo zranenia.

7:45 Rusko evakuuje ďalšie tisíce ľudí z Kurskej oblasti

Ruské úrady v Kurskej oblasti sa rozhodli evakuovať obyvateľov Gluškovského okresu, uviedol v stredu večer úradujúci gubernátor Alexej Smirnov v súvislosti s postupom ukrajinských síl do pohraničnej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Tento okres priamo hraničí s Ukrajinou a má približne 20.000 obyvateľov. Smirnov prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil, že evakuáciu bude riadiť polícia a ďalšie štátne orgány.

Ukrajina v stredu uviedla, že počas cezhraničnej invázie postúpila od začiatku dňa na území Kurskej oblasti  o jeden až dva kilometre. Zároveň ozrejmila, že jej jednotky vyhnali moskovské sily z mesta Sudža.

SITA/AP PhotoKursk, 14. 8 . 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ocenil „dobrý postup“ ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Kyjev podľa jeho slov dosahuje pri tejto operácii svoj strategický cieľ.

7:30 Ruská armáda prišla o ďalších 1 220 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 220 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 595 620, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osem tankov, 24 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov, tri raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 484 tankov, 16 426 obrnených bojových vozidiel pechoty, 16 868 delostreleckých systémov, 1 154 raketometov a 367 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 8. 2024:

20:30 Ukrajinci zničili ruský radar za najmenej 60 miliónov dolárov 

Príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Záporožskej oblasti odhalili ruskú radarovú stanicu Kasta-2E2 a naviedli na ňu paľbu. Uviedla to tlačová služba SBU, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Cena takejto radarovej stanice je závislosti od konfigurácie od 60 miliónoch dolárov. Ruské sily mali tento radar ukrytý za frontovou líniou, starostlivo ho maskovali a často premiestňovali, uviedla SBU.

17:30 Rusi dronom zasiahli miesto poskytovania humanitárnej pomoci v Kupiansku 

Miesto poskytovania humanitárnej pomoci v ukrajinskom meste Kupiansk v Charkovskej oblasti v stredu ruská armáda zasiahla dronom. Pri útoku utrpel zranenia 64-ročný muž. Uviedla to ukrajinská polícia, informuje web Ukrajinská pravda.

„Ruská armáda podnikla útok bezpilotný lietadlom na centrálnu časť mesta Kupiansk. Zasiahla miesto poskytovania humanitárnej pomoci,“ konštatovala polícia. Vyšetrovatelia podľa nej začali trestné stíhanie pre porušenie zákonov a zvykov vojny.

17:00 Ukrajina plánuje v Kurskej oblasti zriadiť evakuačné koridory pre civilistov 

Ukrajina vytvára v ruskej Kurskej oblasti „bezpečnostnú zónu“ a plánuje zriadiť evakuačné koridory pre civilistov, ktorí chcú zostať v Rusku alebo ísť na Ukrajinu. Uviedla to v stredu ukrajinská vicepremiéra Iryna Vereščuková, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Kyjev plánuje sprístupniť oblasť aj pre medzinárodné humanitárne organizácie, dodala Vereščuková v príspevku na platforme Telegram.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na stretnutí s vedením ministerstva obrany stanovil ako cieľ vytlačiť nepriateľa z ruského územia. 

15:45 Zelenskyj: Ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti postupujú do vnútrozemia 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že ukrajinská armáda v rámci svojho prieniku do Kurskej oblasti na západe Ruska zaznamenala ďalší postup smerom do ruského vnútrozemia a dokončila aj „vyčistenie“ mesta Sudža od ruskej armády.

Podľa správy agentúry Reuters si Zelenskyj v stredu od hlavného veliteľa ozbrojených síl Olexandra Syrského vypočul hlásenie o situácii na viacerých bojiskách Ukrajiny a postupu v Kurskej oblasti. 

Na základe toho prezident vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook napísal, že ukrajinská armáda tam pokračuje v postupe, pričom „od začiatku dňa (stredy)“ ide „o jeden až dva kilometre v rôznych oblastiach“ pohraničia Kurskej oblasti. 

Zelenskyj doplnil, že za rovnaký čas bolo zajatých aj ďalších viac ako 100 ruských vojakov. 

Vo svojom statuse ukrajinský prezident ocenil všetkých zúčastnených na operácii v Kurskej oblasti. Dodal, že „toto urýchli návrat našich chlapcov a dievčat domov“.

Agentúra Reuters podotkla, že Syrského tvrdenia, ktoré v statuse citoval Zelenskyj, nateraz nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily. V snahe zastaviť ich prienik ruské velenie vyslalo do boja okrem pohraničníkov aj novobrancov, pričom mnohí z nich padli do ukrajinského zajatia.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na stretnutí s vedením ministerstva obrany stanovil ako cieľ „vytlačiť nepriateľa z našich území“. 

Vyhlásil, že Kyjev podniká ofenzívu „s pomocou svojich vládcov zo Západu" s cieľom zlepšiť si vyjednávacie pozície. Putin však zdôraznil, že o rokovaniach "s ľuďmi, ktorí útočia na civilistov, nemôže byť ani reči“.

14:00 Ukrajina pri najväčšom dronovom útoku zasiahla v Rusku štyri vojenské letiská 

Ukrajina tvrdí, že v stredu podnikla doteraz najväčší dronový útok na štyri ruské vojenské letiská. Pre agentúru Reuters to v stredu uviedol nemenovaný zdroj v ukrajinských bezpečnostných zložkách.

Citovaný zdroj spresnil, že cieľom týchto dronových útokov bolo podkopať možnosti ruskej armády používať bojové lietadlá ako nástroj útokov na Ukrajinu s využitím tzv. kĺzavých bômb.

Agentúra Reuters podotkla, že citované tvrdenia zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa britskej stanice BBC ukrajinská armáda na základe zatiaľ nepotvrdených správ z ruských zdrojov v noci na stredu a v stredu ráno podnikla dronové útoky na tri ruské vojenské letiská: letisko Baltimor na okraji mesta Voronež, na leteckú základňu v  Borisoglebsku na východe Voronežskej oblasti a na leteckú základňu Savaslejka v Nižnonovgorodskej oblasti. 

Informácie o následkoch týchto dronových útokov nie sú podľa BBC k dispozícii. Nekomentovala ich ani ukrajinská armáda. Ukrajinské vedenie zvyčajne hlási iba útoky dronov a nepotvrdzuje, že cieľom boli letecké základne. 

Rusko pred časom zintenzívnilo používanie kĺzavých bômb vo svojej vojenskej agresii proti Ukrajine. Podľa denníka The Washington Post ide o sovietsky relikt, ktorý Rusi modernizovali tým, že neriadené bomby vybavili navádzacími systémami.

Bomby potom zhadzujú bojové lietadlá z územia kontrolovaného alebo okupovaného Ruskom, pričom bomby k svojim cieľom smerujú vysokou rýchlosťou. Dolet majú niekoľko desiatok kilometrov.

Kĺzavé bomby nie sú také presné ako riadené strely a často minú cieľ, ale vzhľadom na svoju výbušnú silu spôsobujú veľké škody, poznamenal denník. Najlepšou obranou proti nim je podľa amerického denníka systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorého strely môžu zničiť ruské lietadlo skôr, ako vypustia bomby; Ukrajina však nemá dostatok batérií Patriotov.

13:30 Ukrajinskí vojaci vztýčili v ruskom meste Sudža ukrajinskú vlajku 

Ukrajinská štátna televízia v stredu odvysielala reportáž, ktorá zachytáva, ako ukrajinské jednotky sťahujú zo stožiaru na úradnej budove v meste Sudža v Kurskej oblasti ruskú vlajku a vymieňajú ju za ukrajinskú. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa nej bolo toto video nakrútené v stredu. 

Súčasťou reportáže boli aj závery na trojicu ukrajinských vojakov stojacich na streche nad vchodom do trojposchodovej budovy - údajne školy s internátom -, ako zo stožiaru sťahujú ruskú vlajku kričiac „Sláva Ukrajine“. 

Na videu bolo vidieť aj kolónu zhorených ruských vozidiel pri vjazde do Sudže i vyľudnené ulice s nepoškodenými obchodmi a úradnými budovami. 

Spravodajkyňa ukrajinskej štátnej televízie v reportáži uviedla, že ukrajinské sily majú nad Sudžou, kľúčovým uzlom prekládky plynu, plnú kontrolu. 

Doplnila, že TV štáb dorazil do mesta ako súčasť vojenskej kolóny, ktorá priviezla aj humanitárnu pomoc pre civilistov.

Tvrdí to aj časť ruských provojnových blogerov. Zároveň však zástupca vedúceho hlavného vojensko-politického riaditeľstva ministerstva obrany a veliteľ čečenských špeciálnych jednotiek Achmat Apti Alaudinov v stredu upozornil, že ukrajinské jednotky nemajú úplnú kontrolu nad Sudžou. Podľa jeho tvrdenia v meste stále prebiehajú boje s oddielmi ruskej armády. 

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily. V snahe zastaviť ich prienik ruské velenie vyslalo do boja okrem pohraničníkov aj novobrancov, pričom mnohí z nich padli do ukrajinského zajatia.

V dôsledku vpádu ukrajinských jednotiek v Kurskej oblasti, ktorý nezastavili ani obranné valy vybudované po rozpútaní vojny na Ukrajine, od minulého piatka platí režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. 

Ostreľovanie a útoky bezpilotných lietadiel zabili v Kurskej oblasti 12 civilistov a zranili 121 ľudí vrátane desiatich detí. Viac ako 120.000 ľudí z Kurskej oblasti v obave pred bojmi opustilo svoje domovy alebo bolo evakuovaných úradmi. 

12:00 Ruská Národná garda posilňuje ochranu Kurskej jadrovej elektrárne 

Ruská Národná garda (Rosgvardija) v stredu oznámila, že prijala ďalšie opatrenia na stráženie Kurskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v blízkosti meste Kurčatovsk v Kurskej oblasti na západe európskej časti Ruskej federácie. Dodala, že bude osobitnú pozornosť venovať zásahom proti dronom vysielaným z Ukrajiny. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Národná garda je vojenská organizácia určená na zaistenie bezpečnosti štátu a verejnosti, ochranu práv a slobôd človeka a občana. Vznikla transformáciou z ozbrojených zložiek ministerstva vnútra.

Kurská oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily. V snahe zastaviť ich prienik ruské velenie vyslalo do boja okrem pohraničníkov aj novobrancov, pričom mnohí z nich padli do ukrajinského zajatia.

Odvtedy sa ukrajinskej armáde podarilo preniknúť niekoľko desiatok kilometrov do ruského vnútrozemia. Ukrajina tvrdí, že má pod kontrolou najmenej 1000 km2 - čo je viac ako dvojnásobok toho, čo priznáva Moskva. Agentúra Reuters aj v stredu zopakovala, že nie je  schopná overiť tieto údaje z nezávislých zdrojov.

V dôsledku vpádu ukrajinských jednotiek v Kurskej oblasti, ktorý nezastavili ani obranné valy vybudované po rozpútaní vojny na Ukrajine, od minulého piatka platí režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. 

Okrem toho od soboty 10. augusta je v troch oblastiach susediacich s Ukrajinou - Belgorodskej, Brianskej a Kurskej - vyhlásený aj režim protiteroristických operácií (KTO). 

V Belgorodskej oblasti navyše od stredy platí režim mimoriadnej situácie na oblastnej úrovni s jej možným zvýšením na federálnu.

Prienik ukrajinských jednotiek do Kurskej oblasti mal za následok evakuáciu civilistov - časť z nich opustila svoje domovy bez pomoci úradov, ktoré mnohí z nich kritizovali za nečinnosť. Úrady oznámili, že veľkú časť evakuantov dočasne ubytujú v rekreačných zariadeniach v Záporožskej oblasti na Ukrajine, kde sa však tiež momentálne bojuje.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na stretnutí s vedením ministerstva obrany stanovil ako cieľ „vytlačiť nepriateľa z našich území“. 

Vyhlásil, že Kyjev podniká ofenzívu „s pomocou svojich vládcov zo Západu“ s cieľom zlepšiť si vyjednávacie pozície. Putin však zdôraznil, že o rokovaniach „s ľuďmi, ktorí útočia na civilistov, nemôže byť ani reči“.        

Kurská oblasť bola v roku 1943 dejiskom jednej z najväčších bitiek na východnom fronte počas 2. svetovej vojny. Sovietsky zväz po víťazstve v nej definitívne prebral iniciatívu do svojich rúk a nemecké vojská boli nútené ustupovať z obsadených území. 

11:00 Vzdušné údery podľa miestnych médií zasiahli tri ruské letecké základne 

Tri ruské letecké základne sa v noci na stredu stali terčom vzdušného útoku. Ako informuje web Ukrajinská pravda, uviedli to ruské telegramové kanály. Výbuchy podľa nich bolo počuť v Nižnonovgorodskej oblasti, v ktorej sa nachádza letecká základňa Savaslejka. 

Základňa je domovom stíhačiek MiG-31K schopných niesť hypersonické rakety Kinžal, uviedli ruské kanály, ktoré hlásili „zhruba 10 úderov“ na základňu. Dodali pritom, že zablokovaný je prístup do mesta Kulebaki ležiaceho 12 kilometrov od tejto leteckej základne. Požiare podľa miestnych médií zachvátil aj ruské letecké základne vo Voroneži a v meste Borisoglebsk.

Ukrajina podľa ruského ministerstva obrany zaútočila v noci na stredu na ciele v Rusku viac ako sto dronmi. Rezort na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že „počas uplynulej noci (ruské) systémy protivzdušnej obrany zničili 4 taktické rakety a 117 bezpilotných lietadiel".

Ministerstvo dodalo, že nad Kurskou oblasťou zničili 37 dronov a štyri rakety a ďalšie drony nad Voronežskou, Belgorodskou, Nižnonovgorodskou, Volgogradskou, Brianskou, Oriolskou a Rostovskou oblasťou. O následkoch útokov Moskva, ako zvyčajne, nič nepovedala.

8:00 Litovský minister: Rusko presúva do Kurskej oblasti vojakov z Kaliningradu 

Rusko presúva svojich vojakov z Kaliningradu do Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, kde prebiehajú po bezprecedentnom cezhraničnom prieniku boje medzi ruskými a ukrajinskými silami. V utorok to povedal litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Kasčiunas hovoril o „demilitarizácii“ Kaliningradu počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym v Kyjeve, vyplýva z videa, ktoré Zelenskyj zverejnil na sociálnych sieťach. Litva má s ruskou exklávou Kaliningrad spoločné hranice.

Ukrajinský prezident v utorok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že bezprecedentný vojenský prenik do Kurskej oblasti opäť dokazuje, že Ukrajina dokáže prevziať iniciatívu. „Opäť sme dokázali, že my, Ukrajinci, dokážeme dosiahnuť naše ciele v akejkoľvek situácii. Sme schopní chrániť naše záujmy a našu nezávislosť,“ vyhlásil. 

sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala. 

7:15 V ruskej Belgorodskej oblasti pre ukrajinské útoky vyhlásili výnimočný stav 

Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou bol v stredu vyhlásený výnimočný stav na regionálnej úrovni. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov jeho zavedenie odôvodnil pokračujúcimi útokmi ukrajinských síl. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

„Situácia v Belgorodskej oblasti je naďalej mimoriadne zložitá a napätá,“ napísal Gladkov na platforme Telegram. V dôsledku každodenného ostreľovania ukrajinskými ozbrojenými silami boli podľa neho zničené domy, pričom zahynuli a utrpeli zranenia civilisti. Dodal, že na dve obce útočili aj drony, po čom jeden byt v Šebekine zachvátil požiar a vznikla škoda na prívodnom plynovom potrubí.

Stanica BBC vysvetľuje, že výnimočný stav v Rusku znamená obmedzenie prístupu osôb a dopravy do dotknutej oblasti, ako aj evakuáciu obyvateľstva. Jeho úroveň - od miestnej až po federálnu - sa pritom určuje podľa počtu obetí a rozsahu škôd.

Výnimočný stav bol od 7. augusta zavedený aj v priľahlej Kurskej oblasti, kde deň predtým podnikli prekvapivý vpád ukrajinské ozbrojené skupiny. Ruské úrady ho odvtedy zrušili a v oblasti minulý piatok vyhlásili mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni. V takomto prípade ide o vážnu situáciu, keď už namiesto oblastných môžu zasiahnuť federálne úrady a zložky.

Apel adresovaný ruskej vláde, aby vyhlásila mimoriadnu situáciu na federálnej úrovni aj v Belgorodskej oblasti, vyslovil vo svojom telegramovom príspevku aj Gladkov.

Rusi už v pondelok začali evakuovať časť Belgorodskej oblasti, konkrétne pohraničný okres Krasnaja Jaruga. Agentúra Reuters vtedy napísala, že už evakuovali už 11.000 ľudí a podľa vyjadrenia okresnej správy tam zostalo len zhruba 500 civilistov. Ostatných previezli autobusmi do dočasných prístreškov.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala. 

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 8. 2024:

17:20 Komisia uvoľnila Kyjevu pomoc v sume 4,2 miliardy eur

Európska komisia (EK) v utorok uvoľnila finančnú pomoc pre Ukrajinu v sume takmer 4,2 miliardy eur. Ide o pomoc v rámci nástroja na roky 2024 až 2027, prostredníctvom ktorého Európska únia Kyjevu plánuje poskytnúť do 50 miliárd eur vo forme grantov a úverov na udržanie makro-finančnej stability. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Doteraz Únia v rámci tohto nástroja Ukrajine poskytla financie v objeme 12 miliárd eur. Rada EÚ totiž dospela k záveru, že Ukrajina dostatočne splní ukazovatele reformného úsilia. Ide riadenie verejných financií, riadenie štátnych podnikov, tvorbu podnikateľského prostredia, energetickú politiku a proces odmínovania.

Financovanie Plánu pre Ukrajinu je podmienené plnením vopred dohodnutých kvartálnych reformných a investičných ukazovateľov schválených Radou EÚ.

15:25 Niektoré ruské jednotky trpia nedostatkom pitnej vody, informuje Británia

Niektoré jednotky ruskej armády bojujúce na Ukrajine pravdepodobne trápi nedostatok pitnej vody. Upozorňuje na to britské vojenské spravodajstvo. Britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti X vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine konštatuje, že dodávky vody obmedzujú škody na komunálnej infraštruktúre spôsobené ruskými útokmi aj nadpriemerne teplé počasie. 

Niektoré vojenské jednotky v reakcii na nedostatok vody prikročili k pokusom o filtrovanie, napríklad vody z kaluží, aby uspokojili ich každodenné potreby. To veľmi pravdepodobne u vojakov viedlo k nárastu chorôb prenášaných vodou.

Rezort poukazuje aj na júlovú správu prokremeľského vojenského blogera, ktorý informoval o obmedzení dávok vody pre ruských pilotov na jeden liter na deň. To zodpovedá štvrtine minimálne odporúčanej spotreby vody na prácu pri vysokých teplotách. Ruskí piloti sa tak údajne obrátili na miestnych predstaviteľov.

Nedostatok vody, ktorý vedie k dehydratácii a zvýšenému riziku infekcií, podľa Londýna takmer určite ovplyvní morálku a operačnú účinnosť ruských síl.

15:00 Rusi zaútočili na Charkovskú oblasť raketou severokórejskej výroby a zranili štyri deti

Štyri deti vo veku od štyroch mesiacov do desať rokov utrpeli zranenia v dôsledku ruského raketového útoku na mesto Bohoduchiv a neďaleké obce v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Išlo o najmenej päť úderov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje prokuratúru Charkovskej oblasti.

Na základe výsledkov skúmania nájdených trosiek sa dospelo k predbežnému záveru, že ruská armáda použila aj severokórejskú raketu KN-23, ktorá známa pod názvom Hwasong-11.

13:15 Estónsko darovalo Ukrajine päť plne vybavených sanitiek a zdravotnícku techniku

Estónsko poskytlo Ukrajine humanitárnu pomoc vo forme piatich plne vybavených sanitiek a zdravotníckej techniky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu estónskej verejnoprávnej televízie ERR.

Súčasťou darovaného vybavenia sú elektrické aspirátory, defibrilátory, zariadenia na dávkovanie a podávanie liekov, ako aj nosidlá, či zdravotnícke vákuové matrace. Hlavný lekár tallinskej záchrannej služby Raul Adlas uviedol, že od začiatku vojny poslal Tallin na Ukrajinu celkovo 11 plne vybavených sanitiek.

Darované vozidlá aktívne využívala záchranná služba v estónskej metropole do roku 2023, ale vlani zakúpili nové vozidlá.

11:30 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili najmenej päť civilistov

Najmenej päť ukrajinských civilistov prišlo o život a minimálne 25 ďalších utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje utorkové správy regionálnych úradov.

V Doneckej oblasti ruské útoky pripravili o život štyroch ľudí a ďalších štyroch zranili, uviedol šéf oblasti Vadym Filaškin. Jeden človek zomrel a najmenej 17, vrátane dvoch detí, utrpelo zranenia pri útoku na Chersonskú oblasť, konštatoval jej gubernátor Oleksandr Prokudin. Ruské údery v oblasti poškodili sedem viacposchodových budov, 36 rodinných domov a rozvody plynu.

V Charkovskej oblasti podľa jej gubernátora Oleha Synjehubova ruské útoky zranili troch civilistov. V meste Sumy ruská raketa poškodila budovu nemocnice a energetickú infraštruktúru. Zranenia pri tom utrpel jeden človek. Časť obyvateľov mesta zostala bez dodávok elektriny a plynu.

9:45 Padlo ďalších takmer 1 200 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 160 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 593 160, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 17 obrnených bojových vozidiel pechoty a 36 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 455 tankov, 16 385 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 764 delostreleckých systémov.

8:00 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 38 dronmi a dvomi balistickými raketami

Ruská armáda v noci na utorok vypustila nad územie Ukrajiny 38 útočných bezpilotných lietadiel a dve balistické rakety Iskander-M. Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovalo ukrajinské letectvo.

Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 30 dronov, spresnilo ministerstvo v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram.

K zostreleniu dronov došlo nad územím Mykolajivskej, Vinnyckej, Sumskej, Kirovohradskej, Chersonskej, Černihivskej, Dnepropetrovskej a Čerkaskej oblasti. 

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 8. 2024:

19:00 Kyjev kontroluje v Kurskej oblasti 44 obcí, tvrdí kanál DeepState

Kyjev k pondelku podľa ukrajinského telegramového kanálu DeepState kontroluje približne 44 obcí v ruskej Kurskej oblasti. Kanál to uviedol v reakcii na vyjadrenie úradujúceho gubernátora Kurskej oblasti Alexeja Smirnova, podľa ktorého „je v regióne pod kontrolou nepriateľa približne 28 obcí“. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Smirnov zároveň povedal, že ukrajinskí vojaci sa na ruské územie infiltrovali do hĺbky 12 kilometrov a šírka (frontovej línie) je 40 kilometrov. Podľa jeho slov „z regiónu odišlo alebo bolo evakuovaných 121-tisíc civilistov, ďalších 180-tisíc sa evakuuje.“

18:00 Syrskyj: Ukrajina kontroluje asi 1000 km2 ruského územia

Ukrajina kontroluje zhruba 1000 štvorcových kilometrov ruského územia. Oznámil to v pondelok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, ktorý sa k ukrajinskému vpádu do ruskej Kurskej oblasti vyjadril prvýkrát, píše TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AFP.

Syrskyj informoval, že operácia ukrajinskej armády v Kurskej oblasti pokračuje. Videozáznam jeho vyhlásenia o situácii v ruskom pohraničnom regióne zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram. Zelenskyj zároveň uviedol, že nariadil prípravu "humanitárneho plánu" pre túto oblasť.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bezpečnostnými predstaviteľmi uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín. Podľa agentúry AFP dodal, že ukrajinský vpád na územie Kurskej oblasti si vyžiadal už 12 obetí a 121 zranených.

Putin povedal, že Ukrajina sa svojím vpádom do Kurskej oblasti snaží narušiť stabilitu Ruska. Podľa jeho slov sa jej to však nepodarí.

14:20 Rusko recykluje staré videá v snahe ukázať úspech ruskej armády proti ukrajinskému vpádu do Kurskej oblasti

V snahe ukázať, že situácia v Kurskej oblasti je pod kontrolou, neváha ruské ministerstvo obrany vytiahnuť archívne zábery, ktoré majú navodiť dojem, ako sa armáde úspešne darí vytláčať Ukrajincov z ruského územia. Ako referuje web Kyiv Independent, nezávislý ruský web The Insider poukázal na to, že videá sú staré a dokonca ani nevznikli na miestach, kde prebieha ukrajinský postup.

Ukrajinský postup v Kurskej oblasti naďalej napreduje, a to dokonca aj smerom na juhovýchod, a Rusom sa ho nedarí zastaviť už siedmy deň, hoci ruské ministerstvo obrany ešte 6. augusta tvrdilo, že „situácia je pod kontrolou“ a Ukrajincov vytlačili za hranice.

Ruské ministerstvo obrany a štátom kontrolované médiá šíria napríklad video z 9. augusta, ktoré údajne ukazuje, ako ruské sily porazili ukrajinské jednotky v ruskej Kurskej oblasti pri hraniciach s ukrajinskou Sumskou oblasťou. The Insider však vyvrátil autentickosť videa, ktoré v skutočnosti ruská štátna tlačová agentúra zverejnila ešte 14. júla, viac ako tri týždne pred ukrajinským vpádom.

Ďalšie video zverejnené 10. augusta ruskou štátnou agentúrou RIA Novosti tvrdilo, že ukazuje, ako ruské helikoptéry zasahujú ukrajinský personál a obrnené vozidlá v Kurskej oblasti raketami S-13. V skutočnosti však zábery vznikli dávno predtým v Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a na záberoch sú ukrajinské mestá Časiv Jar a Kreminna.

14:00 Zo svojich domovov v Kurskej oblasti utieklo viac ako 76-tisíc ľudí

Viac ako 76-tisíc ľudí utieklo zo svojich domovov v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, v ktorej od 6. augusta operuje ukrajinská armáda a údajne pokročila až 30 kilometrov do hĺbky ruského územia. Uviedli to v pondelok ruské úrady pre mimoriadne situácie.

Ukrajinské sily sa rýchlo dostali do mesta Sudža vzdialeného asi 10 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ciele ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti však stále nie sú jasné. Kyjev nenaznačil, či chce obsadené ruské územie udržať pod svojou kontrolou.

13:30 Ukrajinské sily spozorovali v ďalšej dedine pri Sudži v Kurskej oblasti

Ukrajinské vojenské vozidlá spozorovali v dedine Girji neďaleko Sudže v ruskej Kurskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ruské zdroje v pondelok ráno zverejnili video, z ktorého novinári z rádia Slobodná Európa geolokalizovali ukrajinských vojakov v spomenutej dedine ležiacej asi 25 kilometrov juhovýchodne od Sudže.

To by znamenalo, že ukrajinský postup v Kurskej oblasti naďalej napreduje, a to dokonca aj smerom na juhovýchod, a Rusom sa ho nedarí zastaviť už siedmy deň, hoci ruské ministerstvo obrany ešte 6. augusta tvrdilo, že „situácia je pod kontrolou“ a Ukrajincov vytlačili za hranice.

Video údajne nakrútili v Girji v blízkosti veže mobilnej siete. Ukrajinské obrnené vozidlo sa na záberoch pohybuje na sever v smere k dedine Belica. Na videu je vidieť, ako vozidlo prechádza autobusovou zastávkou v Girji.

11:00 Ukrajinci postupujú 30 kilometrov hlboko na ruské územie, Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni

Tvrdenia ruského ministerstva obrany a overené zábery BBC naznačujú, že ukrajinské sily postúpili asi 30 kilometrov hlboko na územie Ruska v Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou a pri Kurskej jadrovej elektrárni sa objavili nové obranné línie.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu informovalo o „úspechoch“ svojich jednotiek, keď tvrdilo, že Rusi zabránili Ukrajincom v pokuse o prielom v blízkosti dedín Tolpino a Obščij Kolodez v Kurskej oblasti, ktoré sa nachádzajú asi 25 a 30 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc. Týmto podľa BBC priznalo, že ukrajinské obranné sily medzičasom postúpili hlboko do Kurskej oblasti.

Na záberoch zverejnených online a potvrdených BBC bolo vidieť aj ruský úder pri dedine Levšinka, vzdialenej asi 25 kilometrov od hraníc. Korešpondenti BBC boli svedkami neustáleho prúdenia obrnených vozidiel a tankov v smere do Ruska v ukrajinskom meste Sumy, ktoré hraničí s Kurskou oblasťou. Medzitým sa objavili letecké snímky, na ktorých sú ukrajinské tanky zapojené do bojov v Rusku.

Fotografie analyzované BBC Verify tiež ukazujú, že Rusko stavia nové obranné línie v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk. Ukrajinské sily údajne postúpili do 50 kilometrov od zariadenia.

7:40 Rusko evakuuje časť Belgorodskej oblasti, zaznamenalo v nej ukrajinské drony

Ruské úrady evakuujú časť Belgorodskej oblasti pre „aktivitu“ ukrajinských síl v oblasti. V pondelok to uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajinské sily vedú od utorka ofenzívu v susednej Kurskej obalsti. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Rusko zároveň uviedlo, že nad Belgorodskou oblasťou v noci zostrelilo päť ukrajinských dronov. V Kurskej oblasti sa ruským silám podarilo zostreliť 11 bezpilotných lietadiel. Protivzdušná obrana pracovala aj vo Voronežskej oblasti, kde zostrelila dva drony.

7:30 Operácia v Kurskej oblasti umožnila Ukrajine prevziať iniciatívu v jednej časti frontu

Ofenzíva ukrajinských jednotiek v ruskej Kurskej oblasti umožnila obranným silám aspoň dočasne prevziať iniciatívu na jednej časti frontu a pokračovať v konfrontácii na všetkých územiach bojových operácií. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Analytici poznamenávajú, že ruské prevzatie iniciatívy počas nepriateľských akcií približne od novembra minulého roka prinútila Ukrajinu vynakladať materiálne a ľudské zdroje na reaktívne obranné operácie. Ukrajinská operácia v Kurskej oblasti však prinútila Kremeľ a ruské vojenské velenie reagovať a presunúť sily a prostriedky do regiónu, kde ukrajinské jednotky spustili útok.

Ruské jednotky však v Kurskej oblasti neviedli aktívne nepriateľské akcie. Rusko sa pokúsilo zabrániť Ukrajincom zhromaždiť personál a logistiku pre budúce protiofenzívne operácie, pričom stanovilo tempo boja, ktoré by ruským silám umožnilo udržať nasledujúce útočné operácie.

SITA/AP PhotoKursk, 11. 8. 2024

7:00 V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol požiar

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že ruské sily založili požiar v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Predstaviteľ okupačnej správy medzitým vyhlásil, že požiar vznikol pri ukrajinskom ostreľovaní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA, píše TASR.

Zelenskyj vo vyjadrení na platforme Telegram uviedol, že hodnoty radiácie sú normálne. Požiar bolo podľa neho vidno z územia kontrolovaného Kyjevom.

Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala Reuters. Ruský manažment elektrárne uviedol, že záchranári hasia požiar pri chladiacich vežiach, ktorý závod ani jeho bezpečnosť neovplyvnil.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite